Pentru a-si acoperi deficitul bugetar, statul continua sa-i tenteze pe romani cu titlurile TEZAUR, dar dobanzile nu acopera rata inflatiei anuale
titluri tezaur noiembrietitluri stat cetatenifinantare deficit bugetar
Aproape toate bancile centrale sustin ca inflatia din statele lor, inclusiv cea inregistrata pe ansamblul zonei euro, este tranzitorie. Cu alte cuvinte, va trece repede, dupa care se va incadra in limite rezonabile, adica de cel mult 2%. In Romania, cele mai noi date ale Institutului National de Statistica arata ca, in septembrie, rata anuala a inflatiei a crescut la 6,3%, de la 5,3%, in august.
Cu toate acestea,
Ministerul Finantelor continua sa le ofere romanilor posibilitatea de a imprumuta statul la dobanzi care nu acopera aceasta rata, dar sunt peste cele oferite la depozite de majoritatea bancilor comerciale.
Astfel, de astazi, Ministerul Finantelor emite 3 noi emisiuni de titluri de stat in cadrul Programului Tezaur, cu maturitati de 1, 3 si 5 ani si dobanzi de 3,75%, 4,25%, 4,65%.
Fondurile obtinute de Ministerul Finantelor in urma vanzarii emisiunilor de titluri de stat vor fi utilizate pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice.
Titlurile de stat au valoare nominala de 1 leu si sunt in forma dematerializata.
Titlurile de stat pot fi cumparate:
- intre 1 - 24 noiembrie 2021 de la unitatile Trezoreriei Statului;
- intre 1 - 23 noiembrie 2021 pentru mediul urban si 01-22 noiembrie 2021 pentru mediul rural, prin Compania Nationala Posta Romana.
Castigurile din dobanzi raman scutite de impozit
Dobanda este anuala, platibila la termenele prevazute in prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise in cadrul Programului Tezaur sunt transferabile si se pot rascumpara in avans.
Spre deosebire de veniturile obtinute din dobanzile bancare si, de altfel, cam legat de orice forma de venit, castigurile rezultate in urma imprumutarii statului roman sunt scutite de impozit.
Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri in cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anularii subscrierilor deja efectuate doar in perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.
Sunt eligibile persoanele fizice care au implinit varsta de 18 ani la data efectuarii subscrierii. Veniturile obtinute din investirea in oferta de economisire lansata de Ministerul Finantelor sunt neimpozabile.
Prospectul de emisiune si orice eventuale modificari ale acestuia pot fi consultate pe: www.mfinante.gov.ro (sectiunea Datorie publica) si pe www.posta-romana.ro.