Pensiile simtite pe propria piele
impozitare pensii specialetaxa solidaritatepensii nesimtitepensii romania
Inceputa cu taxa pe lacomie, lipsa de inspiratie fata de etichetarea de biruri si impozite continua cu taxa de solidaritate. Asa se cheama supraimpozitarea pensiilor care depasesc 10.000 de lei.
Asa, la gramada, cum se ia totul la noi, tot ce misca peste plafonul asta, se va face venit la bugetul de stat.
Deci, nu numai acele asa-zise pensii nesimtite sau speciale, ci si cele care sunt simtite si nespeciale si pentru care beneficiarii lor au contribuit, luna de luna, zeci de ani…
Iar luatul la gramada se face, culmea, tocmai in numele echitatii, sa nu fie discriminare, care sa dea in lipsa de constitutionalitate.
Si taxa asta de solidaritate ar urma sa aduca o reducere de vreo 10% din bugetul total, de 9,5 miliarde de lei al pensiilor speciale.
Peste 9.000 de persoane se bucura de asa-zisele pensii speciale.
Din total, au pensii mai mari de 10.000 de lei, 4.406 de cetateni, iar numarul celor cu un astfel de plafon care au si contribuit pe masura este de numai 300.
Mai exista si 3.000 de militari ale caror pensii depasesc plafonul care poate starni invidia pensionarilor care-si duc zilele de azi pe maine.
Lasand la o parte majorarile, de ce isi duc zilele de azi pe maine? Pentru ca, in cazul lor, se respecta pricipiul contributivitatii, care ar trebui sa fie suveran. Ai cotizat cu putin sau foarte putin, atunci, primesti pensie in consecinta.
De ce nu se aplica acelasi principiu tuturor pensiilor? Daca anumite categorii… speciale cotizeaza, din salariile lor importante, cu sume la fel de importante, atunci, dupa ce se vor retrage din activitate, pensia va fi si ea pe masura.
De ce mai este nevoie de o suplimentare din buget pentru a le plati pensii mai mari?
In afara de asta, chiar inainte de introducerea sistemului pensiilor private obligatorii, Pilonul 2, existau pensiile private facultative, adica Pilonul 3.
Care merg foarte bine, atat de bine, incat, la 30 iunie 2019, activele celor zece astfel de fonduri depaseau 2,27 miliarde de lei, in crestere cu 20,34%, in comparatie cu 30 iunie 2018.
La acest “pilon”, pot apela toti cei ingrijorati ca, atunci cand vor pune meseria-n cui, veniturile li se vor reduce substantial.
Daca nu, o alta solutie ar fi, in loc de pensia speciala, contributia... speciala, adica, prin lege, cine are salarii care depasesc un anumit plafon - sa zicem 10.000 de lei - sa contribuie cu un procent mai mare decat muritorii de rand, la pensia de stat si la cea privata obligatorie, ca sa li se intoarca o suma mai mare la batranete din contributia mai mare platita la tinerete.
Un sondaj realizat pentru USA Today a vrut sa afle daca detinerea a cel putin un milion de dolari ii face pe milioanarii americani sa se simta bogati. In mod surprinzator sau nu, pentru majoritatea respondetilor, milionul respectiv nu este de ajuns...
Numai 13% dintre americanii cu active de cel putin un milion de dolari se simt bogati, sase din zece considera ca apartin clasei de mijloc spre cea bogata si un sfert clasei de mijloc.
Majoritatea covarsitoare a milionarilor care nu se simt bogati detin active intre un milion si cinci milioane de dolari, inclusiv bani in conturi de economii, actiuni, obligatiuni, fonduri mutuale si fonduri de pensii. Numai 5% au active de peste 5 milioane de dolari.
Potrivit sondajului, toti milionarii au aceleasi prioritati financiare: sa economiseasca pentru pensie si sa sa-si protejeze averea acumulata. Ei nu asteapta suplimentari de la statul american...
Pensii speciale sau ordinare, pana vom iesi la pensie, nu se stie care va mai fi varsta minima, dar aproape 100%, ea nu va scadea. Nu se stie cine ne-o va mai plati: robotii, inteligenta artificiala sau tinerii care acum sunt la scoala si vor pleca si ei de pe aici?
Nu se stie nici in ce moneda vom primi pensia. Va fi in lei? Va fi in euro? Vor mai exista bani in forma fizica?
Cert este ca noi, nespecialii, astia fara scutiri de impozite si taxe, cei carora statul nu le completeaza veniturile, vom avea pensii pe cat de nespeciale, pe atat de simtite, in sensul ca le vom simti valoarea fix pe pielea noastra...
Foto: pixabay.com