Pe piata unica a UE, se vor face plati internationale la comisioane locale
comisioane platicomisioane transferuriplati transfrontaliereplati ue
Toti consumatorii si companiile vor beneficia de avantajele pietei unice cand trimit bani, retrag numerar sau efectueaza plati in strainatate, acelasi comision - mic sau zero - urmand sa fie platit atat pentru tranzactiile transfrontaliere in euro, cat si pentru cele efectuate in tara, in moneda locala oficiala.
Aceasta este propunerea Comisiei Europene formulata miercuri, conditiile de tranzactionare aplicate pana acum doar in
zona euro urmand sa fie extinse statelor membre din afara ei.
"Datorita propunerii prezentate acum, cetatenii si companiile din tarile care nu fac parte din zona euro vor beneficia de aceleasi conditii ca si rezidentii din aceasta zona atunci cand fac
plati transfrontaliere in euro.
Astfel, toti cetatenii europeni vor putea face transferuri transfrontaliere in euro, platind aceleasi comisioane ca pentru tranzactiile interne. Propunerea prevede, de asemenea, o transparenta totala in ceea ce priveste conversia valutara atunci cand consumatorii platesc cu cardul intr-o tara care nu are aceeasi moneda ca a lor", a declarat Valdis Dombrovskis, vicepresedintele responsabil cu stabilitatea financiara, serviciile financiare si Uniunea pietelor de capital, citat de Buletinul informativ al Comisiei Europene in Romania.
Propunerea prevede, pentru platile transfrontaliere in euro, perceperea unor comisioane identice cu cele pentru platile nationale echivalente, efectuate in moneda locala, ducand la scaderea acestora.
In prezent, comisioanele ridicate sunt un obstacol in calea pietei unice, afectand activitatile transfrontaliere ale populatiei (achizitionarea de bunuri sau servicii intr-o alta moneda) si ale companiilor, in special IMM.
De asemenea, platile in monede diferite ale Uniunii Europene vor deveni transparente, inainte de a efectua o astfel de tranzactie, consumatorii trebuind sa fie 100% informati cu privire la costurile de conversie monetara pentru a putea sa compare costurile optiunilor de conversie si sa faca o alegere corecta.
Propunerea legislativa urmeaza sa fie transmisa Parlamentului European si Consiliului UE pentru adoptare.
O prioritate esentiala a
Comisiei Juncker este crearea unei piete unice mai aprofundate si mai echitabile, in care persoanele, serviciile, bunurile si capitalurile sa circule liber in cadrul unei economii al carei PIB anual se ridica la 15.000 de miliarde de euro.
Aceasta piata unica urmareste, de asemenea, sa le ofere consumatorilor acces la produse mai bune la preturi mai mici, datorita unei concurente sporite.