Paul Smith, CFA: Romania poate sa isi pastreze leul, dar are nevoie de institutii puternice si independente politic
adoptare euroeuroleupolitici fiscalepolitici monetaremugur isarescubnrcfa institute
Presedinte CFA Institute, Paul Smith, a declarat ca Romania poate sa pastreze leul si sa nu adere la zona euro, insa pentru a fi posibil acest lucru e nevoie de institutii puternice si independente politic.
Paul Smith spune ca si tarile mici isi pot pastra independenta monetara si pot sa ramana cu propria moneda, insa acest lucru e posibil doar daca institutiile statului respectiv sunt solide si independente de mediul politic.
"Pentru tari mici poti avea monede independente, dar ai nevoie de institutii puternice, institutii care sa fie independente din punct de vedere al controlului politic. Daca ai asa ceva in Romania, daca aveti institutii puternice, institutii independente de controlul politic, moneda poate fi a voastra", a declarat, vineri, CEO-ul CFA Institute.
Totusi, Smith considera ca pentru tarile mici adoptarea monedei euro este un avantaj. Lucrurile stau insa diferit la tarile mari, care nu au nevoie de moneda euro, fiindu-le si mult mai usor sa isi pastreze propria moneda, avand economii dezvoltate si puternice.
"Cred ca pentru tari mici, adoptarea euro are mai mult sens. Daca este o tara mai mare, probabil ca are mai putin sens. Dar, eu am calatorit in regiune, nu numai in Romania, cred ca beneficiul de a avea euro in termeni de stabilitate politica, in termeni de usurinta de a face tranzactii, a intregrarii cu o comunitate mai mare, probabil ca avantajele depasesc dezavantajele, dar exista provocari pe termen scurt, opinii, politici, toate acestea, si as spune pe ansamblu, da", a subliniat Paul Smith.
Guvernul a declarat ca obiectivul realist pentru adoptarea monedei euro de catre Romania orizontul de timp 2024-2026.
Intr-o interventie la conferinta Good Governance Summit, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca tara noastra trebuie sa adopte euro la un moment dat, iar problema e cand, si nu daca, pentru ca noi nu avem optiunea opt-out (optiunea de a te opune). „Din perspectiva juridica, adoptarea euro este ceva ce s-a realizat, pentru ca, exceptand Anglia si Danemarca, Romania nu are optiunea de opt-out din uniunea economica si monetara. Aceasta inseamna ca Romania trebuie sa adopte euro la un moment dat. Pentru Romania, problema este cand, si nu daca, pentru ca noi nu avem optiunea opt-out”, a spus Mugur Isarescu.
Isarescu a sustinut ca statele care au adoptat moneda euro in ultimii ani, precum Letonia, Lituania, Estonia, Slovacia, Slovenia, sunt tari mici, cu o situatie geopolitica diferita de a Romaniei si un nivel de convergenta reala diferit. Tarile mai mari, cu un regim de curs de schimb flexibil, cum ar fi Ungaria, Polonia, Republica Ceha si Romania, sunt mai prevazatoare in ceea ce priveste adoptarea euro, iar situatia lor este diferita. Niciuna dintre aceste tari nu a anuntat o data pentru adoptarea euro, a mai declarat seful BNR.