Partea nevazuta a aisbergului: bilanturile bancilor din zona euro pot avea din nou probleme cu creditele neperformante
credite neperformanteriscuri banci eurobilanturi bancicriza pandemie
In bilantul oricarei banci, creditele neperformante atarna greu. In caz de criza financiara, problema risca sa devina una sistemica. Este cazul si in timpul pandemiei. Desi bancile centrale si guvernele au luat masuri pentru a contracara efectele financiare ale epidemiei mondiale, se pare ca efecte ascunse pot iesi oricand la suprafata.
In ciuda germenilor de redresare economica din
zona euro, problemele ar putea veni, la fel ca in 2008, tot din zona bancara.
O spune un inalt oficial al Bancii Centrale Europene, insarcinat cu gestinarea unuia dintre cele mai importante domenii din activitatea bancilor: supravegherea.
Incepand cu anul 2014, Banca Centrala Europeana supervizeaza direct cele mai mari 115 grupuri bancare din zona euro, reprezentand aproape 82% din piata.
Andrea Enria, presedintele Consiliului de supervizare bancara din cadrul Bancii Centrale Europene, a declarat pentru revista Eurofi, citata de Agerpres, ca bancile din zona euro se vor confrunta cu o deteriorare suplimentara a portofoliului de imprumuturi, in conditiile in care multe nu au reusit sa-si ajusteze normele privind controlul creditarii pentru a recunoaste natura unica a pandemiei.
Controale neadaptate la pandemie
"Exista indicii ca o deteriorare a calitatii activelor, provocata de pandemie nu a atins nivelul de varf, si a fost, cumva, mascata si cu certitudine intarziata de masuri extraordinare de sprijin public legate de pandemie.
Esential, controalele privind riscul de credit la unele banci nu au fost suficient adaptate la specificul acestui soc, ceea ce inseamna ca ele nu au permis o evaluare adecvata a evolutiilor legate de riscul de credit, avand la dispozitie masurile de sprijin", a explicat Enria.
BCE trebuie sa se asigure ca rezervele de capital ale bancilor sunt destul de solide pentru a face fata unei scaderi semnificative a activitatii economice.
La inceputul pandmiei, BCE a cerut bancilor moderatie la bonusuri si dispnibilitate mai mare pentru finantarea persoanelor fizice si a firmelor, iar acum este posibil sa solicite cerinte mai stricte de capital bancilor care nu gestioneaza adecvat riscul de credit.