Paradoxul Romaniei care vrea sa adopte euro: Raiffeisen desfiinteaza depozitele in euro
raiffeisen bankdepozitedobandaeuro
Raiffeisen Bank, unul dintre cei mai importanti jucatori din sistemul bancar romanesc, desfiinteaza depozitele in euro, atat pentru populatie, cat si pentru IMM-uri. Singurele monede pentru economisire acceptate de Raiffeisen sunt dolarul si leul.
Raiffeisen Bank a gasit solutia de a-si maximiza profitul, pe fondul crizei de supra-lichiditate a sistemului bancar, in contextul dezvoltarii plasamentelor financiare preponderent pe leu.
Populatia si IMM-urile care vor sa economiseasca alcatuindu-si depozite bancare, pot face acest lucru doar cu dolari sau in lei, moneda nationala. Exista, totusi, si o exceptie. Multinationalele sunt singurele entitati care pot deschide depozite in euro la Raiffesen Bank.
Posesorii depozitelor in euro au fost nevoiti sa isi retraga banii din conturile bancii, chiar daca acest lucru a implicat pierderi de dobanda.
"In prezent Raiffeisen Bank nu mai atrage depozite in euro de la persoane fizice pentru ca, pe de-o parte, doreste sa incurajeze economisirea in lei, iar pe de alta parte acorda credite de nevoi personale sau imobiliare populatiei din resursele pe care le atrage din piata numai in moneda nationala", transmit reprezentantii Raiffeisen Bank.
Anul trecut, banca a obtinut cele mai bune rezultate financiare de cand activeaza pe piata din Romania. Raiffeisen Bank Romania a incheiat anul 2018 cu un profit de 881 milioane de lei, echivalentul a 189 milioane de euro, cu 79% mai mult decat in 2017, cand a inregistrat un profit net de 491 milioane de lei, conform unui comunicat al bancii.
Raiffeisen Bank Romania este o subsidiara a bancii austriece Raiffeisen Zentralbank. Raiffeisen Bank Romania a rezultat prin fuziunea, incheiata in iunie 2002, a celor doua entitati detinute de Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG (RZB) in Romania - Raiffeisenbank (Romania), infiintata in 1998 ca subsidiara a Grupului RZB si Banca Agricola, achizitionata in 2001.
Guvernul Romaniei si-a asumat adoptarea monedei euro pana in 2024
In primele sedinte de guvern de la inceputul acestui an, Executivul Dancila si-a asumat adoptarea monedei euro pana in anul 2024.
Premierul Viorica Dancila a anuntat, la finele lunii ianuarie, ca Guvernul isi asuma adoptarea monedei euro de catre Romania pana in 2024, cu doi ani mai tarziu decat Bulgaria.
"Adoptarea monedei euro este un proiect complex, de mare avergura, care trebuie temeinic pregatit prin implicarea specialistilor, a mediului academic, patronatelor, sindicatelor, partidelor politice, societatii civile si desigur a tuturor institutiilor cu resposabilitati in domeniu.
In cursul anului trecut comisia din care au facut parte reprezentanti ai acestor structuri au avut o activitate intensa cu reuniuni bilunare. In urma acestora au rezultat doua documente: planul national de adoptare a monedei euro si raportul de fundamentare a acestui plan.
Astazi, Guvernul isi va insusi aceste documente in vederea asumarilor politice. Ulterior vor fi transmise Comisiei Europene. Implicit ne asumam obiectivul de adoptare a monedei euro de catre Romania in anul 2024", a declarat Viorica Dancila, la finele lunii ianuarie.
Premierul a adaugat ca Romania va intra in mecanismul european al ratelor de schimb, fiind prima etapa in aderarea la zona euro.
"Pentru ca aderarea la zona euro sa aduca beneficii romanilor este esential sa pregatim intrarea in etapa premergatoare, respectiv in mecanismul european al ratelor de schimb si sa luam masurile necesare pentru cresterea competitivitatii si asigurarea unei cresteri economice sustenabile", a conchis Dancila.
Citeste si:
Castigul salarial mediu net a crescut in iunie cu 15.5%, pana la 3.142 de lei