Pandemia si deciziile de amanare la plata a ratelor au diminuat apetitul bancilor pentru negociere cu clientii
solutii csalbconcilieri csalbnegocieri csalbtelefon csalb
Pana in decembrie 2020, CSALB a primit de peste zece ori mai multe cereri de negociere cu bancile si IFN-urile decat in 2016, primul an de activitate operationala (2.430 de cereri, la inceputul lunii decembrie 2020, fata de 235 cereri, in 2016).
Potrivit Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB), efectele crizei sanitare si deciziile de amanare la plata a ratelor au facut ca apetitul bancilor si IFN-urilor pentru negociere sa se diminueze pana la nivelul inregistrat in 2018.
Astfel, doar un sfert dintre cereri au fost acceptate de banci si IFN-uri pentru negociere (545 de dosare formate pana in decembrie 2020), cu 20% mai putine fata de 2019.
Circa 57% dintre consumatorii care au trimis cereri anul acesta catre CSALB sunt barbati, iar cea mai mare pondere (34%) sunt consumatorii cu varsta intre 35 si 44 de ani. Cele mai multe cereri au venit din Bucuresti (26%), Arges (11%) si Ilfov (5%).
Pana acum, consumatorii din Iasi au trimis 81 de cereri, iar cei din Cluj 79, fiecare dintre aceste judete avand un procent de aproximativ 4% din numarul total de solicitari. Judete precum Bihor, Prahova, Timis, Constanta si Brasov inregistreaza, in medie, 70 de cereri inregistrate in 2020.
De la inceputul anului, aproape 5.400 de consumatori au solicitat informatii telefonice la call-center-ul Centrului (021 9414); 37% dintre acestia au sunat dupa ce au vazut numarul de telefon pe site-ul unei banci, iar 31% au solicitat informatii despre modul in care pot fi ajutati.
Consumatorii forteaza bancile sa-si imbunatateasca serviciile
Chiar si in aceste conditii dificile, nu toti consumatorii care se adreseaza CSALB solicita beneficii materiale de la bancile cu care intra in negociere. Unii dintre acestia cer doar clarificarea unor clauze din contract sau explicarea unor decizii luate de institutia de credit.
Camelia Popa, conciliator CSALB, sustine ca apar primele semne ale cresterii educatiei financiare si intelegerii de catre consumatori a rolului CSALB, a mecanismului de negociere cu bancile si a drepturilor pe care le au in virtutea contractului si a cadrului de conciliere oferit de Centru.
"Se inmultesc solicitarile care nu vizeaza recuperarea unor sume de bani, ci chestiuni principiale. Oamenii vor sa fie respectati de banci, vor sa primeasca explicatii cu privire la propriile contracte si cred ca acest lucru reprezinta un mare pas inainte pentru imbunatatirea serviciilor financiar-bancare. Practic, consumatorii forteaza bancile sa-si imbunatateasca serviciile, sa se digitalizeze, sa instruiasca personalul pentru profesionalizarea relatiei cu clientii bancii. De aceea unii consumatori sunt mirati ca, in cadrul CSALB, dialogul cu bancile este diferit fata de ceea ce erau obisnuiti sa primeasca.
E drept, in cadrul concilierii beneficiaza si de expertiza conciliatorului pe care nu o pot avea in relatia directa cu banca, insa catre acest model de dialog si intelegere a nemultumirilor trebuie sa ne indreptam", a spus Camelia Popa.
Mai bine la CSALB decat in instanta
Instantele de judecata ar putea recomanda consumatorilor si bancilor sa negocieze in cadrul CSALB inainte de inceperea unui proces. Pentru anul 2021, un important impuls pentru negociere ar putea veni prin decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene in cazul Oros (C-269/19).
CJUE recomanda instantelor nationale sa invite partile la negociere pentru stabilirea modalitatii de calculare a ratei dobanzii, cu conditia ca instanta nationala „sa stabileasca cadrul negocierilor respective si sa urmareasca un echilibru real intre drepturile si obligatiile contractantilor, tinand seama printre altele de obiectivul protectiei consumatorului.
Alexandru Paunescu, presedintele Colegiului de Coordonare al CSALB, considera ca, prin aceasta decizie, CJUE da un impuls suplimentar aplicarii Directivei 11 din 2013 a Parlamentului European si a Consiliului privind solutionarea alternativa a litigiilor in materie de consum, cea care sta chiar la baza infiintarii CSALB.
"In acelasi timp, apreciem ca, atunci cand decizia CJUE face trimitere la stabilirea cadrului negocierilor, se poate referi la existenta unui cadru institutional deja creat in Romania prin infiintarea Centrului.
Mai mult, faptul ca aceste negocieri au ca scop stabilirea unui echilibru real intre drepturile si obligatiile cocontractantilor ne duce la ideea ca aceste negocieri trebuie purtate in temeiul principiilor de echitate, asa cum procedeaza, in practica, conciliatorii cu care CSALB colaboreaza. In concluzie, CSALB poate fi exact destinatia pe care instantele de judecata o pot aduce la cunostinta partilor atunci cand le invita sa negocieze”, a declarat Paunescu.
CSALB este o entitate infiintata ca urmare a unei Directive europene si intermediaza gratuit si in mai putin de trei luni negocierea dintre consumatori si banci sau IFN-uri pentru contractele aflate in derulare.
Consumatorii din orice judet al tarii pot trimite cereri catre CSALB completand un formular online direct pe site-ul www.csalb.ro.
Daca banca accepta intrarea in procedura de conciliere/negociere este desemnat un conciliator. CSALB colaboreaza cu 19 conciliatori, dintre cei mai buni specialisti in Drept, cu expertiza in domeniul financiar-bancar. Totul se rezolva amiabil, iar intelegerea partilor are puterea unei hotarari in instanta.