Pandemia le-a priit bancilor romanesti: cati bani au facut, in plina criza
profituri banci romanestibanci romanesti pandemierezultate banci romanesti
In orice fel de criza, exista pierzatori si castigatori. In a doua categorie, se inscriu si bancile din Romania, care, in ciuda unui al doilea an al pandemiei, s-au descurcat de minune, obtinand profituri indestulatoare si platind, desigur, impozitul aferent statului.
Defalcat, profitul net al Bancii Transilvania, cea mai mare banca din Romania, a avansat cu 63,5%, la 1,47 miliarde de lei, de la 901,49 milioane, dupa primele noua luni din 2020.
Si din punct de vedere procentual, si din cel nominal, rezultatele Bancii Transilvania sunt cele mai solide de pe piat abancara din Romania.
Rezultatele au fost atat de bune si ca urmare a scoaterii din bilant a unor provizioane constituite anul trecut, la inceputul pandemiei.
Totodata, veniturile din taxe si comisioane au crescut si ele, iar o parte din activele bancii au fost re-evaluate in crestere.
De altfel, scoaterea provizioanelor din bilant si reevaluarea activelor a fost o tendinta pentru majoritatea institutiilor de credit cu cele mai mari profituri.
Doar doua banci cu profituri mai mari de 1 miliard de lei
La randul ei, BCR, a doua cea mai mare banca din Romania, a obtinut un profit de 1,141 miliarde de lei, mai mare cu 35%.
Doar Banca Transilvania si BCR au fost bancile din tara noastra cu profituri mai mari de un miliard de lei.
Pe locul al treilea, este BRD, cu un profit net de 920 de milioane de lei, in crestere cu 25%.
Dupa cele trei mari, urmeaza Raiffeisen Bank, cu un profit de 645 milioane de lei, mai mare cu 11%, ING (630 milioane, plus 42%) si CEC Bank (332 milioane de lei, plus 21%).
Clasamentul este completat de Alpha Bank (99 milioane de lei, minus 22,4%) si OTP Bank (14 milioane de lei, minus 65%).