Pandemia COVID-19 s-a dovedit a fi, paradoxal, un catalizator al marilor averi
Absolut toate studiile care s-au facut si se fac despre efectele pandemiei COVID-19 asupra economiei mondiale indica faptul ca aceasta a intrat in recesiune. Produsul Intern Brut la nivel global scade (si va scadea in continuare) fata de nivelul la care s-a situat anul trecut, iar specialistii sunt de acord cu faptul ca actuala criza va fi mai severa decat cea declansata la sfarsitul anului 2008. Cu toate acestea, cu toata pandemia si cu toate restrictiile, cei mai bogati oameni din lume au devenit si mai bogati in primul semestru al anului in curs.
Un studiu de data foarte recenta realizat de compania de audit PricewaterhouseCoopers in colaborare cu cea mai mare banca elvetiana, UBS, evidentiaza paradoxul momentului: in primul semestru al anului in curs, economiile nationale au inregistrat contractii severe, in vreme ce bogatii lumii au devenit si mai bogati.
Studiul este unul cantitativ, fara sa incerce sa raspunda la intrebarea cum de este posibil acest lucru.
Sa aruncam o privire asupra concluziilor studiului "Riding the Storm" realizat de PricewaterhouseCoopers si UBS.
La sfarsitul lunii iulie a acestui an, averea cumulata a tuturor miliardarilor din lume a fost de 10.200 miliarde USD, ceea ce reprezinta un record istoric.
Precedentul record data din anul 2017, cand averea cumulata a miliardarilor a fost de 8.900 mld. USD.
In acelasi timp, numarul miliardarilor a crescut si el - de la 2.158 cati erau in 2017, la 2.189 in prezent.
In perioada 1 aprilie-31 iulie a anului curent, asadar in plina criza provocata de pandemia COVID-19, cel mai mult au sporit averile miliardarilor care au afaceri in domeniul tehnologiei (+41%) si in domeniul medical (+36,3%).
Pe primele trei locuri dupa averea cumulata a miliardarilor se situeaza Statele Unite - 3.608,5 mld USD avere cumulata, apoi China - 1.680,9 mld. USD si Germania - 594,9 mld. USD.
Merita subliniat faptul ca in acest clasament al averilor cumulate ale miliardarilor, China a avut, in intervalul dintre cele doua crize economice (2009-2020) cea mai spectaculoasa crestere - 1.146%, in vreme ce, in aceeasi perioada, averea cumulata a miliardarilor din Statele Unite a crescut cu 170%, iar cea a miliardarilor din Germania cu 175%.
Din gramezile lor de bani, care au crescut ca in poveste in perioada pandemiei, o seama de miliardari au facut, in perioada 1 martie-30 iunie a.c., si oarece donatii.
Dupa valoarea donatiilor facute de miliardari, pe primele trei locuri se situeaza Statele Unite, unde 98 de miliardari au donat, in total, in perioada de referinta, 4,58 mld. USD, apoi China - 12 miliardari au donat 678,8 milioane USD si India - 9 miliardari/ 541 milioane USD.
Care sunt mecanismele prin care cei mai bogati oameni din lume au izbutit sa-si sporeasca averea in conditiile in care economia globala se duce de rapa? Cum se poate ca actuala pandemie sa fie, cum se spune, "pentru unii muma, pentru altii ciuma"? Exista, desigur, raspunsuri la aceste intrebari, dar pe acestea, pe raspunsuri, nu le face nimeni publice.