Pacaleli fiscale
pacaleli 1 aprilieplata tvaincasari tvadeficit bugetar
Ultima zi a lunii martie 2018 a fost… intaia cu adevarat de primava din acest an. In acelasi timp, a fost si prima zi libera, de weekend, in care vremea frumoasa ne-a dezlegat picioarele si le-a indemnat la plimbari prin parcuri.
Daca, in urma cu numai 7 zile, aproape toata tara era colorata in coduri galbene si portocalii de viscol, pe 31 martie, cateva mormane razlete de zapada au supravietuit, relicve efemere ale uneia dintre cele mai tarzii ierni din anii recenti.
La iesirea oamenilor din case au contribuit si targurile pascale, cu tot ce vrei si ce nu vrei, in materie culinara si neculinara, dar ambele categorii avand cam mult piper in retetele de preturi.
Intrucat acest tip de comert este tot mai bine organizat, majoritatea celor care il practica au capatat bunul simt si bunul obicei de a da bon fiscal pentru ce vand.
Insa, in conditiile in care multi oameni au iesit din case, nu tot asa de multe bonuri fiscale au iesit din casele de marcat.
In cele mai publice locuri cu putinta, in lumina zilei de primavara, mai sunt mici intreprinzatori care considera ca este mult sa contribuie cu 9% din pretul unor prajituri sau din cel al unor mezeluri. Asa ca vor sa castige numai ei, nu si statul.
Stat care are, in
executia bugetara de dupa lunile ianuarie si februarie 2018, un deficit de 5,5 de miliarde de lei, reprezentand 0,59% din PIB.
Veniturile din TVA au crescut cu 7,8%, demonstrand, din nou, ca se consuma "in draci".
Numai daca luam in calcul
piata auto, si TVA ar trebui sa duduie, pentru ca aceleasi doua luni de deficit bugetar mare au consemnat cel mai mare volum de vanzari din primele doua luni ale ultimului deceniu.
Din fericire pentru consumul din productia interna, Dacia a vandut cele mai multe unitati, iar, pe ansamblu, vanzarile de autoturisme din productia autohtona au crescut cu 42,7% comparativ cu 2017, fata de 18,4%, cat a reprezentat avansul vanzarilor de autoturisme din import.
Citeste si:
Goana catre zona euro
Numai persoanele fizice au cumparat cu 47% mai multe autoturisme (4.026), in comparatie cu ianuarie-februarie 2017, si asta inainte de inceperea programului Rabla!
Insa, in dreptul cheltuielilor bugetului general consolidat, "se consuma" si mai "in draci": 47,8 miliarde de lei, cu 38,5% mai mult fata de primele doua luni din 2017.
Cheltuielile de personal s-au majorat cu 18,8%, iar subventiile cu nu mai putin de 136,8% fata de primele doua luni din 2017, in principal, ca urmare a platilor facute (1,2 miliarde de lei) pentru sprijinirea producatorilor agricoli si a subventiilor pentru transportul feroviar public de calatori si a transportului cu metroul.
Si cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat, dar cu "numai" 12,6%, influentate, in principal, de cele noua procente in plus la punctul de pensie, de majorarea si modificarea modalitatii de stabilire a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului si stimulentului de insertie.
Iata cateva motive, care, adaugate la intentia de modernizare a infrastructurii IT, il tin pe ministrul Finantelor Publice,
Eugen Teodorovici, treaz pana la 3 dimineata, dupa spusele sale.
Dar motive de ingrijorare ar trebui sa aiba si cei care vor educatie, sanatate, siguranta, dar, cand vine vorba sa cotizeze pentru acestea, aleg sa pacaleasca statul si pe ei insisi. Si asta nu numai de 1 aprilie...