La ora actuala, in sistemul bancar lucreaza peste 65.000 de persoane. Disponibilizarea a 25% din acesti anagajati ar lasa sistemul bancar fara 10.000 sau chiar 12.000 de angajati. De asemenea, masura ar urma sa fie luata in perioada imediat urmatoare, acesti oameni neavand timp pentru a isi putea gasi un nou loc de munca. In acest context, situatia cauzata de OUG 114 este mult mai grava decat orice alta situatie de acest gen din sistemul bancar al ultimilor ani.
Presedintele FSAB isi exprima speranta cu privire la gasirea unor solutii care sa le usureze situatia angajatilor afectati de aceste posibile restructurari. In acest demers, Constantin Paraschis a solicitat bancilor ca FSAB sa fie consultata atunci cand vor fi stabilite planurile de restructurare. De asemenea, Constantin mai adauga ca spera sa nu se ajunga la o situatia mai complicata, in care “sa se ajunga la pichetari de sedii bancare”. Insa, presedintele FSAB transmite bancilor ca se va ajunge la asa ceva in cazul in care nu se va gasi “deschidere pentru discutii”.
O prima masura pe care sindicalistii o vad potrivita intr-o asemenea situatie este aceea a suplimentarii numarului de salarii compensatorii acordate celor afectati. De asemenea, conducerea FSAB cere stabilirea de comun acord a unor criterii clare de selectie a persoanelor ce vor fi incluse pe listele de disponibilizari. Aceste criterii ar urma sa tina cont de situatia sociala sau de numarul de copii aflati in intretinerea fiecarui angajat in parte.
Presedintele FSAB atrage atentia ca cei care vor fi pusi in situatia de a se afla pe listele de disponibilizari, vor avea probleme in perioada urmatoare in a isi gasi noi locuri de munca in domeniu. Constantin Paraschiv transmite ca “in cazul unor restructurari masive, in intregul sistem, va fi mult mai greu pentru cei disponibilizati sa isi gaseasca locuri de munca noi la o alta banca”. De asemenea, liderul de sindicat atrage atentia ca multi angajati “au rate la credite si nu le vor mai putea plati, pentru ca nu exista garantia ca isi vor putea gasi de munca in alta parte dupa aceasta OUG 114”.
Contractul colectiv de munca garanteaza angajatilor disponibilizati un numar minim de salarii compensatorii. Spre exemplu, angajatii cu vechime intre 1 si 5 ani vor beneficia de 1 salariu de baza compensatoriu, in timp ce cei cu vechime cuprinsa intre 5 si 10 ani vor beneficia de 2 salarii compensatorii. Bineinteles, unele banci au prevazut in contractele incheiate cu angajatii lor un numar mai mare de salarii compensatorii. Conform datelor, media din sistemul bancar este de 7 sau 8 salarii compensatorii oferite in cazul unor disponibilizari.
Citeste si: Autoritatile au luat la ochi influencerii care fac bani din promovarea unor produse pe Facebook sau Instagram
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
Situatii financiare: Cine poate semna bilantul contabil?
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Te-ar putea interesa si