Opt banci, suspecte ca au format un cartel pe piata tranzactionarii bondurilor guvernamentale din zona euro
bancizona europiata tranzactionarebonduri guvernamentalepractici ilegale
Opt banci sunt suspecte ca in perioada 2007 - 2012 au format un cartel in domeniul tranzactionarii bondurilor guvernamentale din zona euro, precizeaza Comisia Europeana. Numele celor opt institutii bancare implicate nu au fost date publicitatii.
Unii traderi ai bancilor au schimbat informatii sensibile din punct de vedere economic si au coordonat strategii de tranzactionare a bondurilor denominate in euro, in special prin camere virtuale online, a precizat Comisia Europeana.
Companiile care incalca reglementarile UE pot primi o amenda de pana la 10% din cifra lor globala de afaceri.
"Comisia Europeana apreciaza ca cele opt banci au format, in perioada 2007 - 2012, un cartel menit sa distorsioneze concurenta cand achizitionau si tranzactionau bonduri guvernamentale europene. Traderii angajati de banci au schimbat informatii sensibile din punct de vedere economic si au coordonat strategii de tranzactionare a bondurilor. Aceste contacte ar fi avut loc in special, dar nu exclusiv, prin camere virtuale online", se arata intr-un comunicat al executivului comunitar.
Comisia Europeana a aratat ca aceste acuzatii nu implica faptul ca in zona euro practica generala este comportamentul anticoncurential, iar perioada 2007 - 2012 a fost una de intensa activitate in domeniul tranzactionarii bondurilor guvernamentale din zona euro, unele guverne avand dificultati cu serviciul datoriei.
In decembrie, CE a avertizat patru banci ca este posibil sa fi incalcat reglementarile UE privind concurenta, in conditiile in care Executivul comunitar investigheaza posibila formare a unui cartel pe piata tranzactionarii bondurilor.
Executivul comunitar nu a nominalizat bancile implicate, dar Deutsche Bank, Credit Agricole si Credit Suisse au dat publicitatii comunicate in care sustin ca vor coopera la aceasta ancheta.