Oficial BNR: Ratele vor continua sa creasca. Si IRCC va depasi pragul de 5 la suta
rate la banciirccrobor
ROBOR a sarit de pragul de 8%, IRCC, aplicabil creditelor noi, contractate dupa luna mai a anului 2019, este calculat trimestrial, aparand astfel o intarziere in cresterea lui, ceea ce ii avantajeaza MOMENTAN pe cei ce au rate influentate de acest indice. Doar ca lucrurile se vor schimba, anunta purtatorul de cuvant al BNR si, per ansamblu, ratele vor continua sa scada, desi ROBOR parea ca face un pas inapoi dupa ultimul raport al BNR.
Doar ca si IRCC va avea aceeasi soarta ca ROBOR. O spune insusi Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR. Oficialul considera ca IRCC va sari de pragul de 5%.
Oficialul BNR a vorbit si despre declaratiile facute de guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, care a afirmat ca "
bancile au sarit calul" si au "suprareactionat" la politica monetara a BNR. A doua zi dupa aceasta iesire, ROBOR s-a afisat in scadere.
Referitor la acest aspect, purtatorul de cuvant al bancii centrale afirma ca bancile n-au facut ceva ilegal si ca ROBOR-ul a scazut pe baza raportului de inflatie, nu in urma a ceea ce a spus Mugur Isarescu, a carei declaratie a fost "colorata".
"V-ati uitat doar la declaratia guvernatorului, nu si la raportul de inflatie pe care l-a prezentat guvernatorul ieri. Declaratia a facut parte din prezentarea raportului de inflatie. Ce e raportul de inflatie? O analiza de 80 de pagini, in limbaj de specialitate, pentru economisti, dar si publicul poate s-o citeasca, care incearca sa demonstreze prin argumente economice care este evolutia inflatiei sau perspectiva si prognoza ... ROBOR-ul depinde foarte mult de aceasta perspectiva a inflatiei, inclusiv ROBOR-ul la trei luni ... Pentru ca el era mai mare decat am fi asteptat noi sa fie, pentru ca interpretarea bancilor legata de perspectiva de inflatie la trei luni era mai mare decat interpretarea bancii centrale. Credem ca prin acest raport incep sa-i convingem ca avem o alta perspectiva, ca prognoza de inflatie pe care noi o prezentam e credibila, are o alta dinamica decat cea anticipata de banci (...)", a spus oficialul BNR, la
Digi24.
Purtatorul de cuvant al bancii centrale recunoaste ca piata bancara a suprareactionat la semnalele BNR, dar spune ca totul se intampla pe un fond dificil, intr-o perioada delicata, cu multe riscuri si tensiuni.
"Ce e ROBOR-ul, pana la urma? O expresie a riscului, bancile au exprimat un risc mai mare la trei luni decat noi am atincipat prin dobanda cheie, din motive pe care ei trebuie sa le enumere. Noi credem ca aceasta tensiune din piata, de inteles fiindca nu e o perioada usoara ...., a fost supraanticipata sau suprareactionata in piata bancara si in consecinta am avut aceasta decuplare a ROBOR-ului ...", a mai afirmat expertul.
"Avem acelasi mesaj: ratele vor continua sa creasca". IRCC va sari de 5%
"Ratele vor creste in continuare, nu inseamna ca printr-o declaratie minune vom avea rate mai mici. Nu, nici vorba!", a mai spus oficialul.
Oficialul BNR mai estimeaza ca si ratele influentate de IRCC vor creste, indicele ar urma sa sara de 5%.
Acelasi mesaj transmitea si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in luna mai. El anticipa atunci ca IRCC ar putea deveni mai agresiv decat ROBOR, cand inflatia va incepe sa scada: "S-ar putea ca atunci cand inflatia se duce in jos si dobanzile scad, IRCC sa ramana mai sus decat ROBOR. S-ar putea. Avem doi indicatori, populatia are posibilitatea sa aleaga. Nu se intampla miracole in economie. Niciunul nu este solutia perfecta. Dupa mine, e bine sa ramana si IRCC si ROBOR".
Din datele oficiale, peste 10.000 de romani ar fi cerut deja bancilor sa le schimbe ROBOR-ul cu IRCC. Miscarea ajuta pe moment, dar s-ar putea dovedi a fi o capcana pe termen mai lung, daca previziunile acestea se adeveresc, desigur!
Foto: pixabay