Oficial BNR: Ne asteapta un cutremur pe piata bancara din Romania
bancioug 114taxa pe lacomietaxa active bancare
Eugen Radulescu, directorul Directiei de Stabilitate Financiara din cadrul Bancii Nationale a Romaniei a declarat miercuri ca bancile prezente pe piata autohnota trebuie sa isi schimbe strategiile. Concret, acestea trebuie sa isi revizuiasca atitudinea fata de clienti si, mai mult decat atat, sa isi intareasca prezenta in spatiul online. Explicatia: Concurenta in domeniu va deveni din ce in ce mai apriga, fiindca pe piata vor intra companii mari, ce vor produce adevarate "cutremure" .
Potrivit oficialului BNR, care evita sa dea nume concrete de firme, spunand ca nu doreste sa le faca "propaganda gratuita", mai multe companii-gigant care desfasoara activitati la nivel mondial, vor intra in curand si pe piata serviciilor bancare.
Astfel, concurenta in sistemul bancar va deveni din ce in ce mai apriga, si bancile actuale vor fi nevoite sa isi schimbe strategia, ca sa poata "supravietui". Oficialul BNR recomanda bancherilor prezenti deja pe piata din Romania sa abordeze o atitudine mai prietenoasa cu clientul si sa investeasca in publicitate si servicii online, fiindca ele reprezinta viitorul in acest domeniu.
"Avem o competitie nebancara in crestere. Planurile de afaceri ale institutiilor financiare trebuie sa tina seama de acest lucru. Trebuie sa se imbunatateasca eficienta costurilor, pentru ca exista presiuni mari asupra profitabilitatii. Strategiile trebuie sa fie revazute nu numai in privinta produselor si a serviciilor, ci si a interactiunii cu clientii, cu un accent deosebit pentru mediul online, unde pasii exista, dar parca ar fi loc de mult mai mult decat atat.
Nu vreau sa dau nume aici, pentru ca nu vreau sa le fac propaganda gratuita, dar avem firme-gigant la nivel mondial, care se pregatesc sa intre pe piata serviciilor bancare si, din informatiile pe care le am, vor intra cu produse care vor constitui cutremure adevarate. Sistemul financiar trebuie sa se pregateasca pentru asta", a spus Radulescu, in cadrul Forumului Pietei Financiare.
Astfel, dupa ce Ordonanta 114 a impus bancilor din Romania o suprataxare prin "taxa pe lacomie", si multe dintre ele inca sunt tulburate de aceasta masura, si incearca sa recupereze cumva cheltuielile, fie reducandu-si activele, fie scumpind serviciile, anuntul oficialului BNR loveste fix sub centura sistemul bancar romanesc, deja vulnerabil.
Se pare ca ii asteapta vremuri nu tocmai usoare pe bancherii din Romania, si, daca nu se vor adapta unei piete si mai puternice din punct de vedere concurential, risca sa isi piarda clientii si chiar sa dea faliment.