Oficial BNR: 10 banci din Romania risca sa DISPARA COMPLET de pe piata
banca nationala a romanieibnrbanciprofit banci romanestisistem bancar
Eugen Radulescu, directorul Directiei Stabilitate din cadrul BNR, face o analiza sumbra asupra situatiei in care se afla mai multe banci din Romania. Oficialul BNR este de parere ca ultimele zece banci din sistemul bancar au cheltuieli operationale foarte mari si ar trebui sa se concentreze sa gaseasca solutii pentru ca altfel vor disparea
Prezent la un seminar pe teme bancare organizat la Sinaia de Alpha Bank si Asociatia Romana a Bancilor Eugen Radulescu a vorbit despre situatia delicata a celor 10 banci de pe piata romaneasca.
"Rezultatul financiar agregat al sistemului bancar a cunoscut o evolutie sinuoasa in ultimul deceniu, ca urmare a manifestarii riscului de credit, potrivit analizei facute de bancherul central. Totusi, pofitabilitatea sectorului bancar s-a imbunatatit in ultimii ani, favorizata de cadrul macroeconomic favorabil, dar si un cost al riscului de credit mai scazut. Cota de piata a bancilor cu pierderi s-a redus la 2,6 la suta in septembrie 2019, fata de un maxim de aproximativ 57 la suta in 2012. Mai exact, la ora actuala doar o singura banca din sistem mai inregistreaza pierderi", a declarat Eugen Radulescu.
Primele 10 banci din sistem au costuri operationale de circa 50% din venituri, in timp ce ultimele zece banci au costuri operationale si de peste 100%, atrage atentia oficialul BNR. Astfel, cel mai mult vor avea de suferit ultimele 10 banci de pe piata.
"Tocmai de aceea, ultimele zece banci din sistem trebuie sa se concentreze pe activitatea proprie, sa gaseasca solutii, mai ales in contextul in care fintechurile castiga din ce in ce mai mult teren, iar gigantii internationali, gen Google, Amazon si mai nou, Apple au inceput sa isi faca aparitia si la noi. Daca nu vor face acest lucru ele vor disparea intr-un anumit orizont de timp – de la o zi la 10 ani, sau chiar mai devreme de 10 ani", a declarat Eugen Radulescu.
De asemenea, Eugen Radulescu a mai declarat, in cadrul seminarului EU-COFILE 2019, care a avut loc la finalul saptamanii trecute la Sinaia, ca societatile comerciale si companiile care au capital negativ ar trebui inchise, conform dispozitiilor legii 31/1991, deoarece, din cauza datoriilor, blocheaza intreaga economie.
"Nu putem sa stim cate companii ar trebui inchise, in urmatorii cinci ani, din cele 252.000 de firme cu capital negativ, dar acest lucru a fost discutat de institutiile cu atributii in domeniu. Stiu ca exista o ordonanta de urgenta prin care s-a stabilit esalonarea datoriilor catre bugetul de stat ale firmelor respective si un proiect de act normativ privind capitalizarea multor companii. Dar vorbim despre un necesar de capitalizare de 35 miliarde euro. Problema este de ordin economic, insa trebuie rezolvata de factorul politic.
Daca ai capital negativ, bancile nu iti dau credit. Asociatii respectivi, daca vor sa isi ajute compania, atunci trebuie sa o capitalizeze. Asta inseamna ca tu crezi in intreprinderea, in business-ul pe care il faci. Daca nu crezi, imprumuti compania si, daca nu merge afacerea, esti sigur ca iti scoti suma imprumutata. Nu aceasta este solutia. Dezvoltarea sustinuta si sustenabila a afacerilor nu se face cu imprumuturi de la actionari sau de la compania-mama, ci cu aport de capital de la actionari, credite bancare sau plasamente pe piata de capital", a spus oficialul BNR.
Citeste si:
IMM-urile, in razboi cu statul: Miza - Cresterea salariului minim