Oficial BCE: Aprecierea monedei euro este ingrijoratoare, deoarece genereaza presiuni asupra preturilor
curs valutareuroleuinflatiescumpiripreturi
Euro are o ascensiune puternica, lucru ce starneste ingrijorarea economistilor din institutiile economice europene.
Recenta apreciere a monedei euro este ingrijoratoare, deoarece genereaza presiuni descendente suplimentare asupra preturilor, intr-o perioada in care inflatia este deja scazuta, sustine Ignazio Visco, membru al Consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene.
Daca presiunile descendente pericliteaza obiectivul nostru privind stabilitatea preturilor va trebui ca BCE sa intervina.
''Implicatiile politicii monetare sunt evidente: daca presiunile descendente ne pun in pericol obiectivul de stabilitate a preturilor, va trebui sa intervenim. ''Daca totusi ar aparea efecte opuse, masurile pe care le-am luat deja ar putea fi suficiente'', a explicat Visco.
Euro a atins cel mai inalt nivel de la mijlocul anului 2018, la 1 septembrie, apreciindu-se la 1,2011 dolari, dar a coborat vineri la 1,1630 dolari, pe fondul cresterii numarului de noi cazuri de infectari cu Sars-COV2 in Europa.
Citeste si:
Pandele: I-am zis de anul trecut: Te rog, te rog, da-ti demisia, Gabi, ca te executa astia!
Banca Centrala Europeana sta cu ochii pe preturi, avand ca obiectiv sa tina sub control majorarea acestora cu aproximativ doua procente.
La o zi dupa alegerile locale din Romania, Banca Nationala a Romaniei a anuntat un curs de 4,87 lei pentru un euro si de 4,18 lei pentru un dolar. Pe 23 martie, dolarul a atins cel mai ridicat nivel din istorie in fata leului: 4,5316 lei.