Oferta Nuclearelectrica, numai buna de speculat de catre micii investitori
listare nuclearelectricaoferta nuclearelectricabvbtradeville
Oferta publica initiala de vanzare a unui pachet de 10% din actiunile Nuclearelectrica, care se desfasoara intre 9 si 20 septembrie, le ofera micilor investitori o buna ocazie speculativa, mai ales in cazul subscrierilor din primele trei zile, care beneficiaza de o reducere de 8%.
Potrivit unei analize a casei de brokeraj Tradeville, folosind un model de evaluare a dividendelor care ar putea fi platite de companie in urmatorii ani, pretul-tinta este de 12,17 lei pentru urmatoarele 12 luni.
Tradeville apreciaza ca interesul investitorilor institutionali va sustine cotatia actiunilor Nuclearelectrica, in primele sedinte de tranzactionare.
Oferta Nuclearelectrica apare intr-o conjunctura globala favorabila, in care fundamentele economice bune ale Romaniei pot atrage atentia investitorilor straini.
Compania este singurul operator nuclear pe plan local, detinand doua dintre cele mai eficiente reactoare nucleare din lume, cu productie stabila de energie ieftina.
Nuclearelectrica este operatorul celor doua reactoare nucleare de la Cernavoda, care au generat, in 2012, 19,4% din productia de energie a Romaniei.
Cu o putere instalata de 1.413 MW, acestea se claseaza pe primul loc intr-un clasament mondial al eficientei, de la punerea in functiune, realizat de publicatia Nuclear Engineering International.
De asemenea, prin intermediul filialei sale Energonuclear, compania detine 84,65% din proiectul de realizare a reactoarelor 3 si 4, care i-ar dubla capacitatea de productie in concordanta cu obiectivul national de crestere a independentei energetice.
Conform Tradeville, liberalizarea pietei de energie reprezinta o oportunitate importanta de crestere a veniturilor si profitabilitatii, rezultatele semestriale pentru 2013 aratand deja o imbunatatire substantiala a marjelor.
Analiza arata ca, in mod particular, 2013 are toate sansele de a fi cel mai bun an pentru Nuclearelectrica, cel putin dupa 2004.
Gratie liberalizarii graduale a pietei de energie, compania isi poate plasa un procent mai ridicat din productie decat in trecut pe piata concurentiala, in special prin contracte bilaterale a caror pondere in vanzari se afla pe o traiectorie ascendenta si care ofera preturi mai ridicate decat cele reglementate de ANRE.
Orientarea spre piata libera ar trebui sa sustina veniturile in urmatorii ani, indeosebi in situatia in care revenirea economica impulsioneaza preturile la energie, momentan cotate in apropierea unui minim multianual pe piata pentru ziua urmatoare (PZU).
De asemenea, Tradeville arata ca, fiind companie de stat, Nuclearelectrica va fi un platitor constant de dividende.
Totodata, momentul ales pentru listare este unul oportun atat din punctul de vedere al conjuncturii macroeconomice, cat si al evolutiei fundamentelor companiei.
In analiza brokerilor se mai estimeaza ca pretul energiei pe bursa de specialitate va creste cu 8% pe an.