Obligatiunile Raiffeisen Bank au intrat la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti
obligatiuni raiffeisenobligatiuni bvbtranzactionare obligatiunipiata capital romania
Obligatiunile corporative negarantate subordonate in lei emise de Raiffeisen Bank au intrat, astazi, la tranzactionare, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
In premiera pentru piata de capital din Romania, Raiffeisen Bank a emis printr-un plasament privat, in decembrie 2019, primele obligatiuni subordonate in moneda locala avand o maturitate de 10 ani, in valoare totala de 480 milioane lei si un cupon de 3,5% peste ROBOR la 3 luni.
Investitori unici au fost doua institutii financiare internationale: International Finance Corporation (IFC) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
"Obligatiunile au primit aprobarea BNR pentru includerea in fondurile proprii ale bancii, intarind si diversificand pozitia de capital a acesteia. Astfel, cu aceste fonduri, banca va sprijini clientii sai in perioada dificila pe care o traversam si va contribui la finantarea sustenabila a economiei romanesti", a declarat James Stewart, vicepresedinte Trezorerie si Piete de Capital Raiffeisen Bank.
"Aceasta emisiune de obligatiuni este utila atat pentru Raiffeisen, cat si pentru BVB, fiind o buna dovada ca piata de capital este un canal functional si eficient de finantare a societatilor cu perspective de dezvoltare si asigura, indirect, resursele necesare dezvoltarii economiei nationale.
Sursele de capital sunt diversificate, pornind de la investitorii institutionali straini si locali si continuand cu investitorii individuali, si chiar cu persoane care nu au inceput sa investeasca, dar doresc sa-si plaseze banii mai avantajos.
Fondurile private de pensii au active de circa 14 miliarde de euro, iar depozitele la vedere (overnight) ale populatiei depasesc 23 de miliarde de euro.
Prin urmare, vedem ca, pe plan local, sunt suficienti bani disponibili pentru finantarea proiectelor societatilor care cauta finantare pe piata de capital", a declarat Adrian Tanase, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.
"Intrarea in aceasta tranzactie a celor doi investitori institutionali ancora, IFC si BERD, demonstreaza inca odata ca activele unor investitori institutionali internationali, atat cei strategici, cat si cei care urmaresc piete emergente si de frontiera pot fi atrase prin bursa daca sunt create oportunitati atractive de investitii.
Asadar, avem o noua dovada ca investitori sunt, bani sunt, si, cand se intalnesc cu o oportunitate de investitie intr-o societate serioasa, rezulta o tranzactie reusita.
Pentru ca cele doua parti sa se intalneasca este nevoie de un canal prin care sa se puna in miscare capitalul, iar bursa este unul dintre canalele prin care capitalul circula chiar si cand alte surse de finantare se mai restrang", a afirmat Radu Hanga, presedintele Consiliului de administratie al Bursei de Valori Bucuresti.