Obligatiunile de 500 de milioane de lei emise de IIB au inceput sa fie tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti
obligatiuni iibobligatiuni bvbtranzactionare obligatiuni bvb
International Investment Bank (IIB) a atras o noua runda de finantare pe piata de capital din Romania, pentru al cincilea an consecutiv. Obligatiunile, cu o maturitate de 3 ani si o dobanda fixa de 3,98% pe an platibila anual, au fost listate, astazi, 7 noiembrie, la Bursa de Valori Bucuresti, cu simbolul bursier IIB22.
Emisiunea cuprinde 50.000 de obligatiuni, cu o valoare nominala de 10.000 de lei, ceea ce inseamna o valoare totala de 500 de milioane de lei (105 milioane de euro).
Prima runda de finantare derulata de IIB pe piata de capital din Romania a fost in 2015, cand banca a atras 111 milioane de lei.
De atunci, IIB a emis in fiecare an obligatiuni, atat in lei, cat si in euro, pe BVB, ajungand la un total de aproape 2,2 miliarde de lei (467 milioane de euro). Primele doua emisiuni au fost deja rambursate de IIB.
Obligatiunile IIB22 au fost cumparate de 18 investitori institutionali (banci, administrator de fonduri, fonduri de pensii, asiguratori si fonduri mutuale). Investitorii offshore au reprezentat aproximativ 12% din emisiune.
In urma acestei tranzactii, piata de capital din Romania este, in prezent, cea mai mare piata de pe care IIB a atras finantare (44% din totalul finantarii pe termen lung), iar datoria in lei are cea mai mare pondere (27%) defalcata pe moneda in care au fost emise obligatiunile.
Emisiunea a fost intermediata de BT Capital Partners, divizia de investment banking si piete de capital a Grupului Financiar Banca Transilvania, alaturi de ING Bank Romania.
Fondurile obtinute de catre IIB vor avea ca destinatie finantarea portofoliului de credite existent si a noilor imprumuturi acordate statelor membre Uniunii Europene si, respective, pentru refinantarea datoriilor.
IIB este o institutie de dezvoltare multilaterala fondata in 1970, in baza Acordului interguvernamental de instituire a IIB si a Cartei sale. Cei noua membri/actionari ai Bancii sunt Bulgaria, Cuba, Republica Ceha, Ungaria, Mongolia, Romania, Rusia, Slovacia si Vietnam.