Obiectivul imediat al Bancii Nationale ramane asigurarea lichiditatii necesare finantarii cheltuielilor statului si economiei reale
declaratie isarescuactivitate bnr pandemiemasuri bnr pandemiesolutii bnr pandemie
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a facut, astazi o declaratie de presa, in care a prezentat activitatea institutiei in contextul pandemiei de coronavirus.
Potrivit guvernatorului, dupa depasirea, la finele lunii martie 2020, a varfului tensiunilor generate de criza COVID-19 pe piata financiara interna, obiectivul imediat al BNR a fost pastrarea stabilitatii recastigate si asigurarea lichiditatii necesare finantarii in bune conditii a sectorului public, firmelor si populatiei.
In acest scop, BNR a sporit considerabil volumul operatiunilor repo efectuate pe baze bilaterale (al caror stoc mediu zilnic a ajuns in perioada 1 aprilie-15 mai 2020 la aproximativ 13 miliarde de lei) si a initiat, continuand apoi, cumpararea de titluri de stat de pe piata secundara (stocul lor insumand la mijlocul lunii mai 3,1 miliarde lei).
"Amploarea acestor infuzii de lichiditate este reliefata si de faptul ca, in luna februarie 2020, BNR a efectuat operatiuni de absorbtie de lichiditate, media zilnica fiind de circa 3 miliarde de lei.
Dupa ajustarea descendenta consemnata ca reactie la reducerea de la 2,50%, la 2% a ratei dobanzii de politica monetara, cotatia ROBOR la trei luni a coborat de la 3,24% (20 martie 2020) la 2,61% (23 martie 2020), iar, apoi la 2,44% (15 mai 2020).
In acelasi timp, cursul de schimb leu/euro si-a atenuat fluctuatiile, osciland intr-un interval restrans (de 0,4%), cu implicatii favorabile asupra serviciului datoriei in valuta si a costului importurilor, precum si asupra asteptarilor privind evolutiile macroeconomice", a spus Isarescu.
Guveratorul a adaugat ca, pe acest fond, in perioada 1 aprilie-15 mai, Ministerul Finantelor Publice a lansat cu succes pe piata primara interna a titlurilor de stat un numar de 14 emisiuni, in valoare totala de circa 11 milarde de lei, majoritatea fiind consistent suprasubscrise, mai cu seama cele din prima parte a lunii mai.
Conform guvernatorului, cotatiile de referinta de pe piata secundara a titlurilor de stat si-au accentuat miscarea descendenta de la debutul lunii aprilie pana in prezent.
Astfel, in cazul maturitatilor de pana la un an, acestea au revenit recent in preajma valorilor prevalente anterior izbucnirii turbulentelor pe piata financiara internationala.
Cele aferente maturitatii de 10 ani au ramas cu doar 0,5% deasupra nivelurilor inregistrate in prima decada a lunii martie, iar, in raport cu luna decembrie 2019, aceste cotatii au scazut cu 0,15%.
Pe segmentul primar al pietei titlurilor de stat, avansul randamentelor medii acceptate la cele mai recente licitatii fata de perioada imediat premergatoare declansarii tensiunilor financiare s-a redus la circa 0,5%, in cazul titlurilor cu maturitate reziduala de aproximativ 11 ani (randament de 4,77%) si la 0,25%, in cazul celor pe 5 ani (3,82%).
"Pentru perioada urmatoare, obiectivul imediat al Bancii Nationale a Romaniei ramane asigurarea lichiditatii necesare finantarii cheltuielilor statului si economiei reale in conditii de stabilitate relativa a cursului de schimb a leului si de reducere graduala si sustenabila a ratelor de dobanda.
Vom urmari evolutia situatiei sanitare si a masurilor intreprinse de autoritati in scopul adoptarii deciziilor adecvate. Raportul asupra inflatiei corespunzator trimestrului intai al anului curent va fi dat publicitatii la sfarsitul acestei luni", a declarat guvernatorul BNR.