La nivel european, creditele ipotecare se confrunta cu o scadere brusca, urmand sa atinga cel mai redus nivel din ultimul deceniu pana la sfarsitul lui 2023. Factorii care alimenteaza aceasta tendinta descendenta includ costurile ridicate ale imprumuturilor, incetinirea ritmului de crestere economica si declinul increderii pe piata imobiliara, toate contribuind la o cerere redusa pentru astfel de imprumuturi.
Pe parcursul primelor luni ale acestui an, dobanzile pentru creditele ipotecare in zona euro au inregistrat o medie usor peste 2%. In afara zonei euro, tari ca Cehia raporteaza dobanzi sub 3%, Ungaria inregistreaza o medie de 5%, iar Polonia se afla la aproximativ 7,5%. In contrast, Romania se ridica la un nivel cuprins intre 8,2% si 9,9% pe an, pozitionandu-se ca avand cele mai scumpe credite ipotecare din regiune. Aceste rate, totusi, sunt cele nominale, iar diferentele in dobanda anuala efectiva variaza intre fiecare stat mentionat.
Conform ultimelor prognoze de la Ernst & Young, se asteapta ca imprumuturile ipotecare sa creasca cu doar 1,5% in 2023 si cu 2,4% in 2024, reprezentand cea mai scazuta crestere din ultimul deceniu. Aceste cifre sunt reflectate si in estimarile privind cresterea economiei zonei euro, care ar urma sa inregistreze doar un avans de 0,5% in 2023 si 0,6% in 2024.
Analistii financiari proiecteaza o redresare lenta a volumelor de imprumuturi in urmatorii ani, cu o crestere estimata la 2,3% in 2024, 3,2% in 2025 si 3,3% in 2026, conditionata insa de reducerile asteptate ale dobanzilor de catre Banca Centrala Europeana in 2024. Desi aceste estimari sunt optimiste, problema creditelor neperformante ramane in prim-plan. Spania si Italia sunt asteptate sa inregistreze cele mai mari rate ale acestui tip de credite in 2023, datorita numarului ridicat de credite ipotecare cu rata variabila.
Situatia economica a tarilor importante din zona euro se reflecta si in prognozele specifice. Germania se confrunta cu o previziune de contractare a economiei cu 0,2% in 2023, iar Franta, desi se mentine rezistenta, inregistreaza o incetinire a cresterii PIB-ului. In schimb, Spania, Italia si alte tari mari europene incearca sa-si mentina o crestere modesta intr-un context economic volatil.
In ansamblu, aceste tendinte reflecta o perioada de turbulente economice in Europa, unde cererea pentru credite ipotecare si evolutia economica sunt strans legate de factori precum dobanzile, ritmul de crestere economica si increderea pe piata imobiliara.
Citeste si: Vine ceva "rau" peste piata imobiliara. Primele semne ca in 2024 ar putea incepe declinul in toata Europa
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si