O veste buna si una rea pentru romanii datori la banci: ratele nu se mai scumpesc, dar nici nu scad
ratee la bancadobanzi
Ratele la banci nu se vor mai scumpi semnificativ in perioada urmatoare, insa nici nu vor scadea, date fiind cele mai recente decizii luate de Banca Nationala pe zona de politica monetara.
Dupa cum stim, deciziile BNR sunt decisive pentru bancile comerciale. De cand banca noastra centrala a inceput sa scumpeasca dobanda-cheie si sa inaspreasca conditiile politicii monetare, bancile comerciale au preluat socul si au majorat dobanzile practicate pentru clientii lor.
Ei bine, BNR da acum un nou semnal: mentine dobanda pe politica monetara la nivelul de 7%. Practic, nu sunt sanse sa mai avem explozii ale ratelor bancare, insa dobanzile se mentin ridicate, poate prea ridicate pentru nivelul de trai al romanilor.
"Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei, intrunit in sedinta de astazi, 7 august 2023, a hotarat urmatoarele:
mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7,00 la suta pe an;
mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la suta pe an si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 6,00 la suta pe an;
mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit", a transmis
BNR.
Referitor la preturi, BNR noteaza ca rata anuala a inflatiei a coborat in iunie la 10,25 la suta – in linie cu previziunile –, de la 10,64 la suta in luna mai, pe fondul accentuarii declinului in termeni anuali al pretului combustibililor si al decelerarii cresterii preturilor alimentelor procesate.
Pe ansamblul trimestrului II 2023, rata anuala a inflatiei si-a accelerat astfel considerabil descresterea, asa cum s-a anticipat, reducandu-se cu 4,28 puncte procentuale (de la 14,53 la suta in martie). Scaderea a fost antrenata si in acest interval in principal de dinamicile preturilor energiei si combustibililor, care si-au accentuat trendul descendent, sub impactul efectelor de baza, al evolutiei cotatiei titeiului si al schemelor de plafonare a preturilor la electricitate si gaze naturale.
In acelasi timp, rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat a continuat sa se reduca gradual, ajungand la 13,5 la suta iunie, de la 14,6 la suta in martie, pe fondul intensificarii efectelor de baza dezinflationiste, al descresterii cotatiilor marfurilor, prioritar agroalimentare, si al ajustarii descendente a anticipatiilor inflationiste pe termen scurt. Actiunea acestora a devansat influentele de sens opus ce au continuat sa vina din transferarea treptata asupra preturilor de consum a costurilor crescute ale firmelor, inclusiv salariale, si din conservarea marjelor de profit, in contextul cererii de consum inca solide, precum si din scumpirea unor bunuri importate.
"Prognoza actualizata reconfirma perspectiva continuarii scaderii ratei anuale a inflatiei in urmatorii doi ani, pe o traiectorie ceva mai ridicata decat cea previzionata anterior doar pe segmentul de mijloc al orizontului prognozei. Potrivit acesteia, rata anuala a inflatiei va cobori la nivelul de o cifra in debutul trimestrului III 2023 si in proximitatea intervalului tintei la finele orizontului proiectiei.
Descresterea va fi antrenata pe mai departe de factorii pe partea ofertei, in principal de efecte de baza dezinflationiste si de corectii descendente ale cotatiilor unor marfuri, carora li se alatura influentele asteptate sa vina din continuarea restrangerii excedentului de cerere agregata, mai lenta totusi decat in proiectia precedenta.
Actuala perspectiva a inflatiei este marcata de incertitudini crescute, avand ca principale surse pe termen scurt plafonarea temporara a adaosului comercial la produse alimentare de baza, dar mai cu seama masurile fiscale ce se prefigureaza a fi implementate in vederea maririi veniturilor bugetare", a mai transmis institutia.
Foto: freepik.com