O noua posibila bula financiara: Imprumuturile riscante din SUA
sistemul bancarfinante suam shadow bankingbula speculativa
Acum, cand bursele americane au atins niveluri record, mult peste cele din 2000 si 2008, inainte de crizele dotcom si, respectiv, subprime, unii analisti au inceput sa vorbeasca despre pericolul spargerii altor bule speculative. In ciuda regulilor dure impuse bancilor, alte entitati juridice gasesc cai sa le ocoleasca cand vine vorba de acordarea de credite riscante. Partea proasta este ca riscul este impartit cu bancile. In cazul in care ceva va merge prost, este pusa in pericol integritatea si stabilitatea intregului sistem financiar.
Autoritatile americane din domeniul financiar-bancar trag un semnal de alarma referitor la pericolul pe care-l reprezinta imprumuturile riscante acordate companiilor aflate in criza, potrivit
Reuters. Astfel, ar exista o
colaborare foarte stransa intre banci si managerii fondurilor alternative de investitii. Acestia reusesc sa ocoleasca regulile si sa obtina imprumuturi la dobanzi foarte mari, deci foarte profitabile, pentru entitati juridice care nu ar trebui sa obtina creditele respective din cauza situatiei financiare precare.
Oficialii de la
The Office of the Comptroller of the Currency (OCC) se ocupa cu supervizarea activitatii tuturor bancilor din SUA. Se pare ca bancile, in incercarea de a recupera o parte din banii pierduti in criza financiara, fraternizeaza cu fondurile speculative pentru a acorda imprumuturi foarte riscante. Oficialii americani nu vad niciun beneficiu pentru banci in a ocoli legislatia si a acorda imprumuturi riscante, desi profitabile. Ingrijorator este faptul ca printre investitorii in aceste fonduri se numara fondurile de pensii care au deja probleme. Acest transfer de pierderi, dinspre banci catre fonduri de pensii, va afecta stabilitatea financiara pe termen lung in SUA.
Avertismentul OCC este neobisnuit, de obicei acestea vizand doar bancile, nu si managerii de fonduri speculative. Autoritatile americane urmaresc o serie de indicatori ai sistemului financiar cu scopul de a preveni repetarea bulei speculative care s-a spart in 2008. Astfel, devine alarmant cand jucatori diferiti ai pietei financiare impart acelasi risc, desi activeaza pe zone diferite. Un fond de pensii si/sau o banca ar trebui sa fie mult mai sigur decat un fond speculativ. Anul trecut, au fost multe credite acordate cu efect de levier (leverage), prin care o entitate se poate imprumuta si de 100 de ori suma pe care o are la dispozitie in prezent fara a depune insa o garantie.
Nivelul imprumuturilor de acest fel a atins un nivel record, de circa 1,14 trilioane de dolari in 2013, cu 72% mai multe decat in 2012.
Foto: Wikipedia.
In plus, marimea acestora in raport cu profitul operational a crescut anul trecut, ceea ce contribuie si mai mult la cresterea gradului de risc. Daca in 2012, imprumutul era de 5,86 ori EBITDA, in 2013 a fost de 6,21 ori EBITDA.
Acest nivel este cel mai mare din 2007 incoace, anul in care bursa americana a inceput sa scada drastic. Ramane insa de vazut ce vor face autoritatile, fiind vorba de fonduri speculative de investitii, care au un regim foarte lejer in comparatie cu o banca. Situatia este foarte complicata: multe fonduri alternative au divizii de investitii si de dezvoltare care acorda credite foarte riscante companiilor, pe masura ce bancile renunta la unele afaceri de acest gen. Autoritatile sunt ingrijorate si de amploarea pe care a luat-o fenomenul „shadow banking”.
Astfel, tot mai multe entitati non-bancare, de regula fonduri speculative, inlocuiesc bancile in procesul de creditare. De regula, imprumuturile cu efect de levier sunt acordare companiilor aflate intr-o situatie financiara extrem de precara, in pragul insolventei. Dobanzile mari cresc astfel posibilitatea ca acel credit sa nu fie rambursat, iar firma respectiva sa intre in insolventa. Multe dintre imprumuturi sunt folosite pentru achizitii sau pentru a finanta diverse plati catre firme de private equity sub forma de dividende. Regulile din SUA obliga o companie care vrea sa contracteze un credit sa poata fi capabila sa-si plateasca datoriile vechi intr-o perioada cuprinsa intre cinci si sapte ani. In cazul in care imprumuturile depasesc de sase ori EBITDA, situatia devine problematica. Drept rezultat, bancile au inceput sa devina mai prudente si mai selective. Aici insa intervin managerii fondurilor alternative de investitii.
Acestia accepta sa acorde credite pe care bancile nu le pot acorda. In plus, fac echipa cu bancherii pentru a se proteja in cazul in care creditul devine neperformant. Marea majoritate a companiilor vizate de managerii respectivi sunt medii, cu venituri de sub 1 miliard de dolari anual.
Prin urmare, situatia nu se anunta deloc calma in acest an. SUA mai are inca multe probleme de rezolvat, iar plafonul datoriei publice trebuie ridicat din nou in luna februarie, in timp ce Fed reduce tot mai mult stimulii financiari, ceea ce aduce turbulente pe pietele emergente.