O banca romanesca acorda finantari nerambursabile destinate sustinerii agriculturii si dezvoltarii comunitatilor rurale
finantare agriculturacredite agriculturafonduri europene agricultura
Agricultura este unul dintre domeniile care nu atrage atentia si banii bancilor din Romania. Insa, lucrurile sunt pe cale sa se schimbe, unele institutii de credit semnand colaborari cu agentii de stat.
Banca Transilvania si Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale au incheiat un protocol destinat fermierilor si altor beneficiari ai finantarilor nerambursabile, in vederea accelerarii absorbtiei fondurilor europene alocate prin Programul National de Dezvoltare Rurala pentru perioada 2021-2022.
Banca Transilvania se adreseaza tuturor beneficiarilor de fonduri europene din mediul rural - fermieri si antreprenori care au un business de familie sau ferme, si, in acelasi timp, incurajeaza infiintarea asociatiilor de fermieri, cooperativelor si organizatiilor de producatori.
Banca are propria platforma de solutii de finantare si linii specializate de afaceri, Agribusiness si Programe Europene.
Oferta Bancii Transilvania cuprinde produse de pre-finantare, co-finantare, scrisori de garantii bancare si conturi speciale pentru implementarea proiectelor AFIR, indiferent daca sunt achizitii simple sau proiecte de extindere, modernizare sau procesare.
Printr-o vizita la locul pentru care se face investita, cu ajutorul inginerilor agronomi si ai angajatilor bancii, banca evalueaza impreuna cu fermierul/antreprenorul marimea si viabilitatea acesteia, precum si finantarea necesara.
Fermierul/antreprenorul este consiliat de banca pentru alegerea solutiei potrivite - credit pana la primirea fondurilor nerambursabile, credit pe termen lung pentru cofinantare sau credit pentru TVA si cheltuieli neeligibile.
Banca Transilvania a sustinut, pana acum, proiecte din bani europeni de peste 4 miliarde de euro, reprezentand investitii in agribusiness, industrie, sectorul medical, constructii.
AFIR, aproape 68.000 de contracte de finantare pentru fonduri europene
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale are ca atributie implementarea tehnica si financiara a Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020 (PNDR 2020).
Pana acum, aproape 68.000 de fermieri, procesatori, antreprenori si autoritati publice au incheiat contracte de finantare cu Agentia pentru a primi fonduri europene nerambursabile prin PNDR 2014-2020.
Valoarea platilor efectuate de AFIR, pana in prezent, beneficiarilor Programului se ridica la 7,8 de miliarde de euro, ceea ce reprezinta un grad de absorbtie efectiva a fondurilor alocate de peste 82%.
Pentru perioada de tranzitie 2021-2022, AFIR mai are la dispozitie fonduri pentru agricultura si dezvoltare rurala in valoare totala de 3,28 miliarde de euro.
"Este evidenta nevoia de capital propriu pe care o au solicitantii de fonduri nerambursabile pentru a duce la bun sfarsit investitiile pe care doresc sa le realizeze. In acest scop am demarat la nivel de AFIR o serie de acorduri cu institutii financiare care sa ofere conditii de creditare avantajoase si eficace.
Faptul ca una dintre cele mai mari institutii bancare din Romania, asa cum este Banca Transilvania, a raspuns prompt la initiativa noastra ne bucura si ne face sa fim increzatori ca rezultatele vor fi cele scontate.
Citeste si:
Se scumpeste painea: cat va ajunge sa coste o banala franzela
Vom continua aceasta strategie si cu alte organizatii pentru ca ne dorim ca beneficiarii nostri sa aiba la indemana si alte instrumente de sprijin financiar care sa faciliteze implementarea proiectelor si implicit dezvoltarea sectorului de agribusiness", a declarat Mihai Moraru, director general AFIR.