Nu va faceti iluzii privind scaderea dobanzilor. Semnale de alarma vin tocmai de pe piata bancara americana si ne vizeaza pe toti
dobanzibanci centraledobanda de referintapolitica monetarainflatie
Desi multi dintre europeni, inclusiv romani, spera ca in curand apele se vor domoli in sectorul bancar si imprumuturile vor redeveni mai accesibile si mai ieftine, sunt slabe sanse sa se intample acest lucru in viitorul apropiat. Cele mai recente semnale, venite din SUA, indica faptul ca nu vom scapa prea curand de inflatie. Prin urmare, bancile comerciale, atat Fed-ul american, cat si Banca Centrala Europeana, se vor vedea nevoite sa mentina politicile monetare agresive sau chiar sa le inaspreasca si mai tare.
Presedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a afirmat miercuri ca sunt probabile mai multe cresteri ale ratei dobanzii, pana cand se vor face progrese suplimentare in reducerea inflatiei.
"Aproape toti participantii la FOMC se asteapta ca va fi oportun sa creasca mai mult ratele dobanzilor pana la sfarsitul anului”, a spus Powell.
Se preconizeaza cresteri ale ratelor de 0,5 puncte procentuale pana la sfarsitul anului 2023. Rata imprumutului de referinta a Fed este in prezent fixata intr-un interval cuprins intre 5%-5,25%.
"Inflatia sa moderat oarecum de la jumatatea anului trecut", a spus seful Fed.
"Cu toate acestea, presiunile inflationiste continua sa fie ridicate, iar procesul de scadere a inflatiei la 2% mai are un drum lung de parcurs".
Si Banca Centrala Europeana scumpeste dobanda in aceasta perioada
Saptamana trecuta, Banca Centrala Europeana (BCE) a hotarat sa creasca
dobanda de referinta cu 25 de puncte de baza. Sefa institutiei vorbeste despre necesitatea continuarii luptei contra inflatiei care se mentine ridicata in zona euro.
Conform noilor decizii de la varful BCE, dobanzile urca la cel mai piperat nivel din ultimii 22 de ani. Astfel, rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit vor creste la 4%, 4,25% si, respectiv, 3,50%.
Din nefericire, deciziile bancilor centrale, desi nu le vom resimti in mod direct, se vor rasfrange asupra noastra prin faptul ca bancile comerciale vor prelua socul scumpirilor si vor majora dobanzile, moment in care povara va fi resimtita de consumatorii ce au de rambursat credite cu dobanda variabila. Decizia BCE de a majora dobanzile influenteaza si romanii care s-au imprumutat in euro. Pentru consumatorii ce au credite in lei, importanta e decizia BNR privind politica monetara.
Foto: manager.ro