Nu trageti in miliardari!
miliardari forbestop forbescei mai bogatijeff bezos
Acum mai bine de 50-60 de ani, cel mai bogat om de pe Terra era Jean Paul Getty, cu o avere estimata la 1,2 miliarde de dolari, care, actualizata, ar insemna vreo 10 miliarde de dolari.
De atunci si pana astazi, a aparut o intreaga populatie de miliardari in valute forte. Anul acesta, celebrul Top Forbes a contabilizat un numar record: 2.208 de miliardari, provenind din 72 de tari si teritorii, nou intrate fiind Ungaria si chiar Zimbabwe.
Din total, 259 de persoane s-au calificat, in premiera, pentru statutul de detinator al unei averi de cel putin o mie de milioane de dolari.
Cumulate, averile celor 2.208 ar face, dupa estimarile Forbes, 9,1 trilioane de dolari (9.100.000.000.000) adica 9.100 (noua mii o suta) de miliarde de dolari, cu 18% mai mult decat in 2017.
De remarcat ca primii 20 de miliardari ai lumii cumuleaza averi de 1,2 trilioane de dolari, din cele 9,1 trilioane. Din total, un record de 585 de milardari sunt din Statele Unite ale Americii si 373 din China continentala.
Ani la rand, cel mai bogat om din lume era Bill Gates, co-fondatorul Microsoft. Acum, clasamentul Forbes il ridica pe prima pozitie pe Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume si din… toate timpurile.
Fondatorul si actionarul majoritar al Amazon are o avere de 112 miliarde de dolari, cu 39 de miliarde mai mult decat anul trecut, dupa ce valoarea actiunilor Amazon s-a apreciat cu aproape 60%.
Bezos a consemnat cel mai mare castig pe parcursul unui an, din 1987, de cand Forbes a inceput sa realizeze topul.
Forbes remarca faptul ca decalajul dintre cei putrezi de bogati si cei “doar” bogati continua sa se adanceasca. In acelasi timp, tot mai multe voci de simpli cetateni, demnitari, prim-ministri sau organizatii neguvernamentale semnaleaza adancirea decalajelor intre bogati si saraci.
Dar oare care ar fi fost numarul persoanelor cu adevarat sarace, daca cei de mai sus nu s-ar fi imbogatit? Cate locuri de munca ar mai fi existat?
Nu noi am raspuns si raspundem afirmativ unor vieti tot mai sofisticate? E musai sa avem casa cat mai mare, faiantata, parchetata, termopanata, termo-fono-izolata; electroutilata cu mixere, cafetiere, masina de spalat vase, masina de scos oase.
Ne trebuie plite cu inductie, “cratiti” supraetajate, spatula pentru pachetele de primavara, vase wok si spatule pentru vase wok, tacamuri pentru aperitiv, cutit pentru peste, cutit pentru branzeturi, dispozitiv de feliat subtire, tocator, storcator, blender, masina de spalat toate acestea sau macar detergenti si burete special pentru ele.
Ne dorim cazi si dusuri cu hidromasaj, cantar care calculeaza cat e tesutul adipos; periuta de dinti electrica, aspirator pentru pardoseala, aspirator pentru mocheta, aspirator cu apa, aspirator cu sac, aspirator fara sac.
Vrem televizoare 4K, telefoane 4G; aplicatii utile, aplicatii amuzante, muzica on-line, filme on-line, filme de Oscar, laptopuri din magneziu, tastaturi si mousi wireless.
Poftim la masini care se parcheaza singure; la scaune cu incalzire, torpedo cu racire; cauciucuri de iarna, cauciucuri de vara, cauciucuri all season; racleta subtire, racleta groasa, racleta cu perie, racleta-manusa cu perie; solutie de dezghetare, solutie de curatare, aspirator de masina, benzina rezistenta la minus 30 de grade.
Avem nevoie de imbracaminte si incaltaminte de alergat pe banda; imbracaminte si incaltaminte de alergat pe strada; imbracaminte si incaltaminte de alergat pe teren accidentat, ultimele doua cu variatiuni sezonale, de vara, de iarna; ochelari pentru alergat montan, ochelari de mers cu bicicleta, ochelari pentru pescuit, ochelari pentru sofat.
Toate acestea reprezinta - sa zicem - progresul, dar, indiferent de cum si ce le considera fiecare dintre noi, ABSOLUT TOATE au fost inventate/proiectate de cineva, sunt fabricate de cineva (din materia prima extrasa de cineva si cu energia produsa de cineva), transportate de cineva, distribuite de cineva, vandute de altcineva si, iarasi, transportate, de data asta catre ceea ce se cheama consumatorul final. Si asa devine centi-miliardar Bezos si nici omologul sau chinez Jack Ma (al 20-lea cel mai bogat om din lume, proprietarul Alibaba, ale carei actiuni au crescut cu 76% intr-un an) nu sta prea rau.
In statele mai putin civilizate, inca se mai fac bani frumosi din caratul miliardelor de ambalaje, tratate toate ca fiind gunoi la groapa, in timp ce, in statele mai civilizate, se fac bani si mai frumosi din
reciclare. Dar, oricum ar fi, tot acest lant creeaza foarte multe locuri de munca, genereaza bunastare, taxe, impozite, dar, implicit, imbogateste pe cineva.
Depinde de noi cui si cati bani dam si sta, de multe ori, in puterea noastra sa ne stoarcem creierii intr-un smoothie de idei geniale care sa ne aduca, daca nu in topurile bogatilor, “macar” mai multa bunastare si mai cu seama mai putina invidie/suparare/incrancenare fata de miliardari.
Si sa tinem minte ce spunea Confucius, cum ca, intr-o tara bine guvernata, saracia este ceva rusinos, iar, intr-o tara prost guvernata, bogatia este ceva rusinos...