Tot mai multi romani se plang de ratele crescute la credite, in special la acele credite cu dobanda variabila, calculata cu indicele IRCC. In vara, indicele IRCC a crescut de la 1.86% la 2.65%, acesta fiind si motivul pentru care ratele au crescut substantial. Acum, IRCC a sarit de pragul de 4% pe an! Cresterea nu a fost insa la fel de mare ca in cazul creditelor dependente de ROBOR.
Irina Chitu, director finzoom.ro, le recomanda romanilor ca pe viitor sa isi indrepte atentia catre dobanzile fixe, care ii protejeaza de cresterile de dobanzi viitoare.
In cazul dobanzilor variabile, IRCC va creste din nou de la inceputul anului viitor la mai bine de 5.7%, ceea ce inseamna ca si dobanzile vor ajunge la 8%. Insa acestea pot ajunge chiar si la mai bine de 10%, daca IRCC va atinge valoarea de 8%, scenariu care nu ar trebui exclus.
Tinand cont de acest context in care ne aflam, nu sunt deloc putini romanii care se intreaba daca nu cumva o refinantare cu dobanda fixa ar reprezenta o solutie salvatoare. Printr-o astfel de refinantare s-ar inchide creditul vechi si s-ar face un nou credit, cu conditii mai avantajoase pe termen lung.
O astfel de solutie ar putea fi aplicata chiar si pentru un credit Noua Casa. Important de stiut, incepand cu anul 2020 pot fi refinantate si creditele garantate de stat, lucru care nu ar fi fost posibil intre anii 2009 si 2020.
Tot Irina Chitu transmite ca “intr-o perioada in care dobanzile tot cresc sau se mentin la un nivel ridicat, o dobanda fixa iti poate oferi confort si predictibilitate”. Evident, “fiecare trebuie sa isi faca propriile calcule si sa isi evalueze situatiile pe termen lung”.
Este important insa sa tii cont de cateva lucruri! Creditele cu dobanda fixa trebuie analizate, de asemenea, cu atentie. Comparatia intre ele se poate face in functie de DAE (dobanda plus comisioane aplicate pe toata perioada contractului).
Pe langa dobanda, unele credite pot avea niste comisioane care pot duce la o crestere substantiala a ratei lunare. De asemenea, tine cont de faptul ca o refinantare a creditului la o alta banca vine cu niste costuri suplimentare. Si nu uita nici de faptul ca ofertele bancilor se modifica destul de des, drept pentru care este important sa fii mereu cu ochii in patru!
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si