Nu rupeti usa bancilor sa cereti amanarea ratelor, o sa va coste scump. Ce trebuie sa faci, de fapt, daca ai ajuns la fundul sacului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Nu rupeti usa bancilor sa cereti amanarea ratelor, o sa va coste scump. Ce trebuie sa faci, de fapt, daca ai ajuns la fundul sacului
Nu rupeti usa bancilor sa cereti amanarea ratelor, o sa va coste scump. Ce trebuie sa faci, de fapt, daca ai ajuns la fundul sacului
de Magda Florea la 21 Iul. 2022
Urmareste-ne pe Google News
amanare rate

Dupa cum stim, exista cadru legal pentru amanarea pe o perioada de pana la noua luni a ratelor la banca, atat pentru firme, cat si pentru populatie. Doar ca acest colac de salvare ne poate costa scump, la finele perioadei de gratie. Inainte de a "rupe" usa bancilor sa cerem amanare, specialistii ne indruma mai intai catre discutii cu institutiile finantatoare.
 

 
Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) recomanda romanilor ce nu-si mai pot onora platile catre banci, sa deschida discutii cu acestea, sa negocieze conditiile contractuale. De-abia ultima varianta trebuie sa fie amanarea ratelor la banci!

CSALB se bucura deja de un succes rasunator in stabilirea unor relatii reciproc avantajoase intre consumatori si banci, atunci cand se ajunge intr-o situatie delicata pentru client: practric, in prima jumatate a anului curent, numarul de negocieri dintre consumatori si banci a crescut cu aproape 40% fata de aceeasi perioada din 2021. Printre altele, clientii si bancile au negociat, cu ajutorul CSALB,  reducerea ratelor, trecerea de la ROBOR la IRC, sau  incheierea proceselor din instanta.


"Dintre negocierile purtate in prima jumatate a anului curent, 92% s-au incheiat cu impacarea partilor. Astfel, nu doar ca bancile au preluat mai multe cereri ale consumatorilor, dar procentul mare de impacari arata o maturizare a actului de negociere. Bancile au devenit tot mai dispuse sa ofere solutii consumatorilor aflati in dificultate, atat prin intermediul cererilor acceptate spre negociere, unde avem o crestere de peste o treime, cat si prin numarul solutionarilor directe, fara intermedierea conciliatorilor CSALB, unde aproape ca am egalat numarul inregistrat in tot anul anterior. Comparativ, nu asistam la o evolutie la fel de mare a numarului de cereri fata de perioada similara a anului trecut, avand o crestere de 10 procente. Ar fi de preferat sa vedem o tendinta similara si in privinta cererilor de amanare la plata a ratelor, iar oamenii sa analizeze mai atent optiunile pe care le au inainte de a solicita o amanare. Costurile care se adauga la credit dupa amanarea cu pana la 9 luni a ratelor pot fi semnificative, mai ales daca ne referim la primii ani din achitarea unui imprumut.
 
Din fericire, exista alternativa oferita de CSALB. Analizand datele, vedem ca in primele sase luni mai mult de 9 din 10 cereri negociabile trimise catre CSALB au primit din partea bancilor o rezolvare. Este un argument puternic pentru increderea de care este nevoie in sistemul financiar-bancar. Daca in cazul bancilor a crescut apetitul de negociere in cadrul CSALB, in cel al IFN-urilor a crescut numarul cererilor solutionate direct intre IFN si consumator, fara interventia unui conciliator. Aceste cazuri care sunt solutionate direct, dar dupa ce a fost sesizat Centrul, sunt situatii mai simple, in care nu este nevoie de expertiza unui conciliator. Asa se intampla, de exemplu, in cazul cererilor de stergere a inregistrarilor din Biroul de Credit. Asa cum am mai spus, interesul comun este ca partile sa gaseasca prin negociere o rezolvare la problema semnalata, indiferent de calea aleasa pentru a ajunge la o intelegere amiabila.
 
Unul dintre efectele increderii despre care vorbeam este faptul ca tot mai multi consumatori solicita impacarea cu bancile chiar si cand se afla in instanta. In cazul unora, aceasta solicitare vine dupa ani de asteptare a unei sentinte sau dupa ce au cheltuit sume importante de bani in cadrul proceselor. Am facut si noi un pas catre instante solicitand judecatorilor sa recomande partilor solutia concilierii inainte de judecata propriu-zisa sau chiar in timpul derularii proceselor. Credem ca acest lucru va aduce economii de bani si timp ambelor parti, iar instantele vor fi degrevate de procese care ingreuneaza actul de justitie”, explica Alexandru Paunescu, reprezentantul Bancii Nationale a Romaniei in Colegiul de Coordonare al CSALB.

Prin urmare, romanii trebuie sa stie ca exista solutii alternative, exista specialisti care le stau la dispozitie pentru a-i sprijini in identificarea solutiilor care li se potrivesc si care ii ajuta sa treaca cu bine peste momentele de cumpana. CSALB este o entitate infiintata ca urmare a unei Directive europene si intermediaza gratuit si in mai putin de trei luni negocierea dintre consumatori si banci sau IFN-uri pentru contractele aflate in derulare. Consumatorii din orice judet al tarii pot trimite cereri catre Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) completand un formular online direct pe site-ul www.csalb.ro

Clientilor li se recomanda sa se adreseze bancilor, IFN-urilor si/sau CSALB, pentru identificarea unor solutii, deoarece, daca merg din start pe varianta amanarii ratelor, exista riscul ca la finalul perioadei de gratie sa plateasca mai mult, dar pe langa acest aspect, nu au garantia ca dupa lunile de amanare vor avea o stabilitate economica. 
 
"Ar fi de preferat sa vedem o tendinta similara si in privinta cererilor de amanare la plata a ratelor, iar oamenii sa analizeze mai atent optiunile pe care le au inainte de a solicita o amanare. Costurile care se adauga la credit dupa amanarea cu pana la 9 luni a ratelor pot fi semnificative, mai ales daca ne referim la primii ani din achitarea unui imprumut", a atras atentia Paunescu, reprezentantul BNR in Colegiul de Coordonare al CSALB, conform Digi24.ro.

Un avertisment similar vine si din partea unui reputat profesor de economie din cadrul ASE,  Adrian Mitroi.
 
avertizeaza cu privire la faptul ca romanii ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de a lua decizia de a a-si amna ratele la banci, deoarece acest "privilegiu" costa. Ratele ar putea creste apoi, sustine specialistul.
 
"Nu imi place asta cu amanarea. Sunt oameni care intr-adevar au nevoie, aceia trebuie ajutati, dar dupa aceea cresc ratele cu 10-15%. Si nu este o masura ca in pandemie", a declarat expertul, pentru Profit.ro.
 
Insusi ministrul Finantelor, Adrian Caciu, le recomanda oamenilor care nu mai fac fata ratelor sa apeleze mai intai la solutiile puse la dispozitie de banci, nu la amanarea ratelor

"Dincolo de faptul ca si statul a venit cu o masura privind un moratoriu de amanare a ratelor, care nu este neaparat cea mai buna solutie in contextul cresterii ratelor, dar este o solutie, din perspectiva gradului de indatorare, discutiile noastre sunt cu Banca Nationala a Romaniei, pentru ca acea norma este data de de BNR.
 
 Trebuie sa ne miscam cu totii din perspectiva aceasta, mai ales cei care au credite, sa se adapteze, iar noi sa incercam sa inversam trendul de crestere a dobanzilor. 
 
Dar, acest lucru nu se va intampla peste noapte, va dura cel putin anul acesta si poate si un pic din anul viitor si, atunci, oamenii trebuie sa se duca sa caute acele solutii pe care bancile le pun la dispozitie. 
 
Noi am discutat cu bancile. Sunt solutii de refinantare, solutii de trecere pe dobanda fixa, macar pentru a bloca o crestere ulterioara a ratei, solutiile de restructurare, solutii de trecere de la indicator de ROBOR la IRCC, dar si aceasta solutie pentru cei care intr-adevar au o dificultate, de amanare a ratelor cu pana la 9 luni", a spus seful de la Finante, saptamana trecuta.

Cat de mult se poate scumpi rata la banca, dupa perioada de amanare

 
Specialistii platformei FinZoom au calculat ce inseamna amanarea ratelor la un credit de 250.000 lei pe 30 ani, la o dobanda = ROBOR 3M + marja de 2%, creditul fiind contractat in urma cu cinci ani de zile.
 
Dupa 5 ani de plati (am platit 75.664 lei) si mai datorez bancii 227.603 lei (suma la care se adauga dobanzi timp de 25 ani).
 
Rata in acest moment este 1.784 lei daca suspend 9 luni, pe perioada de suspendare dobanzile acumulate = 13.905 lei.
 
Avem doua situatii: 
 
1) Daca creditul este ipotecar, dobanda de pe perioada de suspendare se capitalizeaza la sold => noul sold = 241.508 lei
 
 noua rata (daca ramane robor 6.18%) = 1.876 lei (+92 lei, +5% , noul termen 25 ani si 9 luni, => +44.577 lei in plus din dobanzi)
 noua rata (daca robor este 8%) = 2.180 lei (+396 lei, +22% daca robor creste cu 2pp, noul termen 25 ani si 9 luni)
 
2) Daca creditul este Prima Casa, dobanda acumulata pe 9 luni de suspendare (13.905 lei) se imparte pe 5 ani = 232 lei in 60 luni
 
nu se capitalizeaza la sold => soldul ramane = 227.603 lei
dobanda acumulata se plateste separat de rata = 232 lei +1.784 lei (noua rata pe urmatorii 5 ani, daca robor ramane 6.18%) = 2.016 lei (+232 lei, +13%, pentru urmatorii 5 ani)
daca robor creste cu 2 pp = 232 lei + 2068 lei = 2.300 lei (+516 lei, +29%).

Totusi, in cazul in care considerati ca amanarea ratelor este o optiune pentru dvs., puteti consulta aici Lista celor 11 conditii pentru amanarea ratelor la banca, pentru firme si populatie.

O alta solutie, la fel de toxica pe termen mediu si lung: schimbarea ROBOR cu IRCC


Romanii ar mai putea apela si la schimbarea ROBOR cu IRCC, daca se afla in situatia de a avea credite mai vechi de luna mai a anului 2019, insa nici aceasta solutie nu e una ideala, decat pe termen scurt. Care sunt riscurile acestei optiuni, am explicat intr-un articol anterior, ce poate fi consultat aici >>> Ce trebuie sa faca romanii care nu mai pot suporta ratele la banci: sunt doua variante
 
Te-ar putea interesa si: Bancile, tot mai stranse la punga: creditele se dau din ce in ce mai greu, accesul la creditare se limiteaza pentru firme, dar si pentru gospodarii

Foto: pixabay


Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Cum sa alegi boxpaletii industriali ideali pentru afacerea ta
Business

Cum sa alegi boxpaletii industriali ideali pentru afacerea ta

today19 Nov. 2024
Cum sa lansezi un magazin online de succes in 2025: Ghid pas cu pas
Business

Cum sa lansezi un magazin online de succes in 2025: Ghid pas cu pas

today19 Nov. 2024
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Financiar-Bancar

Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie

today19 Nov. 2024
Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?
Life Style

Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?

today19 Nov. 2024
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Financiar-Bancar

Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019

today19 Nov. 2024
Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati
Companii

Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati

today19 Nov. 2024
Top 7 joburi bine platite in care poti lucra de acasa in 2025
Companii

Top 7 joburi bine platite in care poti lucra de acasa in 2025

today19 Nov. 2024
5 greseli mici care iti pot distruge relatia cu seful
Economie

5 greseli mici care iti pot distruge relatia cu seful

today19 Nov. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Financiar-Bancar

Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie

today19 Nov. 2024
Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?
Life Style

Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?

today19 Nov. 2024
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Financiar-Bancar

Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019

today19 Nov. 2024
Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati
Companii

Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati

today19 Nov. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x