Nu exista banci grecesti in Romania, ci banci romanesti care au capital grecesc si sunt supravegheate de BNR
isarescubanci grecestibanci romania
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, i-a indeamnat, astazi, pe deponentii la banci sa nu actioneze emotional pentru ca pierd si timp, si dobanda la depozite si comisionul de retragere anticipata.
Isarescu a reiterat ca bancile din Romania care au capital grecesc sunt sigure, bine capitalizate si supuse reglementarilor BNR, nu deciziilor de la Atena, dar, in caz de panica, BNR este pregatita sa intervina cu toate instrumentele pe care le are la indemana.
"Toate cele patru banci din Romania cu capital grecesc sunt persoane juridice romane, toate se supun doar legislatiei din Romania si sunt supravegheate direct de BNR.
In consecinta, eventualele masuri ale autoritatilor elene de restrictie a miscarilor de capital nu se aplica bancilor din Romania, si nici masurile de limitare de retragere de numerar.
Daca, din anumite motive, emotia este predominanta si nu intelepciunea si ratiunea, putem actiona si cu instrumentele de calmare.
Ne utilizam absolut toate instrumentele de care dispunem", a precizat guvernatorul, citat de Agerpres.
Bancile romanesti care au capital elen nu sunt dependente de bancile-mama din Grecia, iar liniile de finantare de la acestea reprezinta 27,5% din totalul pasivului, 81% din aceste linii avand scadenta mai mare de un an.
"In cazul nereinnoirii la scadenta care expira in cursul anului curent, bancile din Romania au resurse suplimentare de a obtine lichiditati.
Activele din portofoliile acestor banci care sunt eligibile pentru finantare la BNR reprezinta aproape dublu fata de nevoile de lichiditate in ipoteza nereinnoirii in totalitate a liniilor de finantare de la bancile-mama in cursul acestui an", a explicat Isarescu.
Guvernatorul BNR a adaugat ca actionarii bancilor nu isi pot retrage banii peste noapte, pentru ca exista un acord foarte clar incheiat de acestia cu Directia de Supraveghere din BNR, si pentru ca si-ar putea pierde dreptul de vot in cadrul bancii locale.
Dependenta redusa de actionari a bancilor din Romania cu capital grecesc este vizibila si in ajustarea raportului credite-depozite, care s-a redus la 92%, desi ramane peste valoarea medie la nivelul sistemului bancar.
Mai mult, bancile din Romania care au capital grecesc au o situatie prudentiala adecvata care le-ar permite gestionarea unor evolutii nefavorabile.
Rata de solvabilitate este de 16,7%, in crestere de la 16,3%, in decembrie 2014, si peste pragul reglementat, de 8%, iar calitatea fondurilor proprii este buna. Totodata, acestea dispun de active lichide la un nivel adecvat.
"Toate cele patru banci au fie numerar in casa sau in rezerve minime obligatorii, fie titluri de stat si alte active care pot fi transformate rapid in numerar sau pe baza lor sa aiba acces la finantare rapida de la BNR", a declarat Isarescu.
Potrivit datelor BNR din aprilie, bancile cu capital majoritar grecesc au un rol moderat in sectorul bancar romanesc.
In functie de active, bancile cu capital majoritar austriac detin 36% din totalul sistemului, cele cu capital francez 14%, cu capital majoritar grecesc 12%, iar cele cu capital majoritar romanesc 10%.
In functie de numarul de banci, cele care au capital elen se afla la egalitate cu cele cu capital olandez: patru, in timp ce, pe primele locuri, sunt bancile cu capital majoritar austriac (7) si cele cu capital romanesc (6).
In primele cinci banci din sistem, nu este nicio banca cu capital grecesc, iar, in top 10, sunt doua banci, cu un nivel de solvabilitate peste media bancilor cu capital grecesc.