Nu doar facturile cresc, ci si ratele la banci: de la o luna la alta, tot mai multi romani regreta ca s-au imprumutat
roborirccrate creditecurs valutar
Indicele ROBOR la trei, sase si 12 luni isi continua cresterea. Acest termen economic aparent abstract se traduce, in fapt, in cresterea costului ratelor bancare pentru romanii care au contractat imprumuturi cu dobanzi variabile, inainte de luna mai a anului 2019, cand a intrat in vigoare indicele IRCC.
In plina
criza energetica, in care facturile romanilor si europenilor la gaze naturale si energie electrica inregistreaza scumpiri exponentiale, bugetele familiilor vor fi supuse unei presiuni suplimentare, venite dinspre ratele creditelor contractate.
Conform celor mai recente date transmise de Banca Nationala a Romaniei (BNR), Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a atins vineri valoarea de 2,29% pe an. Prin comparatie, cu doar o zi in urma, indicele ROBOR la 3 luni era 2,25%.
De asemenea, se inregistreaza cresteri si pentru indicele ROBOR la 6 luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila. Acesta a urcat vineri la 2,41%, de la 2,40% pe an, nivelul pe care il inregistrase joi.
Totodata, ROBOR la 12 luni a ajuns la 2,49% pe an, de la 2,47% cat a fost joi.
IRCC, intrat in vigoare in baza OUG 19/2019, in luna mai a anului 2019, a ajuns la 1,08% pe an. IRCC reprezinta indicele de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare. Fata de nivelul precedent (de 1,25%), acesta inregistreaza o scadere.
Citeste si: Vesti proaste pentru cine vrea sa ia credite imobiliare: avansul poate creste chiar si la 50%
Ce se intampla la cursul valutar
Banca Nationala a Romaniei a facut vineri un anunt si in privinta evolutiei cursului valutar. Conform cifrelor oficiale,
euro a incheiat saptamana la 4,9467 lei. Cursul anuntat de BNR, astazi, este in scadere cu 0,01% (0,0003 lei), in comparatie cu ziua precedenta.
Moneda unica europeana a inceput saptamana la 4,9481 de lei si a atins cel mai ridicat nivel al celor cinci zile bancare pe 19 octombrie, dupa care, in fiecare zi, cursul a scazut pana la nivelul atins astazi.
In schimb, dolarul american a inchis in crestere cu 0,04% (0,0017 lei), la 4,2501 lei, dupa ce incepuse saptamana la ceea ce s-a dovedit a fo cel mai ridicat nivel al ei, de 4,2724 lei.
Citeste si: Inspectiile fiscale se vor inmulti in viitorul apropiat: care e strategia ANAF
Creditele neperformante ar putea creste
In Romania, avem 1,43 milioane de romani care au credite bancare. Potrivit unei analize realizata de compania de consultanta Frames si de Casa de Avocatura Cuculis & Asociatii, nu este exclus ca, in conditiile adevaratului tsunami financiar care urmeaza, rata creditelor neperformante sa treaca de 10%.
Testele de stres realizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in 2020, indicau ca rata creditelor neperformante (NPL) ar putea atinge 9,2%, in decembrie 2021, si 9,9%, in 2022. In aprilie, rata NPL era de 3,94%, fata de 3,83%, la 31 decembrie 2020.
Citeste si: 4 sfaturi financiare de la cei mai buni economisti: refuza sa fii sarac