Noul obiectiv realist pentru adoptarea euro de catre Romania: 2024-2026
romania eurotrecere euroadoptare eurointrare zona euro
Reuniunea Comisiei Nationale de fundamentare a Planului national de adoptare a euro, in cadrul careia au fost discutate proiectele finale ale documentelor ce vor sta la baza pregatirii trecerii la moneda unica europeana, a avut loc, marti, la Palatul Victoria.
Raportul de fundamentare al Planului national de adoptare a euro si Planul national de adoptare a monedei sunt rezultatul consultarilor cu reprezentanti ai partidelor politice parlamentare, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, conducerea Academiei Romane, consilieri din cadrul Administratiei Prezidentiale, precum si reprezentanti ai sindicatelor, patronatelor si structurilor asociative.
In contextul discutiilor pe marginea raportului de fundamentare, majoritatea covarsitoare a membrilor Comisiei au aprobat ca obiectiv realist pentru adoptarea euro de catre Romania orizontul de timp 2024-2026.
Raportul analizeaza in detaliu modul in care functioneaza zona euro, cum poate influenta acest lucru intrarea Romaniei in zona euro si gradul de pregatire al economiei romanesti pentru implementarea acestui obiectiv.
Studiul prezinta trei scenarii care arata perioada de timp in care Romania ar putea ajunge la o masa critica de convergenta reala si structurala de 70%, 75%, respectiv 80%, in functie de doua rate de crestere medii anuale:
- rata de crestere de 4%, plecand de la media ratelor de crestere PIB real din perioada 2000-2017;
- rata mai optimista, de 5%, plecand de la ipoteza ca Romania isi va imbunatati contributia factorilor de productie la cresterea potentiala si ca va implementa reforme structurale favorabile cresterii economice
In cazul unei tinte stabilite de 70% din media ZE19, Romania poate atinge acest nivel in 6 ani, daca inregistreaza o rata de crestere medie de 4% pe an, sau, in 4 ani, cu o rata de crestere de 5%.
In scenariul in care Romania isi propune sa atinga 75% din media ZE19 (nivel cel mai indicat pentru economia Romaniei, dupa cum rezulta din Raport), aceasta se poate realiza intr-un interval de 9 ani (daca se pastreaza rata medie de crestere istorica de 4% pe an) sau in 6 ani in contextul unei cresteri cu o rata medie de 5% pe an.
Membrii Comisiei au subliniat ca, pe langa atingerea acestor indicatori, sunt extrem de importante doua aspecte pentru pregatirea temeinica si atingerea unei convergente reale, astfel incat aderarea la euro sa produca beneficii pentru societate.
In primul rand, este vitala cresterea competitivitatii si asigurarea unei cresteri economice sustenabile, bazata pe produse cu tehnologie inalta, cu valoare adaugata mare si cu inovare.
In egala masura, este importanta pregatirea intrarii Romaniei in mecanismul european al ratelor de schimb - ERM II, etapa premergatoare aderarii la zona euro.
Urmare a consultarilor permanente in acest format si a documentelor finalizate, va fi propusa partidelor parlamentare o declaratie politica de asumare a Planului National de adoptare a monedei euro.