Noul indice de care sunt legate ratele romanilor este 2,36%
indice irccnivel irccnoul indice rateinlocuitorul roboroug 19
Banca Nationala a Romaniei a publicat, joi, pentru prima data, indicele de referinta trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor, reglementat prin art.II si III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19/2019.
Metodologia de calcul si politica de publicare sunt prezentate in Regulile privind calcularea si publicarea indicelui zilnic si a indicelui de referinta trimestrial (denumit indicele de referinta pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC) reglementati de OUG nr. 19/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative, care se vor publica pe website-ul Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza.
Indicele de referinta pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat joi, se calculeaza ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din trimestrul IV 2018.
Rata de dobanda zilnica a tranzactiilor interbancare reprezinta media ponderata a ratelor de dobanda cu volumele tranzactiilor de pe piata monetara interbancara (indicele zilnic). Acesti indici se publica pe website-ul BNR in sectiunea Info financiar.
Dupa aceasta data, BNR va publica indicele zilnic si, la sfarsitul fiecarui trimestru, valoarea actualizata a indicelui de referinta pentru creditele consumatorilor, la adresa mai sus mentionata.
Tot joi, indicele ROBOR la trei luni, care nu mai este legat de ratele bancare ale romanilor, a scazut la 3,32% pe an, de la 3,37%, in ultima zi din aprilie.
Citeste si:
MAE sustine ca a contestat la timp corectiile financiare impuse de UE
De asemenea, ROBOR la 6 luni a scazut la 3,39%, de la 3,42%, indicele ROBOR la 9 luni la 3,47%, de la 3,5%, iar ROBOR la 12 luni s-a diminuat la 3,51%, de la 3,55%.
Dezavantaj pentru cei cu credite prin Prima Casa
Tinerii interesati sa isi cumpere o locuinta prin programul Prima Casa ar putea avea parte de o surpriza neplacuta. Aceste imprumuturi ar urma sa fie excluse de la noua formula de calcul a indicelui ROBOR. Dupa mai multe discutii si analize, doua mari banci de pe piata se gandesc sa calculeze ratele dupa vechea formula a indicelui de referinta, iar asta s-ar traduce cel mai simplu in rate mai mari.
"Am putea observa in viitorul foarte apropiat ca produsul Prima Casa devine mai scump decat creditul ipotecar standard. Sunt cel putin doua banci care interpreteaza in acest mod legislatia”, a declarat la Digi24 Dragos Nechifor, broker de credite. Cititi mai multe detalii pe aceasta tema aici.
Noul indice de referinta pentru creditele in lei va fi publicat de BNR joi, 2 mai, dar bancile se vor raporta la el doar pentru noile contracte incheiate.