Noile bancnote de 100 si 200 de euro intra-n portofele si in bancomate
euro noinoile bancnote euronoua suta de euroromania euro
Banca Centrala Europeana (BCE) pune, astazi, in circulatie noile bancnote de 100 si 200 de euro din seria "Europa".
Acestea sunt a cincea si a sasea bancnota din seria Europa, dupa cupiurile de 5 euro, intrate in circulatie in mai 2013, urmata, la finele lui septembrie 2015, de noua bancnota de 10 euro; de noua bancnota de 20 euro, in noiembrie 2015, si de cea de 50 de euro, in iulie 2016.
Potrivit BCE, noile bancnote sunt mai compacte si mai practic de folosit, culorile sunt mai luminoase, iar bancnotele sunt mai sigure, obiectivul BCE fiind sa se situeze intotdeauna cu un pas inaintea falsificatorilor
Desi au aceeasi lungime ca actualele bancnote, noile bilete de 100 si 200 de euro din seria "Europa" au aceeasi inaltime cu bancnota de 50 de euro, spre deosebire de vechea serie care avea bancnote mai inalte.
BCE a dat asigurari ca noile bancnote vor putea fi gestionate mai eficient de automatele bancare, iar dimensiunea lor va fi mai bine adaptata pentru portofele. De asemenea, ele vor avea o durata de viata mai lunga, fiind mai rezistente la rupere si la uzura.
BCE introduce treptat in circulatie noile bancnote din seria "Europa" cu elemente de siguranta sporite.
Banca a stabilit, acum trei ani, ca nu va mai emite noi bancnote de 500 de euro, din cauza ingrijorarilor ca acestea pot facilita activitatile ilicite.
Cu toate acestea, BCE nu a retras bancnotele aflate deja in circulatie.
Exista mai multe bancnote de 100 de euro decat bancnote de 10 euro
Potrivit BCE, in circulatie, exista mai multe bancnote de 100 de euro decat bancnote de 10 euro.
La finele lunii iunie a anului trecut, valoarea bancnotelor de 100 de euro aflate in circulatie insuma 2,7 miliarde de euro, reprezentand 13% din numarul total de cupiuri euro aflate in circulatie.
In acelasi timp, valoarea tuturor bancnotelor de 10 euro este de 2,5 miliarde de euro (12%).
Din punct de vedere valoric, bancnota de 100 de euro este a doua cea mai importanta denominare dupa cupiura de 50 de euro, care insumeaza 23% din valoarea nominala totala a bancnotelor euro, in circulatie.