Negocieri pe Taxa pe lacomie: Bancile au discutat cu Finantele posibilitatea ca taxa sa se aplice semestrial, nu trimestrial
taxa pe lacomieoug 114taxa pe active bancaretaxe 2019
Ministerul Finantelor a purtat, saptamana trecuta, o serie de discutii cu reprezentantii bancilor din Romania. In urma acestora, Ministerul de Finante analiÂzeaÂza mai multe variante de modificare a taxei pe activele bancilor.
Una dintre cele mai plauzibile variante discutate de bancheri si reprezentanti ai Ministerului de Finante este ca taxa sa se aplice semestrial, si nu trimestrial, asa cum prevede forma actuala a OUG 114, potrivit mai multor surse din piata.
Totodata, Ministerul de Finante ia in calcul excluderea din baza de calcul a taxei a titlurilor de stat, a creditelor acordate prin programele guvernamentale (precum Prima casa, Start-up Nation), dar si a creditelor pentru IMM-uri. Unele surse din piata estimeaza ca aceste excluderi ar determina o reducere de 30% a activelor la care se aplica taxa.
In prezent, taxa pe activele bancare este legata de evolutia trimestriala a ROBOR si creste odata cu indepartarea ROBOR fata de nivelul de referinta de 2% stabilit de Executiv. Luand in calcul media ROBOR din T4/2018, nivelul taxei este de 0,3%.
Taxa se calculeaza si se plateste trimestrial, potrivit clarificarilor facute de Darius Valcov, consilierul premierului. In aceste conditii, rata anuala a taxei ajunge la 1,2%. La acest nivel al taxei, mai mult de jumatate din bancile locale nu vor fi capabile sa faca profit, iar bancile care opereaza exclusiv pe piata din Romania vor avea cel mai mult de suferit.
Initial, bancherii au intepretat ca taxa pe active se aplica anual si doar se plateste trimestrial, ceea ce in conditiile actuale ale ROBOR ar fi insemnat 0,3%.
La o rata anuala a taxei bancare de 1,2%, bancile ar urma sa plateasca in 2019 aproximativ 5 mld. lei. Cei mai multi bani in contul taxei bancare vor fi varsati de bancile mari, care detin active importante. Astfel, potrivit calculelor ZF care iau in considerare cele mai recente date publice privind valoarea activelor (septembrie 2018), cele mai mari cinci banci locale dupa active vor suporta circa 60% din totalul taxei la nivelul sistemului bancar.
Opozitia a chemat-o pe Dancila in Parlament, sa dea explicatii privind "taxa pe lacomie"
Premierul Romaniei a mers, luni, in Parlament pentru a da explicatii despre Ordonanta 114, vizita Vioricai Dancila este facuta la solicitarea Opozitiei are a criticat dur adoptarea Ordonantei 114.
Potrivit actului legislativ, pentru companiile din energie si cele din sistemul de telecomunicatii le-a fost impusa o taxa de 2 % pe cifra de afaceri.
PNL i-a cerut premierului explicatii cu privire la aceasta ordonanta, despre care a spus ca "baga Romania in faliment".
La solicitarea partenerilor de Coalitie, ALDE si UDMR, PSD a anuntat ca va revizui textul ordonantei mai ales in privinta taxarii companiilor din domeniul energiei.
Dancila la Parlament: Decat sa vorbesc liber si sa spun prostii, mai bine sa am o hartiuta in fata
Intalnirea dintre Dancila si parlamentarii Opozitiei a fost una tensionata, in urma careia nu s-a ajuns la niciun numitor comun.
Cu toate ca Opozitia a venit cu argumente pentru ca OUG sa fie abrogata, Dancila nu a cedat. Premierul a spus ca desi in ordonanta exista si aspecte la care mai trebuie lucrat, in mare ea aduce numeroase beneficii populatiei.
"Au aparut multe manipulari. Actul normativ contine masuri care stimuleaza mediul economic. Romania nu a inventat aceste taxe, ele exista in toata UE. Ce interese reprezinta cei care cer abrogarea acestei ordonante? Ale romanilor, sigur nu. O abrogare ar insemna disparitia acestor majorari salariale. Vreau sa va asigur ca guvernul va continua sa isi respecte angajamentele luate. (...)
Am convingerea ca mergem pe drumul cel bun, am convingerea ca OUG este buna, are si parti mai putin bune, dar ea nu trebuie abrogata", a spus Dancila.
Premierul a fost atacat dur de deputatii Opozitiei. Astfel, deputatul PNL Raluca Turcan i-a reprosat lui Dancila ca a ratat primul examen de admitere la liceu, primul examen de treapta a doua, primul examen de admitere la facultate si, cu toate acestea, se afla in fruntea Guvernului si semneaza ordonante care ii afecteaza pe romani.
In replica, Dancila i-a spus ca arunca "atata venin in jur ca ati face invidioasa si o vipera".
La randul sau, deputatul USR Dan Barna a afirmat ca "e foarte greu sa inghesui intr-un singur act normativ masuri care arunca totul in aer", facand referire la OUG 114.
Dancila nu a fost insa de acord cu afirmatiile lui Barna, precizand ca "daca saracie inseamna sa cresti pensii si salarii, imi asum".