Mugur Isarescu trage un semnal de alarma in legatura cu creditul ipotecar si cu gradul de indatorare al romanilor
mugur isarescucredit ipotecargrad de indatorareindice robor
Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale, trage inca un semnal de alarma cu privire la creditul ipotecar si la modul in care este tratat acesta de catre bancheri in acest moment. In cadrul conferintei ZF Bankers 2018, Isarescu s-a referit la acest credit ipotecar ca la o „ulita ingusta, care mai este si infundataâ€, fiind de parere ca bancherii il considera inca „un bulevard larg†doar pentru ca nu aduce probleme. Nu este primul semnal de alarma pe care il da Mugur Isarescu in acest sens, cu doar cateva saptamani inainte vorbind si despre gradul de indatorare mult prea mare inregistrat in Romania.
In cadrul aceleiasi conferinte, Guvernatorul Bancii Nationale a tinut sa vorbeasca si despre supraindatorarea inregistrata in segmentul persoanelor cu venituri sub salariul mediu. Astfel, un alt semnal de alarma a fost tras si in acest sens, Mugur Isarescu amintind de acel grad de indatorare raportat la venituri la sfarsitul lui 2017 de 51%. Isarescu este ingrijorat intr-o prima instanta de faptul ca tendinta de crestere a gradului de indatorare se datoreaza si creditului ipotecar. Iar aceste tendinte ale gradului de indatorare au venit chiar pe fondul unui ritm de crestere si a veniturilor romanilor.
Romania are cel mai scazut grad de intermediere financiara din toata Uniunea Europeana
Mugur Isarescu a tinut sa atraga atentia si asupra gradului de intermediere financiara din Romania, cel mai scazut din intreaga Uniune Europeana la acest moment. La finele lui 2017, gradul de intermediere din tara noastra era de doar 27%. Pe fondul unui trend de decelerare a economiei, este posibil ca situatia sa se schimbe totusi rapid in acest sens. Iar o astfel de evolutie, in viziunea Guvernatorului Bancii Nationale, ar arata nu numai ca in Romania creditarea se confrunta cu unele probleme, ci si ca nu exista o perspectiva.
In urma cu sapte ani, Romania avea un grad de intermediere financiara de 40%, maximul acestui interval. Acel nivel mai poate fi ajuns, spre exemplu, intr-un interval de zece ani, doar daca ne gandim la un ritm de expansiune de 10% a creditului.
Expansiunea creditarii catre companii – o varianta de luat in seama
Pentru a trimite economia tarii intr-o directie de crestere sustenabila, este nevoie ca o parte dintre credite sa fie directionate catre companii si investitii productive. Pana acum, activitatea de creditare din tara noastra este orientata intr-o mare masura spre retail si gospodarii. In viziunea lui Mugur Isarescu, neglijarea creditarii la nivel corporate nu poate fi continuata in cazul in care este dorit un sistem de creditare sanatos si sustenabil.
Nu in ultimul rand, Mugur Isarescu da ca exemplu fondurile de garantare din anii ’90. Guvernatorul nu este de acord cu acordarea creditelor unor companii despre care nu se stie nimic. Fara a avea o idee asupra comportamentului la rambursare in cazul companiilor, este foarte riscanta acordarea creditelor.
Indicele ROBOR creste in continuare, de la o zi la alta
Indicele ROBOR la 3 luni
este astazi de 3.38%, dupa ce ieri atinsese un maxim de 3.39%. Desi companiile se asteptau ca indicele sa se indrepte spre 3.5% abia spre sfarsitul anului, se pare totusi ca acest lucru se va intampla mult mai repede. Insa, cresterea ROBOR aduce si cheltuieli mult mai mari, neprevazute, atat pentru companiile cu credite, cat si pentru persoanele fizice. Cresterea este una spectaculoasa daca ne gandim spre exemplu ca in toamna trecuta, indicele era de aproape 1%.
Un exemplu foarte bun in acest sens este Cris-Tim, liderul pietei de mezeluri din Romania. Razvan Furtuna, repezentant al conducerii companiei, declara ca aceasta crestere neprevazuta a ROBOR a provocat cresterea cheltuielilor cu aproape 600.000 de euro, doar in ultimul an. Din dorinta de a nu umbla la preturi, aceste cheltuieli neprevazute fac ca profitabilitatea companiei sa scada in mod simtitor.