Mugur Isarescu si-a asumat pregatirea Romaniei pentru intrarea in zona euro, desi spunea in primavara ca nu e un panaceu

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Mugur Isarescu si-a asumat pregatirea Romaniei pentru intrarea in zona euro, desi spunea in primavara ca nu e un panaceu
Mugur Isarescu si-a asumat pregatirea Romaniei pentru intrarea in zona euro, desi spunea in primavara ca nu e un panaceu
de Magda Florea la 04 Iul. 2019
Urmareste-ne pe Google News
mugur isarescubnrzona euroaderare zona euro

Mugur Isarescu a declarat ca noul Consiliu de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei are in fata o mare provocare, un mandat de pregatire a tarii pentru intrarea in zona euro.

Mugur Isarescu a fost investit, marti, cu un nou mandat de guvernator al Bancii Nationale a Romaniei. Comisiile reunite din Parlament au votat, marti, in unanimitate, noua conducere a Bancii Nationale a Romaniei. 
 
Lista CA votata in unanimitate de catre parlamentari: 
 
Mugur Isarescu – guvernator
 Florin Georgescu – prim-viceguvernator 
Leonardo Badea – viceguvernator Eugen Nicolaescu – viceguvernator 
Eugen Nicolaescu – viceguvernator 
Gheorghe Gherghina – membru CA
 Csaba Balint – membru CA Cristian Popa – membru CA
 Dan Radu Rusanu – membru CA 
Virgiliu Stoenescu – membru CA
 
Astfel, desi anuntate ca implineste varsta de 70 de ani si se retrage de la sefia BNR, Mugur Isarescu are in fata poate cea mai mare provocare economica cu care s-a confruntat Romania in ultimele trei decenii: aderarea la zona euro. Practic, Romania trebuie sa se pregateasca, sa implementeze si sa sustina politici fiscale care sa ne duca in zona euro si sa ne mentina acolo in stabilitate, pentru a nu devia in tendinte inflationiste si deficite bugetare sau de cont curent.
 
Desi aderarea la zona euro este asociata cu un nivel de trai crescut, nu este chiar asa. Daca politica fiscala interna a tarii nu este una responsabila si adecvata, instabilitatea interna ne va face sa pierdem avantajele de a rula euro in economia interna.
 
Este usor sa visam la euro, insa nu inseamna ca vom fi platiti cu salarii minime de 1.200 de euro daca aderam la aceasta zona, ci inseamna ca ne putem creste nivelul de trai, daca economia interna e stabila, insa o putem duce si mai rau, daca pastram nivelul alarmant al cheltuielilor publice, daca nu reducem deficitul bugetar si deficitul de cont curent, daca nu ne axam pe investitii si daca nu aplicam masuri benefice investitorilor si oamenilor de afaceri autohtoni.
 
“Tentatia este sa ne grabim, am observat acuze ca nu grabim procesul, insa filosofia noastra este ca trecerea la moneda euro sa se faca printr-o foarte buna programare. Motivul este ca zona euro inseamna convergenta a nivelului de trai, ca cei care fac parte din club sa fie la un nivel apropiat de dezvoltare si bine pregatiti, fara dezechilibre macro majore. E gresit ca zona euro te ajuta daca esti nepregatit, cu decalaje mari de dezvoltare economica. Dimpotriva, adoptarea euro poate accentua dezechilibre, cum a fost cazul Greciei, poate reprezenta o criza in UE”, a spus Isarescu.
 

Pana atunci, insa, BNR are in fata misiunea de a ne pregati de zona euro

 
Isarescu vorbeste cu optimism despre noua conducere BNR, despre care spune ca "Este un consiliu in care se imbina continuitatea cu noutatea, se imbina tineretea cu experienta si cred ca - uitandu-ma la formatul consiliului - acest nou consiliu va depune toate eforturile, va depune intreaga capacitate profesionala pentru indeplinirea mandatului care este incredintat. Mandatul nostru este stabilit de legile bancare, de legea Bancii Nationale, dar as adauga, asa cum am spus si ieri in cadrul comisiilor de specialitate, ca avem si un mandat nou, hotarat prin programul de aderare la zona euro, la care BNR, impreuna cu Guvernul, cu reprezentantii partidelor politice si cu Academia Romana, cu sprijinul Presedintiei, a lucrat. Acest mandat nou este pregatirea intrarii Romaniei in zona euro. Avem un mandat as spune ambitios, cu multe provocari, dar ne vom depune intreaga capacitate pentru a-l duce la buna indeplinire", a aratat el, intr-o declaratie acordata presei, la Palatul Parlamentului.
 
In ceea ce priveste fostul CA, Mugur Isarescu a precizat ca acesta a fost "un consiliu de profesionisti, un consiliu de patrioti si un consiliu de oameni pragmatici, care au raspuns in mod concret la diversele provocari" in fata carora s-a aflat.
 
“Obiectivul nostru, al acestui Consiliu de Administratie al BNR, este sa adoptam moneda euro in perioada acestui mandat si o convergenta reala fata de zona euro”, a spus Isarescu in cadrul audierilor din comisiile de specialitate din Parlament.
 
 
Isarescu a subliniat importanta unui echilibru intre politicile fiscale si economice ale Guvernului cu politica monetara a BNR:
 
“Inerent apar si conflicte, insa in toate comunicatele, BNR a vorbit de un mix coerent intre politica monetara si cea economica, un echilibru intre ceea ce face BNR si ceea ce face Guvernul. Noi suntem independenti politic si lucram cu orice guvern il da tara. In anumte momente, politica monetara poate contrabalansa o politica economica prociclica, dar de la un moment incolo, daca se apasa prea mult pedeala politicii monetare, aceasta poate duce la efecte adverse. Urmarim, de aceea, ca mixul de politici sa fie cat se poate de echilibrat”, a spus guvernatorul BNR.
 
Obiectivele programului de trecere la euro
 

Mugur Isarescu a detaliat obiectivele programului de trecere la euro:

 
1. Coerenta intre politicile macroeconomice: consolidarea fiscala face parte din coerenta si in general buna colaborare intre cele doua politici (economice si monetare). BNR a subliniat ca nu exista alternativa viabila la acest mixt, mai ales cand sunt provocari electorale. Stim ce inseamna cand avem derapaje.
 
2. Grad minim de convergenta reala: noi suntem la 64%, alte tari au intrat in zona euro la 70%, deci nu mai avem foarte mult de mers. Bulgaria va intra la un nivel mai scazut, dar are un sistem cu consiliu monetar cu curs fix, la care singura alterativa este zona euro. Noi ne putem compara cu Ungaria, Polonia, Cehia. Slovenia, Slovacia, tarile baltice au fost tari mici care au intrat pana acum in zona euro. PIB-ul din Bucuresti si Ilfov e apropiat de cel din Berlin si peste cel din Lisabona, deci poate intra si maine in zona euro, problema e cu alte regiuni ale tarii subdezvoltate.
 
Indicatorul de convergenta a nivelului de trai de 75% fata de media europeana este obiectivul pentru momentul trecerii la euro. Alte tari sunt mai ambitioase: Ungaria vrea 90%, in Polonia obiectivele sunt si mai ambitioase, usor fanteziste, ei spun ca intra cand nivelul de trai e ca in Germania.
 
Cred ca programul de aderare la euro aflat in dezbaterea publica este realist. Pe de o parte trebuie indeplinite crieriile nominale, precum inflatia, deficitele, dobanzile, pe de alta parte, un grad ridicat de convergenta, de PIB/locuitor, stabilit la 75%.
 
3. Problema e cum va contribui BNR ca Romania sa aiba o crestere mai mare decat UE, si nu trebuie sa ne bucuram daca in UE cesterea e mai slaba, ci cum aiguram convergenta reala in conditiile mentinerii convergentei reale, adica dezechilibrele sa scada.
 
Guvernul Dancila isi asuma aderarea Romaniei la zona euro in anul 2024. Care sunt criteriile de convergenta pe care trebuie sa le indeplineasca tara noastra?
 
Dacila sustinea, la inceputul anului, ca adoptarea monedei unice europene de catre Romania nu se poate face fara o pregatire temeinica premergatoare. Dancila a subliniat ideea ca “intrarea intr-o etapa premergatoare acestui proces este esentiala”. De asemenea, premierul mai transmite ca trebuie luate “masurile necesare pentru cresterea competitivitatii si pentru asigurarea unei cresteri economice sustenabile”. Fara luarea acestor masuri, aderarea la moneda euro nu va aduce niciun fel de beneficii romanilor, ba chiar din contra! 
 
Conform spuselor premierului, prima etapa in aderarea la zona euro este reprezentata de intrarea Romaniei in mecanismul european al ratelor de schimb. 
 

Schimbare de optica la Isarescu? "Aderarea la euro nu rezolva automat problemele economiei, ba chiar le poate agrava", spunea guvernatorul in aprilie

 
In luna aprilie, Mugur Isarescu era destul de sceptic cu privire la capacitatea Romaniei de a se integra in zona euro.
 
Aderarea la zona euro nu rezolva automat problemele economice ale unui stat, ba chiar le poate agrava, a declarat, marti, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, la prezentarea Raportului de fundamentare a Planului National de adoptare a monedei euro.
 

Isarescu: "Trebuie sa fim constienti cu totii ca aderarea la zona euro nu este un panaceu"

 
Isarescu si-a inceput discrusul cu un apel la cetatenii, dar si la politicienii Romaniei, carora le cere sa inteleaga ca problemele economice nu vor disparea in momentul aderarii la zona euro.
 
Guvernatorul BNR spune ca, din contra, o tara a carei economii este instabila, poate fi afectata negativ de adoptarea monedei euro.
 
"Trebuie sa fim constienti cu totii ca aderarea la zona euro nu este un panaceu, nu rezolva automat problemele unei economii, ba poate chiar sa le agraveze, ci este o etapa a procesului de convergenta, iar pentru derularea adecvata a acestuia sunt extrem de importante coerenta si sustenabilitatea politicilor economice", a avertizat guvernatorul BNR.
 
Mugur Isarescu a recomandat o abordare sustenabila a atingerii convergentei reale a economiei romanesti in detrimentul grabei.
 
"Sporirea rezilientei economiei romanesti si a potentialului ei de crestere sunt evolutii benefice si in sine, nu doar din perspectiva adoptarii monedei unice. Pentru dezvoltarea adecvata si armonioasa pe termen mediu si lung, Romania are oricum nevoie de progrese substantiale in planul asigurarii robustetii economiei nationale. 
 
Acestea nu trebuie in nici un caz tratate ca sacrificii facute pentru a promova examenul de aderare la zona euro. Pe calea pentru o convergenta lina si sustenabila, un principiu calauzitor important este de a evita inscrierea pe o traiectorie divergenta, cu alte cuvinte de a nu rataci drumul, de a o apuca pe o alta cale decat cea care duce spre zona euro.
 
 In batalia pentru convergenta, trebuie sa fim atenti sa evitam divergenta. Dictonul latin 'Festina Lente' se aplica si in acest caz. A ne grabi incet pe calea convergentei inseamna sa o parcurgem intr-o cadenta sustenabila pe termen mediu si lung. 
 
Din aceasta perspectiva, as aborda problematica privitoare la convergenta nu ca pe o cursa in care cel mai rapid primul este si cel mai potrivit, ci ca pe un proces complex, care ofera concurentului care isi dozeaza bine efortul, un maratonist mult mai degraba decat un sprinter, posibilitatea de a profita de majoritatea beneficiilor potentiale, evitand in acelasi timp asumarea unor riscuri excesive", a declarat Mugur Isarescu.
Inca se poarta discutii pentru stabilirea datei de adoptare a euro
 
 Guvernatorul BNR a apreciat ca data-tinta pentru adoptarea euro ramane un subiect deschis discutiilor.
 
"In urma activitatii Comisiei avem doua documente extrem de importante pentru derularea adecvata a procesului de trecere la euro, precum si o data-tinta, care este rezonabila si realizabila, dar pe marginea careia se mai poate discuta, in functie de evolutiile complete din perioada urmatoare. Indiferent de progresele realizate deja, sau care vor fi consemnate in economia romaneasca in perioada urmatoare, trebuie urmarit si ce se intampla in Europa, si in special ce se intampla in zona euro, care trece printr-un proces de ameliorare - poate nu e cuvantul cel mai bun - si de consolidare a cadrului de guvernanta", a afirmat Mugur Isarescu.
 
Mai departe, Isarescu a amintit ca statele cu economii mari din Europa de Est, precum Ungaria, Cehia si Polonia, trateaza cu prudenta si reticenta subiectul aderarii la moneda euro. 
 
"Se impune sa privim si catre abordarea altor tari din zona noastra estica si central europeana, care se afla pe un drum similar. Trebuie remarcat ca pana in prezent au intrat in zona euro mai degraba tarile cu economii de dimensiuni reduse, in timp ce economiile mai mari, precum Ungaria, Cehia si Polonia, tind sa trateze acest proces cu prudenta sporita, ba chiar cu reticenta in cadrul stabilirii nivelului optim de convergenta reala la momentul adoptarii euro", a afirmat guvernatorul BNR.
 

Isarescu: "Statele din zona euro nu si-au imbunatatit convergenta dupa adoptarea euro"

 
In cele din urma, guvernatorul BNR a avertizat ca statele din zona euro nu si-au imbunatatit convergenta dupa adoptarea monedei comune. 
 
"Este important sa se sublinieze importanta ajungerii la un anumit grad minim de convergenta reala inainte de adoptarea euro, in conditiile in care, spre deosebire de Uniunea Europeana, zona euro s-a dovedit a nu fi un club de convergenta. Membrii sai actuali nu si-au imbunatatit neaparat nivelul de convergenta reala dupa adoptarea euro. 
 
Nu trebuie sa ignoram nici problematica disparitatilor regionale: in timp ce convergenta reala a Romaniei a avansat substantial, decalajele dintre zonele sale de dezvoltare au ramas importante sau chiar s-au adancit in timp. S-a intamplat astfel ca urmare a ritmurilor diferite de convergenta reala, care au condus la aparitia unor poli de competitivitate regionala, o data cu cronicizarea unor zone de saracie. O adoptare cu succes a monedei unice reclama actiuni concrete si eficiente in sensul ameliorarii acestei situatii", a apreciat Mugur Isarescu.
 
Si, totusi, care ar fi principalele avantaje si dezavantaje ale adoptarii euro?
 

Avantajele adoptarii euro:

 
Din punct de vedere teoretic, adoptarea monedei euro are multe avantaje pentru economia si societatea romaneasca. Principalul efect pozitiv este stimularea comertului exterior, ceea ce poate duce la o crestere economica mai rapida si, deci, la un nou impuls pentru recuperarea decalajului fata de tarile dezvoltate, la noi locuri de munca  si la o prosperitate mai mare si distribuita pe scara mai larga.
 
Mecanismul cel mai important din acest punct de vedere este reliminarea costurilor de  tranzactionare.  Dupa  decenii  de  autarhie,  impusa  de  regimul  comunist,  economia Romaniei a devenit o economie  relativ  deschisa,  in care  comertul  exterior a  ajuns  la cca. 65%  din  PIB. Cea  mai  mare  parte din  acest  comert  (peste 75%)  se  desfasoara  cu  tarile europene,  dintre  care  majoritatea  fac  parte  din  zona  euro. 2 In  prezent,  cetatenii, intreprinzatorii si investitorii suporta un anumit cost atunci cand convertesc lei in euro - sau invers, ori atunci cand efectueaza asemenea operatiuni de preschimbare intr-un monment in care cursurile de schimb sunt nefavorabile. 
 
Diferentele dintre cursurile de vanzare si cele de cumparare practicate de banci si de casele de schimb valutar variaza intre 0,05 si 0,08 bani; ele  constituie  profitul  operatorilor  de  pe  piata  valutara,  fiind  impozitat  de stat.  In ultima perioada, aceste marje de profit au scazut, insa volumul tranzactiilor a crescut. 
 
Ca urmare, impozitul pe acest profit constituie o importanta sursa de venituri pentru stat. Dupa calculele noastre,  costul  total  al  tranzactiilor  de  pe  piata  valutara  este  de  cca. 5%  din  PIB;  dupa adoptarea euro, acest cost va dispare pur si simplu.
 
 Pe langa diferentele dintre cursurile de cumparare si cele de vanzare, intreprinderile suporta,  de  asemenea,  un  anumit  cost  adiministrativ,  generat  de  operatiunile  de  schimb valutar.  
 
Acest  cost  cuprinde  cheltuielile  de  gestionare a  monedelor  straine,  de  tinere a evidentei pierderilor  si  profiturilor  rezultate  din  operatiunile  de  schimb  valutar,  de  intocmire a rapoartelor financiare suplimentare s.a.m.d. Dupa  adoptarea  euro,  oamenii  de  afaceri si  cetatenii  romani  nu  vor  mai  trebui  sa vinda sau sa cumpere euro pentru fiecare operatiune de plata externa pe care o au de facut. Deoarece  atat  veniturile,  cat  si  cheltuielile  lor  se  vor  face in  euro,  ei  nu  vor  trebui  sa efectueze tranzactii valutare decat, eventual, pentru diferenta neta. 
 
Este vorba, de exemplu, de cazul in care unii cetateni vor dori sa-i plaseze economiile intr-o alta moneda decat euro (dolar, franc  elvetian) sau sa  contracteze imprumuturi in alta  moneda decat  euro. Oricum, vor exista putine motive pentru care cetatenii romani sa doreasca sa faca acest lucru, avand in vedere ca euro este o moneda stabila, care indplineste in bune conditiuni functia de mijloc de rezerva. De fapt, euro este si in prezent moneda cea mai folosita in operatiunile financiare de acest gen.
 
3  Adoptarea  euro  este  susceptibila, de  asemenea,  sa  reduca  volatilitatea  cursului de schimb al altor monede straine  utilizate in  Romania. Este vorba  in primul rand  de dolarul american, care este utilizat pe o anumita scara in Romania (fenomenul de dolarizare), avand in vedere faptul ca, din punct de vedere istoric, cursul euro/dolar este mai stabil decat cursul leu/dolar. 
 
Unul din avantajele directe ale utilizarii euro de catre consumatori este compararea mai  usoara  a  preturilor  din  Romania  cu  preturile  din  alte  tari  ale  zonei  euro. 
 
Un alt avantaj al adoptarii euro este eliminarea distorsiunilor monetare rezultate din prevalenta  monedelor  straine  (dolar,  euro)  in  anumite  genuri  de  tranzactii  interne,  in particular in unele operatiuni de creditare. Aceste frictiuni apar in situatia in care populatia si firmele au contractat imprumuturi in moneda straina, in timp ce veniturile si activele lor sunt  libelate  in  moneda  nationala.  In  acest  caz,  deprecierea  monedei  nationale  determina majorarea valorii reale a datoriilor  si cresterea volumului creditelor restante, ceea ce poate afecta  stabilitatea financiara  si  activitatea  economica.  De  asemenea,  dupa  cum  au  aratat evenimentele  provocate  de  recentele  initiative  legislative  (legea  darii  in  plata  si  legea conversiei creditelor in franci elvetieni), distorsiunile monetare se pot transforma cu usurinta in tensiuni politice. 
 
Pe langa amintitele avantaje directe ale adoptarii monedei europene, exista o serie de avantaje indirecte, extrem de importante, deoarece contribuie la finalizarea procesului  de integrare, adica la revenirea Romaniei la civilizatia europeana. Introducerea euro creaza un mediu  mai  stabil  pentru  intreaga  economie,  ceea  ce  este  de  natura  sa  atraga  investitiile straine  directe.  Aceste  investitii  duc,  la  randul  lor,  la  cresterea  mai  rapida  a  PIB  si  la reducerea somajului, la amplificarea comertului exterior si, in final, la cresterea nivelului de trai la standarde europene. 
 

Dezavantajele adoptarii euro:

 
In cartea "Efectele adoptarii euro", Silviu Cernea vorbeste despre principalele efecte negative ale adoptarii euro.
 
Avantajele  care decurg  din adoptarea  euro  trebuie  comparate  cu  dezavantajele  si costurile aferente.  In perioada  premergatoare  si  imediat dupa  introducerea euro,  statul  si intreprinderile  vor  suporta  unele  costuri  legate  de  adaptarea  sistemelor  informatice,  de preschimbarea leilor, recalcularea preturilor, practicarea unor preturi duale (in lei si in euro), instruirea personalului.
 
 Nivelul estimativ al acestor costuri pentru actualele state membre ale zonei euro se situeaza undeva in intervalul 0,3%-0,8% din PIB. Deoarece,  dupa stiinta noastra, in Romania nu exista un studiu in care sa se analizeze aceste costuri, estimarea lor nu se poate face, deocamdata, decat pe baza experientei altor tari. 
 
Adoptarea euro  va  avea un efect  partial  negativ asupra  activitatii  bancare. Bancile din Romania obtin o parte semnificativa a profitului lor din operatiunile de schimb valutar, iar disparitia  din  circulatie  a  leului nu  doar  ca  va elimina costurile  de tranzactionare  ale intreprinderilor, ci va diminua si veniturile bancilor din operatiuni valutare. Avand in vedere concurenta  puternica  din  sectorul  bancar,  nu  este  de  presupus  totusi  ca  bancile  obtin profituri  foarte  mari  din  aceste  operatiuni. 
 
 Dupa  disparitia  leului,  bancile  isi  vor  putea reduce  unele  cheltuieli  implicate  de  acest  tip  de  operatiuni si  isi  vor  putea  dezvolta activitatea in alte domenii, fara o scadere semnificativa a ratei profitului  total. Bancile vor beneficia, de asemenea, de avantajele indirecte care decurg din utilizarea euro in economie. Caci, cresterea profiturilor si ameliorarea situatiei financiare a intreprinderilor, care vor avea loc dupa aderarea la zona euro, vor duce la imbunatatirea portofoliului de credite al bancilor.   
 
Principalul  dezavantaj  al  adoptarii  euro  este  considerat  pierderea  autonomiei monetare. Intr-adevar,  politica  monetara  permite  bancii  centrale  sa  raspunda  unor situatii particulare aparute in economie, sa reduca unele socuri (interne si externe, pe partea cererii sau a ofertei) si, in consecinta, sa creeze un mediu propice pentru stabilitatea preturilor si, in modul acesta, sa asigure stabilitatea economiei reale. 
 
Conceperea politicii monetare de catre Banca Centrala Europeana (BCE) poate sa nu tina seama intotdeauna de conditiile specifice ale economiei romanesti. Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va mai putea raspunde la socurile  externe  prin  ratele  dobanzilor  si,  deci, nu  va mai  putea actiona  in  modul  acesta pentru stabilizarea nivelului  preturilor si volumului  productiei. In acest  sens, renuntarea la independenta politicii monetare prin adoptarea euro constituie un dezavantaj.
 
Principalul  risc  al  intrarii  in  zona  euro  este  pierderea  posibilitatii  influentarii independe  a  economiei.  In  cazul  in  care  tara  intra  in  recesiune,  iar  pentru  revenirea  la functionarea normala a economiei este necesara o politica monetara mai relaxata, insa restul uniunii se afla in crestere economica si necesita o politica monetara restrictiva, in conditiile unei  monede  unice  apare  o  problema serioasa.  
 
Esenta  acestei  probleme  consta  in nesincronizarea evolutiei  economiei  tarii  in cauza  si  economiile  celorlalte tari.  Este,  deci, avantajos  pentru  o  tara  sa  adopte  moneda  unica  si  sa  fixeze  in  mod  irevocabil  cursul de schimb in cazul in care ciclul sau  economic este similar  cu cel  al restului uniunii  si daca exista conditii ca in viitor ciclurile economice sa fie aliniate
 
Adoptarea euro este asociata si cu alte riscuri sau temeri, care nu pot fi cuantificate precis, insa  pot fi  totusi  evaluate calitativ.  Consumatorii se  tem cel  mai mult de  cresterea preturilor in momentul recalcularii acestora in euro. In tarile care fac parte  actualmente din zona euro, a avut loc, intr-adevar, o crestere a anumitor preturi, din cauza transformarii lor incorecte in euro sau a rotunjirilor. Cu toate acestea, conform Eurostat, impactul total al euro  asupra  cresterii  preturilor  a  fost  mic  (cca.  2%).  In  Romania,  concurenta  din  sfera coemertului  cu  amanuntul  este  puternica,  ceea  ce  ar  trebui  sa  impiedice  cresterea nerezonabila a preturilor. 
 
Acest fenomen poate fi prevenit,  de asemenea,  printr-un program adecvat de  practicare  a  unor  preturi  duale si  de  informare  intensiva  a  opiniei  publice. 
 
 In consecinta, se paote estima ca efectele rotunjirilor in timpul conversiei in euro vor avea doar un impact minim asupra nivelului preturilor. Mai justificata este preocuparea pentru cresterea inflatiei pe termen lung. 
 
Nivelul de trai  si  preturile  din  Romania  sunt  printre  cele  mai  scazute  din  UE,  iar  printr-o  crestere economica rapida, Romania  va recupea decalajul fata  de UE nu  numai in ceea ce priveste nivelul de trai, ci, inevitabil, si in privinta nivelului preturilor. Dupa trecerea la euro, adica dupa fixarea ireversibila a cursului de schimb leu/euro, inflatia mai ridicata din Romania va fi unul din mecanismele de aliniere a preturilor. Estimam ca, in primii ani dupa intrarea in zona euro, inflatia in Romania va fi cu 1,5 pp mai mare decat inflatia medie din zona euro.
 
 Insa, si cazul in care nu s-ar adopta euro, inflatia din Romania tot ar fi mai mare decat cea din zona euro,  si  anume cu  pana  la  1,5  pp  fata  de  media  celor  mai  performante  trei  tari membre - la fel ca in celelalte tari care si-au stabilit tinte de inflatie cu 1 pp mai mare decat obiectivul BCE.

Citeste si: Mugur Isarescu crede ca Romania nu are ce cauta in zona EURO
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Salariul mediu net in 2025: Ce prognozeaza fostul ministru de Finante pentru romani?
Economie

Salariul mediu net in 2025: Ce prognozeaza fostul ministru de Finante pentru romani?

today24 Ian. 2025
Explozie de angajari LA STAT: peste 1,3 milioane de posturi ocupate
Economie

Explozie de angajari LA STAT: peste 1,3 milioane de posturi ocupate

today24 Ian. 2025
Casa si gradina

"Secretul" productivitatii padurarilor. Are legatura cu lantul de drujba!

today23 Ian. 2025
Semnarea digitala a documentelor: Rapid, sigur si eficient cu eSemneaza.ro
Tehnologie

Semnarea digitala a documentelor: Rapid, sigur si eficient cu eSemneaza.ro

today23 Ian. 2025
O situatie in care salariatul comite o abatere disciplinara clara, dar legea interzice sanctionarea sa
Companii

O situatie in care salariatul comite o abatere disciplinara clara, dar legea interzice sanctionarea sa

today23 Ian. 2025
Impozitarea muncii 2025. Taie Guvernul din salarii prin introducerea impozitului progresiv? Ultimele calcule
Economie

Impozitarea muncii 2025. Taie Guvernul din salarii prin introducerea impozitului progresiv? Ultimele calcule

today23 Ian. 2025
Soc alimentar in UE: faina de insecte, noua tendinta aprobata oficial
Afla...

Soc alimentar in UE: faina de insecte, noua tendinta aprobata oficial

today23 Ian. 2025
Daniel Daianu prezice: in 2026, recalcularea pensiilor va adanci criza fiscala
Economie

Daniel Daianu prezice: in 2026, recalcularea pensiilor va adanci criza fiscala

today23 Ian. 2025

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Casa si gradina

"Secretul" productivitatii padurarilor. Are legatura cu lantul de drujba!

today23 Ian. 2025
Semnarea digitala a documentelor: Rapid, sigur si eficient cu eSemneaza.ro
Tehnologie

Semnarea digitala a documentelor: Rapid, sigur si eficient cu eSemneaza.ro

today23 Ian. 2025
O situatie in care salariatul comite o abatere disciplinara clara, dar legea interzice sanctionarea sa
Companii

O situatie in care salariatul comite o abatere disciplinara clara, dar legea interzice sanctionarea sa

today23 Ian. 2025
Impozitarea muncii 2025. Taie Guvernul din salarii prin introducerea impozitului progresiv? Ultimele calcule
Economie

Impozitarea muncii 2025. Taie Guvernul din salarii prin introducerea impozitului progresiv? Ultimele calcule

today23 Ian. 2025

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x