Mugur Isarescu, mare anunt pentru romanii care nu si-au terminat de platit creditele in lei
credite in leirobor 2024ircc 2024dobanzi la creditemugur isarescu
Ai credite in lei cu dobanda variabila in curs de plata? Ei bine, seful BNR, Mugur Isarescu, are vesti bune pentru tine.
Institutia pe care guvernatorul o conduce tocmai a facut un anunt de zile mari pentru romanii datori la banci: dobanzile scad datorita faptului ca ROBOR e in picaj.
Amintim ca ROBOR este un indice luat in calcul la stabilirea dobanzilor pe care le platesc romanii la creditele contractate inainte de luna mai a anului 2019. Pentru creditele luate dupa aceasta data, ROBOR a fost inlocuit cu IRCC. De asemenea, romanii cu credite vechi au avut posibilitatea si inca o au sa ceara bancii trecerea la ROBOR, zeci de mii de oameni au facut deja pasul care este ireversibil.
Ei bine, ROBOR scade dupa cum spuneam si trage in jos costul ratei lunare. Nu vorbim despre o prabusire, dar avem zile consecutive cu scaderi ceea ce se va reflecta destul de simtitor in buzunar la final de luna, cand trebuie achitata rata catre banca.
Conform celor mai recente cifre transmise de BNR, Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a scazut luni la 6,16% pe an, de la 6,18% pe an.
In aceeasi ordine de idei, ROBOR la 6 luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila, a scazut la 6,19%, de la 6,22%, in timp ce ROBOR la 12 luni a coborat la 6,21% de la 6,24%.
De asemenea, IRCC este calculat in prezent la valoarea de 5,97% pe an, fiind obtinut ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din trimestrul III 2023, in urcare fata de cel din trimestrul anterior, de 5,96%.
Inflatia e in scadere, ceea ce poate sa insemne rate mai mici pentru ROBOR si mai mari pentru IRCC
Nimeni nu poate da asigurari cu privire la
cum vor evolua dobanzile, fiindca ele depind de o serie de factori dinamici, foarte variabili si sensibili in conditiile economice actuale, dar unii experti, printre care si Mugur Isarescu, considera ca scaderea inflatiei (care deja are loc), va aduce rate mai mici pentru creditele influentate de ROBOR si mai mari pentru cele influentate de IRCC.
Ce trebuie sa stie romanii care au de rambursat credite cu dobanda variabila
Totusi, suntem inca departe de nivelul ROBOR la 3 luni de la inceputul lui 2022, cand era doar 3,02% pe an. Dobanzile sunt extrem de piperate azi, desi sunt in scadere, dupa cum vedem. Mai e mult insa pana cand le vom revedea in limite normale, iar acest lucru e posibil sa nu se intample prea curand, cel putin nu in urmatorul an, fiindca doar cand BNR va reduce puternic dobanda-cheie vom putea vedea cu adevarat cum dobanzile intra la apa.
Doar ca BNR nu va face pasul decat atunci cand inflatia va scadea puternic si va fi considerata a fi sub control, or acest lucru inca nu se intampla si nu are nicio sansa sa se petreaca peste noapte. Urmeaza astfel luni bune cu dobanzi piperate, ce posibil sa scada treptat, insa nu trebuie sa ne asteptam la ceva spectaculos.
Foto: manager.ro