Mugur Isarescu isi aduna economistii la masa si transeaza situatia DOBANZILOR la CREDITE. Zi decisiva pentru sute de mii de romani datori la banci
politica monetaradobanda cheiedobanzi la crediterate la banca
Sute de mii de romani au rate la banci, cele mai multe dintre ele fiind pentru rambursarea unor credite ipotecare cu dobanda variabila, iar ziua de vineri 11 ianuarie 2024 e decisiva pentru ei.
Banca Nationala a Romaniei, condusa de guvernatorul Mugur Isarescu, se reuneste in sedinta de politica monetara, prima din 2024.
In cadrul sedintei cei de la varful BNR vor decide ce se intampla cu dobanda-cheie si care vor fi conditiile de creditare pe piata, pentru perioada urmatoare.
Decizia e deosebit de importanta pentru romanii datori la banci, care au credite cu dobanda variabila, fiindca dobanda-cheie decisa de BNR, precum si conditiile de finantare influenteaza in mod direct bancile comerciale care ii imprumuta pe romani.
Daca dobanda-cheie scade, iar conditiile pe piata monetara se relaxeaza, romanii vor avea acces mai facil la finantare si se vor bucura si ei de o scadere a dobanzilor ce li se percep la credite, astfel rata lunara pe care o platesc va scadea.
In acest moment, dobanda-cheie este extrem de ridicata, la un nivel record pentru ultimii ani, de 7% pe an. In ultimele sapte sedinte BNR nu a mai majorat-o, mai exact din data de 10 ianuarie 2023, cand a urcat-o de la 6,75% la 7%.
S-a ajuns la o astfel de dobanda-cheie din cauza inflatiei, iar BNR are ca principal instrument cresterea
dobanzilor in momentele in care preturile scapa de sub control, lucru ce s-a si intamplat. Ca sa inhibe consumul, dobanzile au crescut, iar strategia pare sa fi dat roade, fiindca inflatia face pasi in spate. In ultimele luni tot BNR ne-a raportat ca inflatia e in scadere, insa ramane de vazaut daca economistii asteapta sa scada si mai puternic pana la a reduce si ei dobanda-cheie sau o vor face chiar vineri.
Cel mai probabil dobanda-cheie nu va scadea, fiindca inflatia inca nu e considerata a fi ajuns in zona de control, de sub 8%, asa cum ne indica anul trecut insusi Mugur Isarescu ca s-ar impune pentru a ne gandi la o potentiala relaxare de politica monetara.
Vineri e o zi importanta deoarece tot atunci Institutul National de Statistica va publica datele privind inflatia pe decembrie 2023.
Analistii sunt pesimisti, nu cred ca BNR va taia din dobanda-cheie
"Desi credem ca banca va saluta ultima citire a inflatiei, care a fost mai mica decat se astepta, nu ne asteptam inca la indicii majore de acomodare a politicii monetare (n.r. scadere a dobanzii de politica monetara) (...)
Intr-adevar, inflatia se afla acum sub rata cheie, ceea ce reprezinta, fara indoiala, o conditie prealabila pentru ca banca sa inceapa sa reduca ratele. Dar, in conditiile in care conditiile financiare reale sunt de fapt mai relaxate (din cauza lichiditatii excesive), cresterea accentuata a salariilor alimenteaza consumul in viitor si deficitele bugetare mai mari decat cele dorite in anii urmatori, nu credem ca factorii de decizie vor considera ca ultima scadere este suficienta si nu ne asteptam ca acestia sa reduca semnificativ accentul pus pe presiunile de crestere si pe riscurile de crestere viitoare”, arata analistii ING Bank.
Foto: manager.ro