Motivul pentru care ar trebui sa iei credite IN LEI, in 2022: de ce nu te ajuta euro sau alta moneda
majorare dobanda bnrcrestere dobanda bnrcrestere robor
Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei se intalneste, astazi, pentru a lua o noua decizie legata de dobanda de politica monetara aflata acum la 1,75% pe an, nivel decis pe 9 noiembrie 2021. Pentru a tempera efectele inflatiei din tara noastra, este foarte probabil ca BNR sa majoreze din nou dobanda.
Mai ales ca, la sedinta anterioara, cea din
9 noiembrie 2021, indicatorul a fost crescut cu numai 0,25%, in loc de 0,50% cum era de asteptat.
In ciuda majorarii moderate, decizia din 9 noiembrie a dus la cresterea ROBOR la 3 luni, indicatorul de care sunt legate cele mai multe dintre creditele romanilor.
Astfel, la inceputul acestui an, ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) la 3 luni a ajuns la 3,01% pe an, cu 50% mai mult decat in urma cu un an, iar cresterea sa este foarte probabil sa continue.
Rata dobanzii de politica monetara reprezinta rata dobanzii utilizata pentru principalele operatiuni de piata monetara ale BNR. Actualmente, acestea sunt operatiunile repo pe termen de o saptamana, derulate prin licitatie la rata fixa de dobanda.
Ratele dobanzilor aferente facilitatilor permanente acordate de catre BNR (facilitatea de depozit si facilitatea de credit) formeaza un coridor simetric in raport cu rata dobanzii de politica monetara.
Predictibilitate aproape de zero
Cu mult inainte de criza mondiala inceputa in anul 2008, cu mult inainte de protestele de starada ale celor care s-au imprumutate in franci elvetieni, Mugur Isarescu, guvernatoul BNR, ii indemna pe romani sa se imprumute in moneda in care sunt platiti.
Se evita, astfel, riscul valutar. Adica, indiferent de cat se apreciaza valutele forte fata de moneda noastra nationala, rata nu va creste si ca urmare a faptului ca este legata de o moneda straina.
Sfatul este reluat, acum, si de profesorul de ecomomie Mircea Cosea.
El considera ca nu exista niciun fel de predictibilitate pe piata monetara in 2022, in conditiile unor schimbari de raporturi de forte pe piata internationala care vor duce si la schimbarea raportului dintre monede.
Potrivit acestuia, este posibila sa apara atractivitatea mai mare pentru creditarea intr-o moneda sau alta, dar nu exista siguranta ca aceste raporturi se vor mentine si ca nu vor veni in defavoarea celui care va lua credite.
"Asadar, eu raman la parerea ca trebuie sa luam credite in moneda nationala.
Pe de alta parte, cred ca nu trebuie sa fim foarte panicati in legatura cu leul, in raport cu euro. Aceasta posibilitate ca euro sa treaca de 5 lei mi se pare nereala pentru prima jumatate a acestui an cel putin.