Motivul bizar pentru care nemtii inca nu renunta la marci, la doua decenii de la adoptarea euro: au si azi saltelele pline
euro digitalmarcicriptomonedemonede digitale
In urma cu doua decenii, euro isi facea aparitia pe piata monetara si ai crede ca marcile, la mare cautare la acea vreme, au disparut in ziua de astazi. Te inseli amarnic, daca ai aceasta impresie! Multi europeni continua sa-si tina la saltea marci in valoare totala de miliarde de euro.
Conform unei analize recente a celor de la Bloomberg, valoarea totala a fostelor monede nationale care inca pot fi schimbate la bancile centrale ale statelor ce au aderat la zona euro se ridica la 8,5 miliarde de euro.
Cele mai consistente sume se afla in Germania, mai spun analistii. Motivele pentru care oamenii continua sa pastreze marcile si sa nu le schimbe in euro pot fi dintre cele mai diverse si inexplicabile, totodata. De exemplu, poate fi vorba despre faptul ca unii au uitat, pur si simplu, ca detin acesti bani. E la fel de posibil ca persoanele care au alcatuit depozitele, la vremea respectiva, sa fi incetat din viata, iar urmasii lor nici sa nu aiba habar de acestea. Totodata, poate fi vorba si despre un semn de neincredere in noua moneda unica europeana, dar si de nostalgie.
Te-ar putea interesa si: Ei sunt magnatii care s-au imbogatit din criptomonede: cum au facut banii, de fapt
Urmatorul nivel: euro digital
In timp ce numerosi nemti continua sa tina inca marcile la saltea, in Uniunea Europeana se vorbeste deja despre trecerea la noul nivel:
euro digital!
La jumatatea acestui an, Banca Centrala Europeana (BCE) s-a angajat la un demers la fel de anevoios si costisitor: lansarea unei versiuni digitale a monedei euro, pe fondul unei unei cereri crescute pentru mijloace electronice de plata si al unui boom al criptomonedelor.
Demersul a inceput cu o asa-numita faza investigativa a proiectului euro digital, faza care va dura 24 de luni, la capatul carora, BCE crede ca va gasi raspunsuri la toate aspectele cheie, de la design la felul in care se va face distribuirea monedelor digitale si va lua o decizie ferma cu privire la lansarea unui euro digital.
Daca problema designului euro digital este usor de rezolvat intrucat va tine seama de preferintele utilizatorilor si de opiniile comerciantilor si intermediarilor, mai greu va fi cu modificarile legislative.
La aproape 6 luni de la inceperea fazei investigative, Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE, a pus in vedere ca instituita trebuie sa emita un euro digital deoarece, daca ar ceda complet spatiul initiativelor din sectorul privat, ar pune in pericol stabilitatea financiara si ar slabi rolul bancii centrale.
Insa, un euro digital nu presupune rivalitate cu bitcoin, dar aparitia monedelor digitale ar putea schimba modul in care circula banii.
Un echivalent electronic al euro va fi cel mai probabil un portofel electronic pe care cetatenii il pot pastra la BCE mai degraba decat la o banca comerciala. Euro digital va permite gospodariilor si companiilor sa depuna direct aceasta moneda intr-un cont deschis la BCE, iar banii vor fi protejati impotriva oricarui risc de pierdere sau furt.