Mosul le aduce CONCEDIERI masive angajatilor din acest domeniu: candva, toti visau sa lucreze aici
concedierisector bancarbancifinante banci
Sistemul bancar functiona, pana in urma cu putin timp, ca un magnet pentru tinerii absolventi. Cu experienta sau fara, bancile inglobau masiv forta de munca, fiind un domeniu care s-a extins in mod exploziv de-a lungul anilor.
In perioada de plina expansiune, cand fiecare colt de strada a inceput sa-si aiba propria banca, se faceau angajari masive. Mirosind potentialul unui job aproape garantat dupa absolvire, universitatile erau si ele luate cu asalt de tineri dornici sa se specializeze in domeniul financiar-bancar.
Lucrurile s-au schimbat, bancile nu doar ca si-au atins limita de extindere teritoriala, dar incep sa implementeze sisteme de digitalizare care nu mai justifica joburile de casier, spre exemplu.
Un caz elocvent in acest sens este Raiffeisen Bank. Aceasta este ultima banca ce s-a alaturat listei celor care renunta la casieriile fizice, in favoarea serviciilor 100% digitale.
"Urmarim in primul rand cresterea gradului dumneavoastra de satisfactie, prin inlocuirea timpului petrecut la coada la ghiseu pentru operatiuni cu numerar, cu mai mult timp acordat pentru consultanta. In continuarea proiectului nostru <agentii fara casierii>, serviciul <operatiuni cu numerar” nu va mai fi disponibil”, se arata intr-o informare trimisa de banca clientilor.
Orice operatiune de retragere de numerar din conturile curente, inclusiv pentru utilizarea in numerar a creditelor contractate de la Raiffeisen Bank, va putea fi efectuata de la orice bancomat, doar de catre clientii care detin un card, emis de Raiffeisen Bank Romania.
Expertii avertizeaza tinerii sa nu-si mai faca iluzii cu privire la un job in sistemul bancar. Exceptie fac, totusi, IT-istii. De ei va fi nevoie
Radu Ghetea, presedintele de onoare al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si presedinte al Consiliului de Administratie al Libra Internet, sustine urmatoarele: "Daca ne uitam pe site-urile bancilor, o sa observam ca sunt anumite meserii pentru care bancile ar plati foarte bine, se dau si premii pentru cei care ar putea sa aduca un IT-ist foarte bine pregatit, un IT-ist care sa aiba cunostinte in informatica la nivelul care se cere in acest moment pentru dezvoltarea operatiunilor bancare in era digitalizarii.
Sigur, daca suntem in categoria oamenilor care suntem foarte bine pregatiti si din punct de vedere IT, si cand zic IT ma gandesc si la cunostintele elementare, atunci sigur ca e bine sa ne gandim la o cariera bancara, activitatea bancara fiind foarte frumoasa – o spun dupa aproape 50 de ani de lucru in aceasta activitate. (…)
Acum este nevoie de mai putini oameni, iar aceia trebuie sa fie foarte bine pregatiti si din punct de vedere economic, si din punct de vedere tehnic – nu neaparat sa fii IT-ist, dar sa poti intelege un proiect care este pe masa si banca doreste sa-l implementeze. Partea economica se imbina cu partea tehnica mult mai mult decat se imbina inainte".
Te-ar putea intereasa si: 4 pasi OBLIGATORII: fa-i inainte de a-ti cumpara o casa, ca sa nu regreti mai tarziu
"Acum, de foarte multe ori, auzim exprimari de genul ‘decat sa incep o cariera in banca, mtai bine ma duc si incep o cariera in supermarket, ca ma plateste mai bine’. Nu stiu cat de adevarat este, se pare ca exista un sambure de adevar"
Sectorul bancar nu mai e atat de atractiv pentru tinerii aflati la inceput de cariera, iar posibilitatile pe care le oferea in urma cu mai multi ani, au cam disparut.
"Daca m-ati fi intrebat acum 7-8 ani as fi spus tinerilor care sunt pe bancile facultatilor (de profil economic, n.r.) ca activitatea din banci este o activitate de mare viitor, cu mari posibilitati, cu o deschidere extraordinara, cu niste posibilitati deosebite, inclusiv in ceea ce priveste pachetul salarial.
Din pacate, in acest moment, ultima parte din indemnul meu nu mai este asa de valabila cum era acum cativa ani, cand in sistemul bancar oamenii erau angajati cu niste lefuri care erau de invidiat si care atrageau foarte multi tineri. Acum, de foarte multe ori, auzim exprimari de genul ‘decat sa incep o cariera in banca, mai bine ma duc si incep o cariera in supermarket, ca ma plateste mai bine’. Nu stiu cat de adevarat este, se pare ca exista un sambure de adevar", a mai spus expertul.