Moneda euro a luat fata dolarului american pe facturile emise/ primite de statele Uniunii Europene
Facturile emise/incasate si cele primite/achitate de tarile Uniunii Europene dau masura competitiei dintre moneda europeana si cea americana.
Anul trecut, 47,5% din facturile emise de Uniunea Europeana pentru exporturile pe relatia cu statele non-UE au fost exprimate in euro si doar 29,4% au fost exprimate in dolari.
In ceea ce priveste importurile Uniunii Europene din tari non-UE, 48,1% dintre facturile primite au fost exprimate in dolari si 38,2% in euro.
Per total (importuri si exporturi, valoric) moneda euro a fost folosita la 43,1% dintre facturile emise si primite de Uniunea Europeana, in vreme ce 38,2% din totalul facturilor au fost exprimate in dolari.
In 15 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, facturile (importuri plus exporturi in state non-UE, valoric) au fost exprimate majoritar in euro.
Cele mai multe astfel de facturi au fost emise/achitate de Slovenia (77,6%) iar cele mai putine de Irlanda (10,6%).
In anul de referinta, dolarul a fost moneda principala de facturare in 12 state UE. Cele mai multe astfel de facturi au fost emise/achitate de Grecia (57,2%) si Irlanda (56,8%).
La nivelul Uniunii Europene, Top 10 al tarilor care au utilizat majoritar moneda euro pentru facturile emise si primite este alcatuit din Slovenia (77,6% din totalul facturilor au fost exprimate in euro), Croatia (63%), Letonia (59%), Austria (57%), Lituania si Slovacia (cate 56%), Italia (54%), Germania (53%), Estonia (50%) si Luxemburg (45%).
Una peste alta, daca urmarim, la nivelul UE, competitia dintre moneda unica europeana si moneda americana prin prisma facturilor primite/emise, euro domina dolarul american.
Indiferent de valuta in care sunt exprimate, facturile emise/ primite de Uniunea Europeana dau masura schimburilor comerciale ale acesteia.
Din acest punct de vedere, pe relatia cu terte state, balanta comerciala a Uniunii Europene este pozitiva.
In perioada ianuarie-aprilie a anului curent, exporturile Uniunii Europene catre state non-UE au fost de 688,1 miliarde de dolari (in crestere cu 7,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut), in vreme ce importurile UE din state care nu fac parte din Uniune s-au ridicat la 626,6 miliarde de dolari (in crestere cu 6,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut).
Anul trecut, in aceeasi perioada, surplusul balantei comerciale a UE pe relatia cu tarile non-UE a fost de 48,4 miliarde de dolari, in vreme ce anul acesta este de 61,5 miliarde de dolari.
Cu facturi emise/primite in euro sau in dolari, economia Uniunii Europene incepe sa-si revina dupa criza provocata de pandemie.
Datele citate in acest material provin din rapoarte Eurostat, organismul care se ocupa cu statistica la nivelul Comisiei Europene.