Moment de respiro pentru romanii datori la banci: anuntul BNR despre dobanzile variabile
dobanzi creditedobanzicredite bancarerobor
Banca Nationala a Romaniei (BNR), tocmai a facut un nou anunt legat de evolutia dobanzilor, informatie vitala pentru romanii datori la banci, ce au semnat contracte de imprumut cu dobanda variabila. Acestia au parte de un moment de respiro, ROBOR incepand saptamana pe o tendinta de scadere.
BNR a anuntat ca luni, 30 ianuarie 2023, ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a scazut la 7,20% pe an, de la 7,23% pe an.
Avem vesti di despre indicele ROBOR la 6 luni. Amintim ca este vorba despore indicele utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu
dobanda variabila. BNR ne transmite ca acesta a stagnat la 7,54% pe an.
In cele din urma, ROBOR la 12 luni este, la fel ca indicele la 3 luni, pe o tendinta de scadere, ajungand luni la 7,88% pe an, de la 7,89%, valoarea din sedinta precedenta.
Important de precizat este si ce se intampla cu IRCC, indicele care inlocuieste ROBOR pentru creditele contractate dupa luna mai a anului 2019. De asemenea, romanii ce au contracte de imprumut mai vechi pot opta pentru schimbarea ROBOR cu IRCC, dar trebuie sa stie ca aceasta modificare e ireversibila. Ei bine,
IRCC a ajuns si el la o valoare piperata, fiind situat la 5,71% pe an. El este calculat ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din trimestrul III 2022, in urcare fata de cel publicat in urma cu trei luni, de 4,06%.
Mare atentie la ideea de a schimba ROBOR-ul cu IRCC
Daca te numeri printre cei ce doresc schimbarea ROBOR cu IRCC, ai face bine sa cantaresti foarte bine decizia, deoarece unele avertismente indica faptul ca IRCC ar putea deveni chiar mai agresiv decat ROBOR, odata ce inflatia va incepe sa scada. De exemplu, o astfel de opinie apartine insusi guvernatorului BNR Mugur Isarescu: "S-ar putea ca atunci cand inflatia se duce in jos si dobanzile scad, IRCC sa ramana mai sus decat ROBOR. S-ar putea. Avem doi indicatori, populatia are posibilitatea sa aleaga. Nu se intampla miracole in economie. Niciunul nu este solutia perfecta. Dupa mine, e bine sa ramana si IRCC si ROBOR. Bineinteles ca transmisia este in spate. De regula, directorul directiei de politica monetara imi spune de fiecare data: domnule, trebuie sa ne uitam inainte. Ii dau dreptate, dar mai trebuie sa ne uitam si in jur, sa vedem ce mai fac aia din stanga, din dreapta, ce se mai intampla. Nu traim intr-un turn de fildes si trebuie sa vedem realitatea", spunea Isarescu anul trecut.
Foto: unsplash.com