Moment de respiro pentru romanii cu datorii la banci. BNR tine din frau dobanda de politica monetara, ratele nu se mai scumpesc
dobanda cheiedobanda pe politica monetaradobanzi crediteinflatie
Banca Nationala a Romaniei a decis sa nu mai scumpeasca dobanda de referinta, ceea ce inseamna ca bancile comerciale primesc un semnal pozitiv si nu vor mai fi nevoite sa creasca povara de pe umerii debitorilor prin scumpirea dobanzilor practicate la credite.
In sedinta din 10 mai, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei, a hotarat urmatoarele:
-
mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7,00 la suta pe an;
-
mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la suta pe an si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 6,00 la suta pe an;
-
mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Decizia BNR de a nu deveni si mai agresiva pe piata monetara se datoreaza faptului ca inflatia a raspuns la masurile luate pana acum de banca noastra centrala si a inceput sa se tempereze semnificativ.
"Rata anuala a inflatiei a scazut semnificativ in luna martie 2023, coborand la 14,53 la suta, de la 15,52 la suta in februarie, in principal pe fondul diminuarii pretului combustibililor fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Pe ansamblul primelor trei luni ale anului, rata anuala a inflatiei s-a redus astfel considerabil (de la 16,37 la suta in decembrie 2022), inregistrand prima scadere din ultimele 9 trimestre, asa cum s-a anticipat. Scaderea a fost determinata in principal de descresterea ampla a dinamicilor preturilor combustibililor si energiei electrice, sub influenta unor efecte de baza consistente si a modificarii incepand cu 1 ianuarie 2023 a caracteristicilor schemei de plafonare si compensare a preturilor la energie (...) Prognoza actualizata reconfirma in linii generale coordonatele precedentei prognoze pe termen mediu. Astfel, rata anuala a inflatiei va continua probabil sa scada pe o traiectorie aproape similara celei previzionate anterior, coborand la nivelul de o cifra in trimestrul III 2023 si in proximitatea intervalului tintei la finele orizontului proiectiei", transmite BNR.
Cu toate acestea, inca persista o serie de riscuri: "In acelasi timp, incertitudini si riscuri insemnate la adresa perspectivei activitatii economice, implicit a evolutiei pe termen mediu a inflatiei, continua sa genereze razboiul din Ucraina si sanctiunile asociate, iar altele decurg din turbulentele in sistemele bancare din SUA si Elvetia, ce ar putea exercita efecte adverse in principal prin afectarea economiilor statelor dezvoltate si a costurilor de finantare in Europa Centrala si de Est (...)
Incertitudini si riscuri crescute sunt asociate insa conduitei politicii fiscale, date fiind, pe de o parte, tinta de deficit bugetar stabilita pentru 2023 in vederea continuarii consolidarii bugetare in contextul procedurii de deficit excesiv si al majorarii semnificative a costului finantarii, si, pe de alta parte, caracteristicile executiei bugetare din primele luni ale anului, precum si seturile de masuri de sprijin aplicate ori prelungite in 2023, intr-o conjunctura economica si sociala dificila pe plan intern si global, cu potentiale implicatii adverse asupra parametrilor bugetari finali", se mai arata in documentul publicat de BNR.
Foto: freepik.com