Modificari ale Regulamentului Benchmark pentru atenuarea efectelor disparitiei indicilor LIBOR
disparitie indici libormodificari indici libormodificari regulamente benchmark
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a informat ca, avand in vedere incetarea anuntata a publicarii indicilor de dobanda LIBOR pentru francul elvetian, euro, lira sterlina si yenul japonez, incepand cu ianuarie 2022, si, pentru dolarul american, de la jumatatea anului 2023, la nivel european, au fost adoptate modificari ale Regulamentului Benchmark, menite sa atenueze efectele disparitiei indicilor LIBOR.
Astfel, Comisia Europeana va stabili unul sau mai multi indici de referinta, pentru inlocuirea indicilor LIBOR (London Interbank Offered Rate) in cadrul contractelor si al instrumentelor financiare.
Procesul de pregatire a tranzitiei catre un nou set de indici de referinta de inlocuire pentru LIBOR a fost deja demarat la nivel european, iar BNR va fi implicata activ in acest efort, alaturi de Comisia Europeana, alte banci centrale si autoritati nationale competente.
La nivelul Comisiei Europene, vor fi analizate diferite metode de calcul si marje de ajustare pentru a inlocui indicii LIBOR, in scopul identificarii variantei optime, avand in vedere particularitatile pietelor financiare dar si cerintele legale existente vizand protectia consumatorilor de servicii financiare.
Potrivit BNR, odata finalizat acest proces, Comisia Europeana va emite un act de punere in aplicare, care va fi uniform si direct aplicabil in toate statele membre UE.
Astfel, orice indice LIBOR va fi inlocuit de drept, in mod automat, in cadrul oricarui contract, cu noul indice de referinta de inlocuire, fara a fi necesara renegocierea contractelor, daca partile la contract nu agreeaza in prealabil un alt indice de referinta.
BNR va reveni cu precizari pe acest subiect, dupa ce vor fi anuntati indicii de referinta de inlocuire a LIBOR, luati in considerare de catre Comisia Europeana.
Banca Nationala a Romaniei este autoritatea nationala competenta in domeniul supravegherii indicilor de dobanda, utilizati ca indici de referinta de catre institutii de credit si institutii financiare nebancare in cadrul contractelor de credit, domeniu reglementat la nivel european prin Regulamentul (UE) 2016/1011 privind indicii utilizati ca indici de referinta in cadrul instrumentelor financiare si al contractelor financiare sau pentru a masura performantele fondurilor de investitii (Regulamentul Benchmark).