Modificare: Noul indice ROBOR sa fie valabil si pentru creditele in curs. Bancile: Nu exista garantia ca ratele vor scadea

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Modificare: Noul indice ROBOR sa fie valabil si pentru creditele in curs. Bancile: Nu exista garantia ca ratele vor scadea
Modificare: Noul indice ROBOR sa fie valabil si pentru creditele in curs. Bancile: Nu exista garantia ca ratele vor scadea
de Magda Florea la 16 Apr. 2019
Urmareste-ne pe Google News
noul calcul roborroborformula roborratecrediteoug 114taxa pe lacomietaxa active bancareordonanta lacomiei

Noul indice ROBOR s-ar putea aplica si creditelor in curs, nu doar celor noi - asa cum prevede ordonanta de urgenta a Guvernului emisa in 26 martie. "Noul calcul ROBOR se va aplica noilor credite, iar pentru creditele in derulare, formula de schimbare este cea a cererii de refinantare. Cei care au credite vor face, probabil, o cerere de refinantare la aceeasi banca sau la alte banci, bazata pe noua formula de calcul, iar daca noua dobanda va fi mai atractiva, clar omul va decide sa se refinanteze", spunea Teodorovici la acea data. Acum, insa, autoritatile vor sa aplice noul calcul si creditelor in derulare, desi bancile sunt total impotriva acestei masuri.

Amendamentul formulat de senatorul ALDE Daniel Zamfir a trecut de Comisia Economica a camerei superioare si urmeaza sa ajunga pentru vot in plenul Senatului.
 
Daniel Zamfir a declarat marti ca se va crea o "discriminare” daca indicele nu ar fi aplicat la toate creditele.
 
"Este nefiresc sa existe doi indici, unul calculat corect pe baza de tranzactii, si unul calculat incorect”, a spus el.
 

Analist financiar: Noul indice ROBOR va avea o mai mare volatilitate la termen scurt
 

Analistul financiar Dragos Cabat a afirmat, intr-o prima reactie, la Digi24, ca "e o chestie de nuanta”. 
 
"Cine stabileste ce e calculat corect si incorect? E un mod de calcul fata de un alt mod de calcul. Deci, este o poveste. Ceea ce nu spune senatorul, fie ca nu stie, fie ca nu vrea, este aceasta volatilitate mai mare a indicelui corect”, a adaugat el. 
 
Cabat a mai atras atentia ca noul ROBOR, daca va fi aplicat, va avea o mai mare volatilitate la termen scurt si ca in termen lung diferenta va fi insesizabila. Asta inseamna ca pe termen lung ratele pot fi mai mici, dar si mai mari.
 
"Intreaga poveste cu a refinanta creditele cu noul ROBOR nu se justifica in niciun fel, a fost doar o initiativa populista a politicienilor”, a subliniat analistul financiar.
 

Bancile: Daca noua formula se va aplica tuturor creditelor, va fi haos in sistem


Bancile se opun aplicarii acestui calcul pentru toate creditele, spunand ca masura va crea haos in sistemul bancar si ca acesta formula nu le garanteaza romanilor ca vor plati rate mai mici la banca, desi asta asteapta cu totii.

De cealalta parte, senatorii spun ca actualul ROBOR este trucat, iar romanii care au deja credite luate merita sa aiba parte de acelasi tratament cu romanii care vor contracta credite in perioada urmatoare.

Citeste si: Kaufland, liderul pietei comertului alimentar din Romania, incepe sa piarda teren in fata Carrefour
 

Cum se calculeaza noul ROBOR

 
Potrivit noilor prevederi, pentru creditele acordate in valuta, dobanda va fi compusa dintr-un indice de referinta EURIBOR sau LIBOR la o anumita perioada, in functie de valuta creditului, la care creditorul adauga o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului.
 
"Pentru creditele acordate in moneda nationala, dobanda va fi compusa dintr-un indice de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada, la care creditorul poate sa adauge o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului. Indicele de referinta pentru credite acordate in lei cu dobanda variabila se publica in fiecare zi lucratoare pe website-ul Bancii Nationale a Romaniei si reprezinta rata de dobanda calculata ca medie ponderata a ratelor de dobanda cu volumele tranzactiilor de pe piata interbancara. Indicele de referinta se calculeaza la finalul fiecarui trimestru, ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmand a se aplica de fiecare institutie de credit pentru trimestrul urmator”, mai arata noile modificari.
 
In prezent, pentru creditele in lei se aplica marja bancii si indicele ROBOR, care reprezinta rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele in lei, astfel ca este un indicator al pietei monetare, iar din anul 2010 a fost stabilit de Guvern drept referinta in functie de care sa fie stabilite ratele creditelor.
 
In contractele de credit cu dobanda variabila se vor aplica urmatoarele reguli: pentru creditele in valuta, dobanda va fi compusa dintr-un indice de referinta EURIBOR sau LIBOR la o anumita perioada, in functie de valuta creditului, la care creditorul adauga o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului; pentru creditele acordate in moneda nationala, dobanda va fi compusa dintr-un indice de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada, la care creditorul poate sa adauge o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului; in acord cu politica comerciala a fiecarui creditor, acesta poate reduce marja si/sau aplica un nivel mai redus al indicelui de referinta, avand dreptul ca, pe parcursul derularii contractului, sa revina la valoarea marjei mentionate in contract la data incheierii acestuia si/sau la nivelul indicelui de referinta; modul de calcul al dobanzii trebuie indicat in mod expres in contract, cu precizarea periodicitatii si/sau a conditiilor in care survine modificarea ratei dobanzii variabile, atat in sensul majorarii datorate indicelui de referinta EURIBOR/indicelui de referinta pentru creditele acordate in lei cu dobanda variabila/LIBOR, cat si in cel al reducerii acesteia; valoarea indicilor de referinta utilizati in formula de calcul a dobanzii variabile va fi afisata si permanent actualizata, pe site-urile creditorilor si la toate punctele de lucru ale acestora.
 
Aceste calcule sunt valabile doar pentru creditele acordate dupa data de 2 mai 2019, iar amendamentul senatorului ALDE, Daniel Zamfir, in cazul in care va fi adoptat de Parlament, va face ca toate creditele sa se supuna acestor reguli.
 
Pana la intrarea in vigoare a amendamentului, deocamdata ramane valabila aplicarea acestor calcule doar pentru creditele contractate dupa data de 2 mai 2019.
 

Forma finala a Ordonantei lacomiei

 
Odata cu noul calcul Robor, in luna martie, Guvernul a adoptat si Ordonanta pe lacomie, intr-o forma usor modificata fata de variantele prezentate in decembrie 2018.
 
Bancile sunt obligate la plata taxei pe active financiare nete, respectiv activele financiare ale bancii existente la sfarsitul semestrului, respectiv anului pentru care se datoreaza taxa pe active, astfel cum sunt inregistrate in evidenta contabila, ajustate, dupa caz, potrivit reglementarilor contabile aplicabile, arata proiectul de OUG citat.
 
Cotele taxei pe active, aplicate asupra bazei impozabile, sunt: 0,4% pe an, pentru bancile care detin o cota de piata mai mare sau egala cu 1%; 0,2% pe an, pentru cele cu o cota de piata mai mica de 1%.
 
Taxa pe active se calculeaza prin aplicarea cotelor prevazute asupra bazei impozabile reprezentata de activele financiare nete ale institutiei bancare existente in sold la sfarsitul semestrului, respectiv al anului pentru care se datoreaza taxa, potrivit evidentei contabile, din care se scad urmatoarele active financiare: numerarul; solduri de numerar la banci centrale la valoare neta, din care se exclud expunerile neperformante; expuneri neperformante la valoare neta; titluri de datorie emise de administratii publice la valoare neta, din care se exclud expunerile neperformante; credite si avansuri acordate administratiilor publice la valoare neta, din care se exclud expunerile neperformante; credite acordate de institutiile de credit sectorului neguvernamental purtatoare de garantii primite din partea administratiei publice centrale la valoare neta, din care se exclud expunerile neperformante; credite acordate institutiilor de credit, creante atasate si sume de amortizat, la valoare neta, din care se exclud expunerile neperformante ; depozite la institutii de credit, creante atasate si sume de amortizat, la valoare neta, din care se exclud expunerile neperformante; conturi de corespondent la institutii de credit (nostro) si creante atasate, la valoare neta, din care se exclud expunerile neperformante; operatiuni reverse repo si titluri luate cu imprumut, creante atasate si sume de amortizat, la valoare neta, din care se exclud expunerile neperformante.

Citeste si: Efectele taxei pe lacomie: Sa ne pregatim de cresteri ale dobanzilor si comisioanelor bancare?

Sursa foto: pexels.com
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Cum sa alegi boxpaletii industriali ideali pentru afacerea ta
Business

Cum sa alegi boxpaletii industriali ideali pentru afacerea ta

today19 Nov. 2024
Cum sa lansezi un magazin online de succes in 2025: Ghid pas cu pas
Business

Cum sa lansezi un magazin online de succes in 2025: Ghid pas cu pas

today19 Nov. 2024
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Financiar-Bancar

Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie

today19 Nov. 2024
Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?
Life Style

Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?

today19 Nov. 2024
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Financiar-Bancar

Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019

today19 Nov. 2024
Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati
Companii

Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati

today19 Nov. 2024
Top 7 joburi bine platite in care poti lucra de acasa in 2025
Companii

Top 7 joburi bine platite in care poti lucra de acasa in 2025

today19 Nov. 2024
5 greseli mici care iti pot distruge relatia cu seful
Economie

5 greseli mici care iti pot distruge relatia cu seful

today19 Nov. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Financiar-Bancar

Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie

today19 Nov. 2024
Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?
Life Style

Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?

today19 Nov. 2024
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Financiar-Bancar

Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019

today19 Nov. 2024
Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati
Companii

Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati

today19 Nov. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x