Ministrul Finantelor Publice, contre cu economistul-sef al Bancii Nationale: BNR isi depaseste atributiile
oug 114modificari legislativetaxa active bancaretaxa pe lacomiebursa de valori bucuresti
Ministrul de Finante se arata deranjat de ultimele declaratii ale economistului sef al BNR potrivit caruia administratorii Pilonului II vor sa se retraga din Romania, si declara ca Banca Nationala "isi depaseste atributiile".
"Domnul Lazea este economistul-sef al Bancii Centrale. Nu cred ca are in sarcina si atributii astfel de actiuni. Nu cred ca reprezinta punctul de vedere al Bancii Centrale. Eu cred ca BNR isi cam depaseste o parte din atributii pentru ca sunt fel de fel de declaratii de discutii care nu-si au rostul, mai ales in zona publica. O sa invitam pe cei din zona de Pilon II sa vedem care sunt argumentele, se confirma sau nu, daca este o temere", a spus Teodorovici.
Valentin Lazea, economist-sef al BNR, a declarat luni ca marea majoritate, daca nu toate cele sapte societati de administrare ale Pilonului II se gandesc sa se retraga din Romania. Potrivit lui Lazea, prevederile OUG 114/2018 afecteaza activitatea administratorilor de pensii private Pilon II, iar, din discutiile pe care economistul le-a avut cu Asociatia Pensiilor Private din Romania, Valentin Lazea, toti planuiesc sa iasa din piata locala.
”Din ce inteleg eu din discutia cu Asociatia Pensiilor administrate privat, marea majoritate, daca nu toate cele 7 societati de administrare ale Pilonului II se gandesc sa se retraga din Romania, deoarece conditiile li se par excesiv de oneroase. Un efort financiar mare pentru un castig inexistent. 7,25 milioane persoane ar avea de suferit”, a spus Lazea.
Efectele Ordonantei de Urgenta 114/2018 ar putea sa inverseze procesul de atingere a bursei a statutului de piata emergenta, fiind afectate investitiile, pensiile si finantarea Guvernului, a mai adaugat Lazea.
Lazea a explicat ca OUG 114 le cere administratorilor fondurilor de pensii sa aduca, pe parcursul unui singur an, majorari de capital de circa 800 milioane de euro, de 11 ori mai mult. Aceasta suma este de doua ori mai mare decat suma tuturor comisioanelor brute incasate in ultimii 11 ani.
In acelasi timp, OUG 114 reduce cu 70% nivelul maxim al comisioanelor ce pot fi percepute.
"In aceste conditii, din ce inteleg eu din discutiile cu Asociatia Pensiilor Private ca marea majoritate, daca nu cumva toate cele 7 societati se gandesc sa se retraga din Romania", a spus Lazea,
El a atras atentia si asupra efectelor nefaste pe care le are OUG 114 asupra pietei de capital din Romania.
Economistul a amintit ca BNR a sprijinit constant eforturile BVB in incercarea de a promova la stadiul de frontiera la stadiul de emergenta ceea ce ar permite o crestere substantiala a volumului investitiilor.
Dar, din pacate, efectele OUG 114 se pare ca incetinesc, daca nu chiar inverseaza proces de ajungere a BVB a stadiul de piata emergenta.