Ministerul Finantelor continua sa se imprumute de la populatie in lei si in euro, la dobanzi intre 1,8%, la euro, si 4%, la lei
titluri tezaurobligatiuni fidelisobligatiuni populatietitluri stat fidelisdobanzi titluri fidelis
BT Capital Partners, Banca Transilvania, BCR si BRD vor pune in vanzare, de luni, 9 noiembrie 2020, a doua serie din acest an de titluri de stat pentru populatie in lei si titluri de stat denominate in euro, care vor fi listate automat la BVB, avand maturitati de 1 si 3 ani, pentru moneda nationala, si de 5 ani, pentru euro.
Dobanzile anuale oferite la titlurile de stat in lei sunt de 3,5% pentru scadenta de un an si 4%, pentru scadenta la 3 ani, iar titlurile de stat in euro au o dobanda anuala de 1,85%.
Potrivit Ministerului Finantelor, aceste dobanzi acordate peste nivelul actual al pietei scad riscul investitional pana la maturitate si ofera oportunitatea lichidarii imediate si cu minimum de costuri pentru populatie in cazul unor nevoi imediate prin vanzarea acestora pe piata secundara.
Oferta de titluri de stat din cadrul programului Fidelis se deruleaza in perioada 9 - 27 noiembrie 2020.
"Am promis romanilor ca vom incerca sa venim periodic cu instrumente sigure de economisire pentru populatie, instrumente guvernamentale lichide.
Cred ca aceste momente de criza in sanatate si economie sunt un prilej pentru a arata coeziunea si o sansa pentru populatie de a face investitii sigure si cu randamente bune, care nu vor fi erodate in anii urmatori. Succesul din vara a fost o prima dovada ca am procedat corect", a declarat ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.
In transele lansate la mijlocul verii, Ministerul Finantelor Publice a atras de la populatie suma lunara record de peste 2 miliarde de lei (1,22 miliarde lei si, respectiv, 168,4 milioane euro). Oferta primara de vanzare de titluri de stat pentru populatie (FIDELIS) s-a derulat in perioada 15 iulie - 7 august.
Pentru subscrierea initiala a titlurilor nu sunt percepute comisioane de catre bancile intermediare, iar veniturile obtinute, atat din dobanzi, cat si din castigurile de capital sunt neimpozabile.
Valoarea nominala a unui titlu de stat este de 100 de lei pentru emisiunea in lei si 100 de euro pentru emisiunea in euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.
In emisiunea de titluri de stat FIDELIS, pot investi persoanele fizice rezidente si nerezidente cu varsta de peste 18 ani, pana la data inchiderii Ofertei, inclusiv.
Subscrierea pentru emisiunea in lei se face pe baza unui formular de subscriere, in cazul BT Capital Partners&Banca Transilvania si BRD, sau in baza unui contract de investitii financiare pe piata bursiera deschis la unul din membrii Sindicatului (BTCP, BCR, BRD) sau la intermediarii autorizati care au semnat cu Lead Manager-ul (BT Capital Partners&Banca Transilvania) angajamentul privind respectarea conditiilor ofertei.
Pentru subscriere, incasarea cupoanelor si a valorii nominale la scadenta, investitorii trebuie sa mentioneze un cont bancar pentru plati ulterioare.
Pentru emisiunea in euro, subscrierea se realizeaza doar in baza unui contract de investitii financiare pe piata bursiera deschis la unul din membrii Sindicatului de intermediere sau la intermediarii autorizati pentru tranzactii la Bursa de Valori Bucuresti care au semnat cu Lead Manager-ul angajamentul privind respectarea conditiilor ofertei.
Ridicarea sumelor datorate detinatorilor titlurilor de stat emise in cadrul Programului FIDELIS 2015 si 2016
De asemenea, Ministerul Finantelor Publice aduce la cunostinta detinatorilor titlurilor de stat destinate populatiei emise in cadrul Programului FIDELIS in anii 2015 si 2016 (simbol R1706A, cod ISIN RO1517DBP010 si simbol R1808A, cod ISIN RO1618DBP016) necesitatea de a se prezenta la agentiile Raiffeisen Bank, respectiv, agentiile BCR pentru a solicita plata sumelor ce li se cuvin, totalul acestora reprezentand circa 26 de milioane de lei.
In prezent, sunt circa 958 de detinatori care nu au revendicat sumele datorate ca urmare a detinerii titlurilor de stat aferente emisiunilor de mai sus, sub forma dobanzilor, bonusurilor de dobanda si chiar a valorilor nominale investite, iar aceste sume nu genereaza dobanzi in favoarea acestora.
Platile vor fi realizate astfel:
- pentru titlurile de stat emise in anul 2015 si scadente in anul 2017 (simbol R1706A, cod ISIN RO1517DBP010), plata se va face prin transfer bancar intr-un cont al carui titular este respectivul detinator. In acest sens, detinatorii care nu au revendicat sumele datorate se vor prezenta la una din agentiile Raiffeisen cu actul de identitate in original si un extras al contului bancar in care doresc transferul sumelor datorate.
- prezentarea la una din agentiile BCR pentru ridicarea sumelor aferente titlurilor de stat emise in anul 2016 si scadente in anul 2018 (simbol R1808A, cod ISIN RO1618DBP016).
Daca detinatorii sunt interesati in reinvestirea acestor disponibilitati neridicate la scadenta aferente emisiunilor din anii anteriori, acestia au posibilitatea subscrierii in cadrul emisiunilor de titluri de stat in cadrul Programelor de titluri de stat pentru populatie FIDELIS si TEZAUR.