Minimum de contrafaceri, in 2020: 17 bancnote contrafacute la un milion de bancnote euro autentice aflate in circulatie
falsificare eurocontrafacere euroeuro contrafacutisacadere contrafacere euro
In 2020, Banca Centrala Europeana a retras din circulatie 460.000 de bancnote euro contrafacute. Din total, 220.000 de bancnote euro contrafacute au fost retrase din circulatie in semestrul doi din 2020. Pe ansamblu, cele 460.000 de bancnote contrafacute retrase din circulatie reprezinta o scadere cu 17,7% fata de 2019.
Bancnotele de 20 de euro si cele de 50 de euro au ramas preferatele infractorilor. Astfel, cele doua cipiuri au reprezentat circa doua treimi din total.
Aproape toate bancnotele contrafacute (94,5%) au fost identificate in tari din zona euro, 2,8% au provenit din state membre ale Uniunii Europene care nu sunt membre si ale zonei euro, iar 2,7% din alte regiuni ale lumii.
Potrivit Bancii Centrale Europene, probabilitatea de a primi o bancnota contrafacuta este foarte redusa, intrucat numarul acestora ramane scazut in raport cu cele peste 25 de miliarde de bancnote in circulatie.
Astfel, in 2020, au fost detectate 17 bancnote contrafacute la un milion de bancnote autentice aflate in circulatie, un nivel minim istoric.
Reproduceri de calitate inferioara sunt retrase in mod continuu din circulatie. Toate sunt usor de detectat, intrucat nu contin elemente de siguranta sau sunt imitatii foarte slabe.
De la introducerea primei serii de bancnote euro, Banca Centrala Europeana si cele 19 banci centrale nationale din zona euro i-au incurajat pe cetateni sa dea dovada de vigilenta in privinta bancnotelor primite.
Cetatenii pot verifica bancnotele utilizand metoda "atinge, priveste, inclina", prezentata pe site-ul Bancii Cenytrale Europene si pe cele ale bancilor centrale nationale. BCE si bancile nationale ii ajuta pe agentii profesionisti care opereaza cu numerar sa asigure ca aparatele de sortare si de procesare a bancnotelor pot identifica precis bancnotele contrafacute, permitand retragerea acestora din circulatie.
BCE atrage atentia ca folosirea bancnotelor contrafacute pentru efectuarea platilor reprezinta o infractiune pasibila de urmarire penala. Banca le recomanda cetatenilor carora li se pare ca au intrat in posesia unei bancnote suspecte sa o verifice prin comparatie directa cu una despre care stiu ca este autentica.
Daca suspiciunile le sunt confirmate, sunt rugati sa contacteze organele de politie sau, in functie de practica nationala, banca centrala nationala din tara lor sau banca ai carei clienti sunt.
Eurosistemul, alcatuit din BCE si bancile nationale sprijina organele de aplicare a legii in activitatea de combatere a contrafacerii de moneda.
Eurosistemul are datoria de a proteja integritatea bancnotelor euro si de a imbunatati tehnologia de producere a lor. Cea de-a doua serie de bancnote, Europa, asigura un grad sporit de siguranta si contribuie la mentinerea increderii publice in moneda euro.