Miliardarii lumii dau din casa: cele mai eficiente sfaturi financiare pentru oamenii care vor sa faca avere
reguli investitiisfaturi investitiisfaturi warren buffettsfaturi benjamin graham
In afaceri, de multe ori, o vorba de duh, o vorba inteligenta face cat zece MBA-uri, in special pentru cine ii patrunde intelesul. Mai ales cand vin din partea unor nume grele, cu succes de necontestat in domeniul investitiilor, sfaturile fac mai mult decat 100 de tutoriale, multe realizate de persoane fara experienta de viata, cu atat mai putin investitionala, si care sunt interesate, in primul rand, sa obtina cat mai multe vizualizari.
De fapt, asa-zisele...
secrete ale succesului pe piata de capital se aseamana cu cele ale asa-zisului... succes in mentinerea unei vieti sanatoase.
Asa-zise intrucat nu prea sunt secrete. Totul este la vedere si presupune prudenta, moderatie, cumpatare, adica exact sfaturile simple pe care oamenii le gasesc cel mai greu de urmat.
Warren Buffett
Poate cele mai interesante zicale, in primul rand, despre viata, si mai apoi despre investit, il au ca autor pe Warren Buffett. Unul dintre cele mai scurte si cuprinzatoare sfaturi ale lui Buffett spune: Fii lacom cand altii sunt tematori!
Dezvoltand cele sase cuvinte ele inseamna sa inoti mai mereu impotriva curentului. In general, cu sau fara sa-si dea seama, oamenii gasesc comod sa faca ce face majoritatea: sa te uiti la aceleasi filme, sa citesti aceleasi carti, sa porti acelasi tip de haine, sa te casatoresti, sa te asezi la casa ta, sa-ti cumperi o casa pe care nu ti-o permiti, sa te imprumuti in anumite monede.
Cu alte cuvinte, pe romaneste, sa fii in randul lumii. Este ca si cand, desi sunt deschise mai multe case, 100 de persoane stau la coada la bilete la teatru la una singura, in timp ce putini sesiseaza ca pot cumpara bilete din mai multe locuri, dar poate mai putin vizibile, si cumpara de acolo.
Este ca si cand ai putea evita - plecand la alte ore, in alte zile, pe alt drum - aglomeratia de pe Valea Prahovei, dar ai alege sa fii in randul celor care stau cu orele intre Nistoresti si Predeal.
Sfatul lui Buffett este cat se poate de logic, intrucat cele mai mari ocazii pentru a investi apar odata cu o criza, cand scad vertiginos preturile actiunilor, cand lumea este brusc tematoare, nu cand toata lumea cumpara pentru ca este optimista, ducand la aparitia bulelor, adica a supraevaluarii unor active.
Sfatul lui Buffett este... certificat de piata, caci la fiecare prabusire, volumul urias de actiuni vandute isi gaseste contraparte, adica, in 90% din cazuri, exista cineva care sa cumpere ce vand altii in panica, ce vand altii care au riscat banii pe care nu-si permiteau sa-i piarda.
Benjamin Graham
Un nume mai putin cunoscut decat Buffett, Benjamin Graham este autorul cartii Investitorul Inteligent, carte de capatai pentru Buffett, care i-a influentat decisiv cariera de investitor. Iar una dintre remarcile lui Graham, in ton cu spusa de mai sus a lui Warren Buffet este ca investitorul inteligent este realistul care cumpara actiuni de la pesimisti si le vinde optimistilor.
Tot Graham spunea ca a investi nu inseamna sa-i bati pe altii la jocul lor, ci sa detii controlul propriului joc si ca aceia care investesc fac bani pentru ei insisi, cei care speculeaza fac bani pentru brokerii lor.
In fine: Investitorul in actiuni are sau nu drepate, nu pentru ca altii sunt de acord sau nu cu el, ci pentru ca datele si analizele sale sunt corecte.
George Soros
O alta personalitate puternica in lumea finantelor este George Soros. Potrivit acestuia, daca te distrezi investind, inseamna ca este ceva ce nu faci bine, intrucat investitiile bune sunt plictisitoare.
Deci, cine vrea adrenalina ar trebui mai degraba sa sara cu parasuta sau sa faca surfing, in loc sa se entuziasmese cand pretul actiunilor creste si sa se panicheze cand scade. Investitiile bune sunt plictisitoare tocmai pentru ca presupun sa ai tenacitate si rabdarea apei care, pana la urma, erodeaza pana si cea mai dura roca.
Jeremy Grantham
Iar despre rabdare vorbeste si Jeremy Grantham potrivit caruia, investitorii neprofesionisti au un mare avantaj fata de profesionisti, care, in primul rand, au grija sa-si pastreze jobul, nu sa faca bani pentru clienti. A doua vulnerabilitate a profesionistilor este administratrea excesiva a investitiilor din cauza ca trebuie sa-si justifice orele de lucru pentru a-si castiga salariul. In schimb, un investitor individual rabdator poate astepta fara sa faca nimic altceva, lucru aproape imposibil pentru profesionistii presati sa obtina rezultate.
Charles Ellis
In aceeasi cheie vede lucrurile si Charles Ellis, care pune in vedere ca rezultatul unei investitii pe termen lung nu te surprinde aproape niciodata, in timp ce una pe termen scurt este mereu surprinzatoare.
Peter Lynch
De aceea Peter Lynch ii indeamna pe investitori sa-si faca temele, sa se documenteze inainte de a cumpara ceva, pentru ca, spune el, Sa investesti fara sa faci o analiza sau o cercetare prealabila este ca si cand ai juca poker fara sa te uiti la carti.
Jack Bogle
Iar, daca lucrurile nu merg bine, Jack Bogle, ne atrage atentia ca pierderile si deprecierile de valoare sunt o realitate a pietei. Astfel, daca i se pare cuiva greu de crezut ca poate avea o pierdere/o depreciere de 20% in scurt timp, atunci nu ar trebui sa investeasca in actiuni.
Philip Fisher
Tot despre cineva care ar trebui sa se gandeasca de doua sau de mai multe ori inainte de a cumpara actiuni vorbeste si Philip Fischer, care a remarcat ca Bursa este plina de indivizi care stiu pretul oricarui lucru, dar nu stiu valoarea niciunui lucru.
John Templeton si Barton Biggs
In cele din urma, concluziile pot fi trase de remarcile lui John Templeton si Barton Biggs. Primul avertizeaza ca cele mai periculoase vorbe pe care un investitor le poate spune, sunt: de data asta, lucrurile vor fi diferite.
In acelasi timp, Biggs atrage atentia ca nu exista ecuatii universal valabile in investitii pentru ca metodele de alocare a unor active in functie de factori cantitativi vor esua deoarece functionaza in ciclul economic anterior, in timp ce noul ciclu economic este mereu necunoscut.
In incheiere, ar fi nimerite cele doua reguli enuntate tot de Buffett:
1. Nu pierde niciodata bani!
2. Nu uita niciodata regula numarul 1!